animalukr.ru

Птах савка: спосіб життя, фото

Зміст статті

Савка - птах із сімейства качиних. Ця середніх розмірів качка важить від 500 до 900 г, має довжину тіла 43 - 48 см і розмах крил від 62 до 72 см.

У шлюбний період самець має дуже оригінальне забарвлення. Тіло забарвлене в буро-рудий і охристий колір з чорною цяткою. Голова у самця біла, з чорною плямою зверху.

Дзьоб має яскравий синьо-блакитне забарвлення. Самка відрізняється від самця тим, що голова у неї не біла, а має колір решти тіла. До того ж, колір тіла самки ближчий до бурому, ніж у самця. Влітку у селезня дзьоб сіріє, а пляма зверху голови розширюється. Іноді навіть зустрічаються самці з повністю чорною головою.

Савка (Oxyura leucocephala).
Савка (Oxyura leucocephala).

ареал проживання




Савка мешкає в Палеарктиці. Ареал проживання дуже фрагментований і мозаїчний. Зустрічається від західної Монголії і західного Китаю до Марокко та Іспанії. Ареал ділиться на 4 основні популяції:

Савка - різновид качок.
Савка - різновид качок.
  • Популяція в Північній Африці. Тут птахи ведуть осілий спосіб життя.
  • Популяція східної Азії. Ця популяція перелітний. Гніздування знаходяться в західній і східній Сибіру, Монголії. Зимівлі знаходяться в Пакистані.
  • Азіатська перелітний популяція. Гніздування знаходяться на півдні Росії і в Казахстані. Зимівлі розташовані на Близькому Сході і в Східній Європі на захід аж до Греції, а також в Західній Азії, Прикаспії і Передкавказзя.
  • Осіла популяція в Іспанії.
  • У Росії гніздування савки розташовані на лиманах в гирлах річок і на озерах з чагарниками очерету в напівпустельних, степових і лісостепових зонах.

    Спосіб життя савки




    Ця качка майже весь життєвий цикл проводить на воді, уникаючи суші. Вибирає великі прісні або солоні водойми з багатою очеретяної рослинністю і невеликими внутрішніми затоками і плесами.

    Савка - дуже добрий плавець.
    Савка - дуже добрий плавець.

    Савка володіє неповторною манерою плавання. Вона робить це з піднятим вертикально хвостом. Рятуючись від небезпеки, савка здатна досить глибоко пірнати. Під водою може проплисти до 40м. Пірнає практично безшумно і непомітно. До польоту вдається рідко і неохоче, вважаючи за краще ховатися від небезпеки під водною гладдю.

    харчування савки

    Їду савка видобуває, головним чином, з приходом ночі. У пошуках їжі пірнає на глибину. У раціон харчування входять ракоподібні, молюски, водяні комахи і їх личинки, черв`яки і водні рослини.

    розмноження савки

    Савки мешкають в тому числі і на території Росії.
    Савки мешкають в тому числі і на території Росії.

    На гніздування, що знаходяться на території Росії, савка прилітає досить пізно. Гнізда савка або закріплює між стеблами очерету на плесах, або зводить їх по краю заростей плеса на сплавини очерету. Також може гніздитися в колоніях поганок і чайок.

    Період кладки сильно розтягнутий у часі, і в різних географічних точках ареалу може істотно відрізнятися. За одну кладку самка виробляє від 4 до 9 яєць сіро-білого кольору. Ці яйця мають досить великий розмір. Їх діаметр становить 45 - 58 мм, довжина до 80 мм, а маса до 110 г. Савка відкладає найбільші щодо маси тіла яйця серед всіх видів водоплавних птахів. Одна кладка важить приблизно так само, як і сама качка. Інкубаційний період триває трохи довше 3 тижнів. Висиджує яйця і згодом доглядає за потомством тільки самка. З`явилися на світ пташенята досить великі. Практично з самого моменту народження вони вже вміють добре плавати і пірнати. Пташенята стають повністю самостійними вже через 3 тижні після появи на світло, повністю опери через 8 - 10 тижнів.

    Іноді савки підкидають свої яйця в чужі гнізда.
    Іноді савки підкидають свої яйця в чужі гнізда.

    У цього виду нерідко явище гніздового паразитизму. Самка може відкладати яйця в чуже гніздо. Іноді в гніздах виявляються яйця кількох видів качок. Це називається міжвидові гніздовим паразитизмом.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Птах савка: спосіб життя, фото