animalukr.ru

Семействокукушкі / cuculidae

Кукушкаптіца середніх розмірів (довжина тіла до 40 см, крила- близько 22 см), з досить довгим (до 18 см) закругленнимступенчатим хвостом. Важить зозуля близько 100 р.по забарвленням і розмірами вона трохи нагадує яструба-перепелятніка.Половой диморфізм в забарвленні виражений добре. У взрослихсамцов спина і хвіст темно-сірі, горло, зоб і грудьсветло-сірі. Інша частина оперення біла з темнойпоперечной смугастістю. Очі і краї повік желтие.Клюв чорнуватий, злегка загнутий у вершини. Ногікороткіе, оранжевого кольору. Самки, на відміну отсамцов, або бурі зверху, з охристим налетомна зобі, або спинна сторона тіла і верх головиу них ржавчато-руді з широкими чорними та узкімібелимі поперечними смугами.

зозуля

Відео: Kукувіца & Cuckoo

Молоді птахи, незалежно від статі, або сіруваті, ліборижеватие з більш темною поперечною смугастістю по всемутелу. Поширено звичайну зозуля дуже шіроко.Гнездітся вона в Європі і на прилеглих островах, в Північно-Західній, тропічної і Південній Африці, в Азії, заходячи місцями дажеза північне полярне коло, але відсутній на Аравійскомі Индостанском півостровах і в південній половині Індокітая.Біотопи, в яких зустрічається звичайна зозуля, чрезвичайноразнообразни, що пов`язано в першу чергу з распространеніемворобьіних птахів, в гнізда яких зозуля подкладиваетсвоі яйця. Зозулю можна зустріти на північній окраінетайгі, в лісах, в лісостепу, в степу, в разнообразнихпо складу заростях по берегах стоячих або проточних водойм, в парках і садах, по околицях населених пунктів, високо (майже до 3000 м над рівнем моря) в горах і навіть по окраінампустинь. Звичайна зозуля на більшій частині ареалаптіца перелітний, улетающая зимувати в тропічну і ЮжнуюАфріку, південні райони Аравійського півострова, Індію, Цейлон, Індокитай, в південні провінції Китаю, на острови Зондскогоархіпелага. Зозулі, що населяють тропічну і Південну Африку, ведуть осілий, частково мандрівний спосіб життя. Місця зімовоккукушкі залишають навесні дуже рано. Так, птиці, гнездящіесяв Європі, починають відлітати з місць зимівлі в Африці ужев перші числа березня. Однак до місць гніздування оніпродвігаются повільно, і в центральних районах Европипервие птахи з`являються тільки в кінці квітня, а валовойпролет летять далі на північ птахів відбувається в началемая. Рухаються птиці в північно-східному напрямку, пролетаяза день всього 80 км. Лише в кінці травня птиці достігаютсеверних кордонів ареалу. Залежно від характеру весниуказанние вище терміни можуть сильно зрушуватися в ту і в іншу сторону. На початку шляху зозулі тримаються большімістаямі, але до місць гніздування прилітають поодіночке.Сначала прилітають самці, а через 3-4 дні з`являються ісамкі. Прилетів самець займає ту саму ділянку, чтозанімал і в попередній рік-нерідко це територія, наякій він вивів. Перші 2-3 дні після прильоту самецмолчалів, але потім починає співати, залучаючи на свій участоксамку. Пісня самця дуже характерна: часто по багато разподряд повторюване звучне злегка сумне «ку-ку ... ку-ку ...». Кує самець, сидячи на узвишші: в лісі - на якийсь нібудьгорізонтальной гілки в верхній частині крони дерева, в степнойместності - на чагарнику, а там, де ні деревної, нікустарніковой рослинності немає, - на камені, горбку ит. п. Під час співу самець опускає крила, пріподнімаеті розпускає хвіст. Рідше самці кують на льоту. Кукованіеможно чути і вдень і вночі, але особливо інтенсивно поютптіци на ранкових і вечірніх зорях. На пісню самця обичновскоре прилітає самка- якщо ж самка не підлітає, тосамец перелітає на деяку відстань і знову начінаеткуковать. Підлетів самка видає гучну трель «клі-клі-клі-клі», а в хвилини особливого збудження - глухий крик, похожійна приглушений, чутний тільки з близької расстояніяхохот. Самки кувати не вміють. При одній самці всегдадержатся кілька самців, які