animalukr.ru

Огар - голосиста червона качка

Зміст статті

Огар - водоплавна птах з ряду гусеобразних і з сімейства качиних. Птах має коричнево-помаранчевий окрас. За такий колір оперення огаря ще називають червоною качкою.

Голова огаря світліша, ніж тіло. Махові пера на крилах чорні, а самі крила мають білий колір. Хвіст чорного кольору з зеленим відтінком. Ноги і дзьоб качки чорні.

У період спарювання у самця на шиї у верхній її частині з`являється ободок чорного кольору. У самки, в свою чергу, пір`я з боків головки стають білими.

Ця качка настільки велика, що її можна сплутати з гусаком. Розмах крил огаря становить 120 - 145 см, довжина тіла до 67 см, а маса тіла від 1 до 1.6 кг.

Ареал проживання огарів




У гніздовий період огарь мешкає в степах і пустелях від заходу Маньчжурії до Греції. Також популяції невеликого розміру є в Ефіопії і на північному заході Африки. В Африці налічує 2500 особин, більшість з яких мешкає на території Марокко і на півдні Алжиру.

Огар (Tadorna ferruginea).
Огар (Tadorna ferruginea).

На території Ефіопії налічується до 500 особин. Європейський гніздовий ареал включає в себе берег Чорного моря на території Румунії та Болгарії, Туреччини, Греції, а також північний берег Егейського моря.

У європейську частину ареалу входить до 20,000 особин. В Україні невелика популяція огарів залишилася лише на території заповідника Асканія-Нова і в Криму. Що стосується Росії, то тут огарь мешкає переважно на півдні країни, від заходу Амурської області на захід до Кавказького і Отрадненського районів Краснодарського краю і східного Приазов`я. Північна межа ареалу проходить по південному кордоні лісів до тайги.

В Європі огарь гніздиться на північному узбережжі Егейського моря в Греції і Туреччині.
В Європі огарь гніздиться на північному узбережжі Егейського моря в Греції і Туреччині.

У зимовий період Азіатська частина гніздового ареалу здійснює міграції в напрямку півдня. Тут качки зимують на озері Іссик-Куль, Південному Прикаспії, в південно-східній і південній частині Євразії від Гімалаїв до рівнин центральній і північній частині Індії і східній частині Китаю. Огарі, що гніздяться в Туреччині і на південному сході Європи, як правило, ведуть осіле життя, переміщаючись лише з метою вибору більш прийнятного для проживання водойми.

Спосіб життя і харчування огаря




Рідко гніздиться на прісних водах, вважаючи за краще самі різні за розміром солоні і солонуваті водойми. Для відпочинку і годування Огарьов не потрібно великих водойм, так що цей птах часто селиться навіть на деякій відстані від води. Перевага огарь віддає відкритим водоймам без рослинності або з малим її кількістю. Морських узбереж, як правило, цуратися.

Качки здійснюють регулярні сезонні міграції в південному напрямку.
Качки здійснюють регулярні сезонні міграції в південному напрямку.

У раціоні харчування огаря присутній як тваринна, так і рослинна їжа. Шукає їжу, як правило, на суші, але іноді і на воді. Навесні основним місцем годування стають зелені галявини, де птах шукає насіння і молоді пагони. Влітку, після появи молодняка, качки переміщаються добувати комах на солонці. У водоймах їжею служать дрібна риба, рачки, молюски та жаби. З кінця літа і восени також шукають корм на прибраних полях зернових культур. Їжу огарі добувають в основному ввечері і вночі.

Слухати голосові огаря

розмноження огарів

Статева зрілість настає на другому році життя, після чого качки починають розмножуватися. У перші дні гніздового періоду і навіть на зимівниках формуються стійкі пари на кілька років вперед. У цих птахів в шлюбних іграх не самець вибирає самку, а навпаки.

Самка з порушеною криком описує кола навколо самця з метою привернути його увагу. У процесі цих загравань самка іноді приймає «захисну стійку», притискаючи голову до поверхні грунту або води і втягуючи шию. Самець особливої активності не проявляє. Як правило, він просто ходить навколо самки, тягнучи крила з опущеною головою, або зовсім стоїть на одному місці.

Під час шлюбного періоду огарів НЕ самець вибирає самку, а навпаки.
Під час шлюбного періоду огарів НЕ самець вибирає самку, а навпаки.

Гнізда огарів розташовуються в ущелинах скель, вимоїнах берегів, дуплах дерев і навіть в норах інших тварин. Як правило, гнізда розташовуються від 10 метрів і вище над поверхнею землі. Після закінчення місяця після прильоту самка приступає до кладки яєць, відкладаючи по одному яйцю в день.

В одній кладці кількість яєць може варіюватися. Як правило, цих яєць відкладається не менш 7 і не більше 17. Яйця мають білий або кремовий окрас. У висиджування яєць участь приймає лише самка.

Самці не беруть участі в висиджуванні яєць і не піклуються про потомство.
Самці не беруть участі в висиджуванні яєць і не піклуються про потомство.

Інкубаційний період складає тридцять днів. Весь цей час самець охороняє гніздо, перебуваючи недалеко від нього. Самка, відчувши небезпеку, видає гучне шипіння, походящей на зміїне. Самець, тим часом, кидається на непрошеного гостя, навіть якщо той більший нього. Селезень огаря може напасти навіть на дорослу людину.

Пташенята з`являються з яєць практично одночасно. Дуже скоро вони залишають гніздо слідом за мамою-качкою, і переміщаються на водойми. Там батьки доглядають за потомством близько 8 тижнів, після закінчення яких пташенята вже вміють літати.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Огар - голосиста червона качка