animalukr.ru

Лісова завирушка

лісова завирушка фотоце маленька співоча пташка широко поширена в Євразії і Африці. У нас в Росії її можна зустріти на Кавказі, а також на території від західних кордонів нашої країни до Сибіру. В основному, даний вид, мешкає в хвойних лісах, щільно засаджених підлісках, або в заростях густих чагарників. Перевагу віддає ялиновим лісам.

Відео: Голоси птахів - Лісова завирушка Prunella modulorus

Довжина лісової завирушки 13-16см, вага 20г, розмах крил 21см. зовні птах схожа на горобця, часом люди, побачивши її, не можуть визначити, що ж це за вид. Голова, шия і груди сіро-попелястого кольору, живіт темно-сірий. Бока рудуваті, спина і крила світло коричневі з темними цятками. Вузький дзьоб чорного кольору, ноги рожеві. Літає прямолінійно і швидко. Зимують в Африці і Південній Європі.




Це обережна і скритна птах. Ховається серед гілок дерев і чагарників, веде малопомітний, але зате лісова завирушка фоторухливий спосіб життя. Годується в основному на землі, крокуючи по тверді, вишукує їжу. В її раціон входить різноманітна їжа: комахи і павуки, гусениці і равлики, насіння різних трав (кропива, мак, щавель, чорниця). Ще скльовує насіння дерев, наприклад берези, сосни.

У лісовій завирушки чимало ворогів, особливо в період гніздування. Сороки, сойки, жулан не проти поласувати яйцями або пташенятами. З зимових квартир лісова завирушка повертається в квітні. Самець, вибравши високу гілку, починає співати пісню, тим самим, закликаючи самок, які прилітають трохи пізніше. Пісня його неголосна, дзвінка.

Відео: завирушка лісова 1 Prunella modularis




пташенята лісової завирушки фотоВизначившись з місцем гніздування, самка будує гніздо, а майбутній тато охороняє територію. Найчастіше гніздо в`є на їли, на висоті 0,5 - 2 метри. Також зустрічаються гнізда в чагарниках та інших порід дерев. Неглибоке, але широке гніздо створюється з тонких сухих гілок, коренів ялини, в результаті виходить щільне і акуратне, добре сплетене житло. Лоток вистилається мохом, пір`ям і шерстю.

Самка відкладе 3-5 яєць блакитного кольору. Протягом двох тижнів вона висиджує потомство. З`явилися пташенят батьки вигодовують разом. Гніздо молоді птахи покидають через 13 днів і тримаються недалеко від нього, отримуючи підживлення від тата і мами. В цей же час вони вчаться літати, а на крило встають у віці 16-18 днів. У дорослих птахів настає час другої кладки. Відлітають птахи з кінця серпня по жовтень місяць.

Відео: Спів птахів. Завирушка лісова (Prunella modularis)

Споріднені види: Сибірська завирушка, Альпійська завирушка, Бліда завирушка, Японська завирушка.


  • Клас - Птахи
  • Загін - Горобцеподібні
  • Сімейство - Завірушковие
  • Рід - завирушка
  • Вид - Лісова завирушка

  • Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Лісова завирушка