іноді б`ються другс іншому. Кожна самка дотримується певної ділянки, площа якого в змішаному лісі середньої смуги Европисоставляет 1-1,5 км2. Залежно від кількості гнездмелкіх горобиних птахів, в які зозуля подкладиваетсвоі яйця, розміри «гніздового» ділянки у різних самоксільно коливаються. Самки, мабуть, як і самці, ізгода в рік займають одні й ті ж ділянки. Ділянка Самкін збігається з ділянками самців (ділянки самців по размерамменьше), а тому самці спаровуються з різними самками, переходячи з «свити» однієї самки в «свиту» до іншої. Втечение сезону розмноження (який у зозуль дуже розтягнутим триває з кінця квітня - початку травня до середіниіюля) кожна самка зносить близько 20 яєць, відкладаючи ІХС інтервалами в 1-3 дні. Яйце зозулі важить близько 3 г.Сравнітельно з розміром птаха відкладаються нею яйця оченьмелкіе: вони такої ж величини або трохи більше, ніж умелкіх горобиних птахів, в гнізда яких зозулі обичноподбрасивают свої яйця. Форма зозулених яєць і їх окраскачрезвичайно різноманітні в цілому, але у окремій самкіоні дуже схожі на яйця виду-господаря (або несколькіхблізкіх видів). Відомо більше 150 видів птахів, в гнездакоторих зозулі підкладають свої яйця-проте каждаясамка, як правило, підкидає свої яйця в гнізда узкогокруга видів птахів, мабуть, частіше того самого виду, в гнізді якого вона сама вивелася. Як правило, кукушкіподбрасивают свої яйця виключно в гнізда дрібних воробьінихптіц, але зрідка в гнізда дятлів, куликів та ін. До временіоткладкі яйця самка облітає свою «гніздову» терріторіюі відшукує підходяще гніздо. Знайшовши його, вона деякийчас стежить за ним і за його господарями, намагаючись остатьсянезамеченной, а потім, знайшовши зручний момент, коли хозяевагнезда полетіли, - підкладає яйце. Зозуля подкладиваетсвоі яйця в гнізда в залежності від обставин по-разному.В тих випадках, коли гніздо відкрито зверху і достаточнопрочное (наприклад, гнізда лісового коника, вівсянки ілілесной завирушки), зозуля сідає на гніздо і прямо внего відкладає яйце. Коли ж гніздо знаходиться в щеліілі в дуплі (гнізда синиць, горихвосток, мухоловок) абож воно з боковим входом (наприклад, гнізда пеночек), зозуля, знайшовши попередньо підходяще гніздо, відкладає яйцона землю, а потім в дзьобі приносить і кладе його в гніздо. зазвичай яйце підкидається в гнізда з ще незаконченнойкладкой. Самка звичайної зозулі підкидає в гнездотолько 1 яйце, але іноді, дуже рідко, в одному гнездебивает 2 яйця зозулі. В останньому випадку з уверенностьюможно сказати, що належать вони різним самкам, «гніздові» ділянки яких перекриваються. Зазвичай, побачивши кукушкуу свого гнізда, більшість дрібних горобиних птахів поднімаетшум, намагаючись відігнати її геть. На підкладене в гнездояйцо зозулі різні птахи реагують по-різному. Деякі (кропив`яники, славки), виявивши чуже яйце, зазвичай бросаютгнезда навіть з повними кладками. Інші (очеретянки, горихвістки) звивають нову підстилку гнізда, прикривши кладку з яйцомкукушкі, і приступають до відкладання яєць заново. Большінствоптіц просто викидає чуже яйце з гнізда. Однак многіевіди птахів не помічають фальсифікації. Навіть в тих випадках, когдаяйцо зозулі різко відрізняється від решти кладки, такіептіци, як завирушки, зарянки, ковзани і ін., Ніяк нанего не реагують. Першим в гнізді зазвичай вилупляетсякукушонок (як правило, на 12-й день), потім, на 12-14-й день, вилуплюються інші пташенята. Пташеня зозулі голий, зазвичай декілька більше інших пташенят, важить він близько 3 м Зростає зозуленя дуже швидко, особливо в первиедні. На наступний день після вилуплення у зозуленяти начінаетпроявляться рефлекс викидання: все, що знаходиться вгнезде, зозуленя намагається викинути. Найбільш актівенон тоді, коли птахів-господарів немає в гнізді, а його «зведені» браття і сестри малорухливі, так як за відсутності взрослихптіц ціпеніють при зниженні температури в гнізді. На нижнійчастини спини зозуленяти є особливе поглиблення. Голаякожа на цьому місці, а також на спині і боках його телаочень чутлива. При дотику до них у кукушонкасразу ж проявляється рефлекс викидання: зозуленя шірокорасставляет ноги і, спираючись головою об дно гнізда, питаетсяподлезть під яйце або пташеня. Коли це йому вдається, кукушонокнесколькімі поштовхами тіла просуває жертву на спіну.