animalukr.ru

Луток - що це за птах?

Зміст статті

Луток - водоплавна птиця з сімейства качиних загону гусеобразних.

Інша назва лутка - малий крохаль. Ця качка виглядає дуже оригінально, сплутати з іншими видами її важко. Самці лутка трохи більше самок. Вага самки 500 - 700 г, а самця 500 - 950 м Довжина теля дорослої особини становить 38 - 44 см.

У шлюбний період тіло самця має білий колір. Оперення на спині чорне. На голові, крилах і шиї також є чорний візерунок. Також у самця між дзьобом і оком є пляма чорного кольору. З боків голови чорні плями сходяться на потилиці. З боків грудей є чорні поперечні смуги.

Самка в порівнянні з самцем виглядає більш строкато. Задня частина шиї і верх голови у неї буро-рудий. Горло і зоб у самки білі, черевце біле, спина сіра. У літній період у самки з`являється чорна пляма між оком і дзьобом. Райдужна оболонка у самки лутка має темно-коричневий, а у самця біло-сірий колір.

Луток (Mergellus albellus).
Луток (Mergellus albellus).

У літній період самець лутка забарвленням схожа на самку, але чубчик у нього коротше, боки і зоб темно-сірі, а чорна пляма між оком і дзьобом відсутня.

Ареал проживання малого крохаля




Гніздовий ареал включає в себе водойми північній і середньої тайги, лісотундри від Скандинавії до Камчатки, берега Охотського моря, західної частини басейну Анадиру, Шантарских островів, Сахаліну. Також гніздиться на островах Хоккайдо. Північна частина ареалу простягається до кордону деревної рослинності.

У тундрі луток НЕ гніздиться, але іноді випадково залітає туди. У Норвегії гніздиться до півострова Варагнер, в Швеції на північ від островів Норрботтен.

Птах дуже добре пірнає, а також плаває з опущеним хвостом.
Птах дуже добре пірнає, а також плаває з опущеним хвостом.

Південну межу гніздівель проходить через Фінляндію на рівні 65-ї паралелі, Новгородську, Ленінградську області, Рибінська водосховище, околиці міст Тюмень, Томськ, Тара, Міас, Єнісейськ, верхня течія Сакмара, Олени, пониззя річки Ангара, долини Муи, верхів`їв річки Зея.




У більш південних широтах розрізнені гніздування зустрічаються в низов`ях Волги, в долині Чорного Іртиша, в Румунії, на Чукотці.

міграції лутка

У всіх місцях ареалу проживання луток є перелітним птахом. На зимівлю цей птах відлітає на захід і південь від гніздівель. Як правило це південні узбережжя Каспійського, Балтійського, Ваттове і Чорного морів. Також зимівлі розташовані в Пакистані, в східному Китаї і на півдні Японії.

Хоча качку луток називають білим гоголем, найчастіше біологи все ж більше відносять птицю до групи крохалів, називаючи її найменшим видом.
Хоча качку луток називають білим гоголем, найчастіше біологи все ж більше відносять птицю до групи крохалів, називаючи її найменшим видом.

На незамерзаючих внутрішніх водоймах Центральної Європи також розташовані зимівлі цього птаха, хоча і в невеликих кількостях. В особливо суворі зими луток може мігрувати ще південніше, в район Франції, Іраку і навіть північної Африки.

Житла малого крохаля

Гніздяться лутки на водоймах з прісною водою в зоні тайги. Це ставки, озера, стариці, сфанговие болота і заплави річок з нешвидким плином. Особливо ця птиця любить водойми малої глибини і з лісом на березі. Дерева потрібні лутка для зведення гнізд. Зимівлі ця качка влаштовує на великих озерах, водосховищах, річках і морських акваторіях.

Молоді пташенята, самки і самці до першої линьки мають практично однаковий окрас.
Молоді пташенята, самки і самці до першої линьки мають практично однаковий окрас.

харчування Лутков

Велику частину раціону складають різні безхребетні, такі як жуки, личинки ручейников і бабок. Харчується цей птах також рослинною їжею і дрібними земноводними. Ранньою весною і взимку в раціон також входить риба.

Середня вага птиці досягає 600-900 грам.
Середня вага птиці досягає 600-900 грам.

розмноження лутка

Пари формуються в основному під час весняної міграції. Однак бувають випадки, коли це відбувається раніше, в лютому. У шлюбний період самець токует, плаваючи навколо самки з розправленими чубчиком і распушеннимі пір`ям на лопатках і горлі. При цьому самець іноді здійснює ритуальні рухи головою і шиєю.

На гніздування лутки прилітають парами. На різних широтах час прильоту може відрізнятися. В основному це відбувається з квітня по травень. На деякі готельні ділянки гніздового ареалу ця качка прилітає вже в кінці лютого.

Як гнізд лутки вибирає дупла дерев поблизу водойм.
Як гнізд лутки вибирає дупла дерев поблизу водойм.

Лутки будують свої гнізда в дуплах дерев на досить великій висоті, в корінні дерев і в пустотах старих сухих пнів. Ці гнізда розташовуються дуже близько від водойм.

В одній кладці налічується від 5 до 7 яєць. Ці яйця мають білий колір, іноді з трохи жовтуватим відтінком. Самка висиджує пташенят протягом 4 тижнів. Самець не бере участь ні в насиживании, ні в турботі про потомство в подальшому. Пухові пташенята вже через кілька годин після свого народження вже готові покинути гніздо і разом з мамою-качкою переміститися на найближче водоймище. На водоймі пташенята лутка вчаться літати протягом 10 тижнів, після яких вони вже непогано почувають себе в повітрі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Луток - що це за птах?