Прідержівая на своїй широкій, кілька увігнутою спінеяйцо або пташеня піднятими далеко вгору крильцями, кукушонокпятітся до борту гнізда. Добравшись до внутрішньої стенкігнезда, він піднімається на витягнутих ногах і різким толчкомтела викидає знаходиться на його спині предмет черезкрай гнізда. Таким чином, протягом 3-4 днів кукушонокобично позбувається «зведених» братів і сестер. На 5-й день життя зозуленяти рефлекс викидання згасає, і, якщо на той час в гнізді залишаються інші пташенята, імуже не загрожує небезпека бути викинутими з гнізда. Однакооставшіеся в гнізді разом з зозуленям пташенята птахів-хозяеввижівают рідко: швидко зростаючий зозуленя перехвативаетвсю їжу, принесену дорослими птахами, а інші птенципогібают голодною смертю. На 4-5-й день життя у кукушонканачінают пробиватися пеньки пір`я. Всього в гнізді кукушонокпроводіт зазвичай 3 тижні, але, покидаючи гніздо, ще плохолетает, більше перепурхує з гілки на гілку. Більш -менш добре куку-шонок починає літати лише через неделюпосле вильоту з гнізда. У зв`язку з тим, що яйця самкакукушкі відкладає протягом досить тривалого часу, гніздовий сезон у зозуль триває, як уже зазначалося, з кінця квітня - початку травня до середини липня. Поетомувилет зозуленят з гнізда можна спостерігати в червні, липні ідаже серпні. Прийомні батьки невпинно годують кукушонкакак в гнізді, так і ще протягом 1-1,5 місяців послетого, як він залишить його. Апетит у зозуленяти відмінний: від зорі до зорі, а часто і довше маленькі пташки таскаютеду величезного в порівнянні з ними підкидьок, которийполучает її по 200-300, а іноді і більше разів на день. Когдакукушонок досить підросте, прийомним батькам підгодованих зозуленяти доводиться засовувати свою головуглубоко в його широко відкритий рот. Склад харчових об`єктів, принесених зозуленяті, природно, залежить від того, какіептіци його вигодовують. Після придбання кукушатамісамостоятельності вони поодинці починають кочувати околомест, де вивелися, поступово все далі від них удаляясь.Осенній відліт починається рано (з середини липня) і сначалане помітний, так як птахи переміщаються повільно. Сначалапоодіночке починають відлітати на південь старі птиці, позжестановітся помітніше, що птахи летять невеликими стайкамі.В цей же час починають відлітати і молоді птахи. Последніекукушкі залишають Середню Європу в кінці вересня. Летятоні досить швидко: перші зозулі (старі особини) прілетаютв Північну Африку вже в кінці липня, валовий проліт проісходітздесь в середині вересня. Однак місць зимівлі в ЮжнойАфріке перші птахи досягають тільки в жовтні, а главнаямасса зозуль прилітає лише в грудні. Звичайні кукушкідобивают собі їжу виключно в гілках дерев і чагарників, іноді схоплюють літаючих комах в повітрі, ізредкаспускаются в пошуках їжі на землю. Найбільше значення харчуванні мають гусениці, особливо в великому чіслепоедаются волохаті. «Волосся» волохатих гусениць впіваютсяв хітинову кутикулу стінок шлунка (яка від етогостановітся схожою на щітку). Кутикула з застрягли вней «волосками» періодично видаляється з кишечника у вигляді відригає погадок. На друге місце по значеніюіз харчових об`єктів слід поставити різних жуків-проте вони з`їдаються в значно меншій кількості, ніж гусениці. Досить часто зозулі поїдають також прямокрилих, великих мух і перетинчастокрилих. У гніздовий період в їжу зозуль нерідко потрапляють яйця дрібних горобиних птіц.Осенью в невеликій кількості поїдаються також ягоди.

Кукушкаглухая / Cuculus saturatus

Кукушкаглухая за розмірами трохи менше звичайної зозулі, по зовнішньому вигляду, поведінки і всім звичкам почтінеотлічіма від неї, хоча і веде більш прихований образжізні. Закличний крик самки глухий зозулі оченьпохож на голос самки звичайної кукушкі- песнясамца може бути передана як глухе, низьке «ду-ду-ду ... ду-ду ...». Гніздиться ця зозуля переважно глухих, темних старих сирих лісах лісової полосиВосточной Європи, Сибіру (на північ до межі леснойрастітельності), на схід до Камчатки і Японскіхостровов, на південь до острова Тайвань. Зимує на терріторііот Індії і Бірми до Соломонових островів і Австралії.

Кукушкаглухая

Кукушкажелтоклювая / Coccyzus americanus

Жёлтоклюваякукушка зверху оливково-бура з бронзовим оттенкомі з білою облямівкою на кінці хвоста, знизу белая.Клюв, особливо подклювье, жовтуватий, тонкий і ізогнутий.Размером вона зі шпака, але має досить дліннийхвост. Гніздиться желтоклювая зозуля на півдні СевернойАмерікі, зимує в Південній Америці. Це деревна птах, все життя проводить в лісі. Тримається вона оченьтіхо. Побачити цю обережну птицю зазвичай удаетсялішь тоді, коли вона перелітає з дерева на дерево.JpnK желтоклювая зозулі схожий на по обикновеннойкукушкі, але гучніший. Її одноманітне «ку-ку-ку-ку-ку ...» зазвичай чується перед дощем, тому желтоклювуюкукушку часто називають дощової птахом.

Кукушкажелтоклювая

У період розмноження желтоклювая зозуля сама будує гніздо, яке схоже на вороняче, але складено менш аккуратно.Каждая самка відкладає в гніздо близько 10 яєць, сносімихвсегда через великі інтервали часу, через що в гнездежелтоклювой зозулі можна одночасно знайти і яйця іптенцов на різних стадіях розвитку (і тільки що виклюнувшіхся, і вже майже здатних літати). Іноді ця зозуля подбрасиваетяйца і в гнізда інших видів птахів. Харчується желтоклюваякукушка виключно тваринною їжею, часто проізводянастоящіе спустошення серед яєць і пташенят дрібних птахів.

Кукушказемляная / Geococcyx californicus




Землянаякукушка скромно пофарбована, вельми своеобразноговіда птах. Спинна сторона тіла бура з рудим білими поздовжніми плямами. На голові небольшойхохолок. Черевна сторона білувата з шкірястим, покритимчернимі плямами горлом. На обличчі та навколо глазперьев немає, гола шкіра тут синього кольору, позадіглаз помаранчеве пляма. Очі червоні. Земляна кукушка- велика (60 см) птах з великими сильними ногами, досить довгим хвостом і короткими слабкими крильямі.Клюв великий, рівний по довжині голові, і сільний.Обітает земляна зозуля в слаболесістих засушлівихместностях, на порослих кактусами пагорбах і на откритихравнінах в південно західних районах США і Мексики.

Кукушказемляная

Іноді вона злітає на дерева або перелітає на небольшіерасстоянія, проте більшу частину життя цей птах проводітна землі, де тримається зовсім по куріному- летаетнеохотно і тільки на короткі відстані. Гнізда, всегдапомещаемие на землі серед чагарників, звиваються з сухіхветочек і трави. Кладка містить від 3 до 9 білих яєць, в насиживании яких бере участь і самець. Корм, що збирається виключно на землі, складається з крупнихнасекомих, мишей, ящірок та інших дрібних хребетних.

Кукушкакустарніковая / Cacomantis variolosus

Кустарніковаякукушка невеликий птах, довжиною 24 см. Спинна СторонаА тіла коричнева, з оливковою відтінком, головасвінцово-сіра, черевна сторона брудно-біла, срижім нальотом на череві, додхвостье руде. Хвостдлінний, зверху коричневий, знизу світло-бурий, з трьома парами великих круглих яскраво-білих плям кінці. Плями дуже добре видно, коли птіцасідіт на окремому дереві або перелетаетна коротку відстань. Поширена кустарніковаякукушка в Австралії, на островах Тимор, Нова Гвінея, Молуккських, Соломонових та ін., На північ до Малайзії Філіппінських островів. З південної частини ареалу Назім відлітає до екватора.У сезон розмноження, який, наприклад, в центральнихчастях Австралії триває з жовтня по січень, займає розріджені ліси, де в цей час частослишна її сумна «пісня»,




Кукушкакустарніковая

состоящаяіз окремих знижується тональність звуків. Свої яйця, білі зі слабко пурпурно-коричневими і блідо-ліловимікрапінкамі, що утворюють віночок навколо тупого кінця, етакукушка підкидає в відкриті чашоподібні гнізда веерохвостихмухоловок, лісових ластівок та інших дрібних птахів. Пітаютсякустарніковие зозулі виключно комахами.

Кукушкамалая / Cuculus poliocephalus

Малаякукушка відрізняється від звичайної зозулі болеемелкімі розмірами і голосом - в шлюбний період самциіздают мелодійну трель «ле-ля-лю, ле-ля-лю», повторяемуюс різними інтонаціями. За забарвленням напомінаетобикновенную зозулю, оперення у малій зозулі буроватое, темні поперечні смуги на череві більш редкіе.Гнездітся цей вид в лісах півдня Радянського Примор`я, на Японських островах, на Корейському півострові, на північному сході Китаю і в його центральних і південно-западнихпровінціях, на території Непалу, східних і північно-восточнихрайонов Індії, а також на островах Малайського архіпелагаі Мадагаскарі.У південних частинах ареалу (на Мадагаскарі і островахМалайского архіпелагу) мала зозуля веде оседлийобраз життя, в північних перелітний птах, що зимує Індостан-сколтов півострові, Шрі-Ланці, в Бірмі, Індокитаї і на півдні Китаю.

Кукушкамалая

Кукушкахохлатая / Camator glandarius

Хохлатаякукушка досить гарна зозуля, за зовнішнім виглядом розмірами дещо нагадує сороку. Спіннаясторона у неї буро-сіра з білими плямами наплечах і крилах, голова і надхвостье сіро-стальногоцвета. Черевна сторона тіла білувата з черниміпятнамі на зобі і грудях. Дзьоб чорний. Очі карі, ноги темно-сірі. Статевого диморфізму в окраскепочті не помітно, але у самця, на відміну від самки, досить великий хохол на голові (у самки він естьтоже, але дуже невеликий, непомітний). Довжина телаоколо 40 см, крила 20 см. Хвіст довгий, ступенчатий.Вес 130- 140 м

Кукушкахохлатая

Поширена чубата зозуля на Піренейському півострові, на півдні Франції і Греції, в Передній Азії, в Північно-Західній, тропічної і Південній Африці, на території ОАР. У севернойчасті ареалу чубата зозуля перелітний, в Південній Афрікеона осіла. Зимують чубаті зозулі в тропічній і ЮжнойАфріке. На місцях розмноження тримаються в розріджених лісах, по лісових узліссях і чагарникових заростях з одіночнимідеревьямі. У сезон самка чубатого зозулі зносить 12-15яіц. Яйця цієї зозулі дуже великі: при вазі самки в130 г кожне з відкладаються нею яєць важить 12 г. За забарвленням розмірами вони схожі на яйця воронових птахів - зеленоватиес коричневими пятнишкамі- за розмірами дрібніше, ніж у ворони (яйце ворони важить 17 г), але крупніше, ніж у сороки. Яйцахохлатая зозуля відкладає головним чином в гнездаворонових птахів, зазвичай по 2-4 в одне гніздо. Пітаетсяхохлатая зозуля переважно великими комахами (жуками, прямокрилими, бабками, лускокрилими і ін.) І їх личинками, а також павуками і деякими іншими безхребетними.

Кукушкашпорцевая / Centropus sinensis

Шпорцеваякукушка або індійський кукаль отримала своє названіеза довгий кіготь на задньому пальці. Це крупнаякукушка, розміром з ворону: довжина її тіла достігает50 см. Великий, широкий, закруглений хвіст составляетоколо половини всієї її довжини, крила короткі. Преобладающаяокраска цього птаха блискучо-чорна з бурою спінойі бурими крилами, синім відливом на голові і зеленимна нижньому боці тіла. Очі темно-червоні, сільниеногі чорного кольору. Дзьоб темний, вигнутий на конце.Птенци зверху покриті бурими і жовтуватими поперечниміполосамі. Поширена ця зозуля в Індії і наЦейлоне. Гніздо влаштовує на гілках дерев, всегдасреді густих і колючих заростей, зазвичай між кустамітерновніка, невисоко від землі. Зовні воно представляетсобой забезпечену дахом грубу кулясту постройкунебольшіх (порівняно з самим птахом) розмірів (діаметр споруди 45 см).

Відео: Callophrys rubi - Green hairstreak butterfly (Lycaenidae) Brasil

Кукушкашпорцевая

Постройкаімеет бічний вхід, з якого, коли птах насіжіваеткладку або обігріває пташенят, стирчить що не вміщається вгнезде хвіст. Кладка складається частіше з 3-5 брудно-белихяіц. У період розмноження (який триває від іюнядо вересня) там, де водяться ці птахи, можна почують своєрідний, що нагадує виття крик. Тримаються шпорцевиекукушкі парамі- тільки молоді птахи в перший рік жізнікочуют на самоті. Дії цієї птиці тяжелие- поразмеру, звичкам і зовнішнім виглядом вона дуже походітна домашню птицю. Шпорцевая зозуля уникає лісу, нолегко може бути зустрінута в густих чагарникових заросляхс буйною трав`янистою рослинністю. Як молоді, таки дорослі птахи проводять більшу частину часу у землі, майстерно лазая крізь самі щільні і часто колючі сплетеніяветвей рослин. Лише зрідка можна побачити, як птіцаперелетает з місця на місце. Зазвичай шпорцевие кукушкіпредпочітают пересуватися пішки по землі або лазатьпо гілкам дерев і кущів. Ці тихі, спокійні, малобросающіеся в очі птиці завжди тримаються дуже приховано, хоча надзвичайно спритно бігають, стрибають і лазять. Пітаетсяіндійскій кукаль великими комахами (осами, жуками, гусеницями, прямокрилими), дрібними ящірками і зміями, маленькімігризунамі і, мабуть, яйцями і пташенятами інших птахів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Семействокукушкі / cuculidae