animalukr.ru

Мохноногий сич - господар темнохвойной тайги

Зміст статті

Мохноногий сич - невеликий птах, яку відносять до сімейства совиних.

Зовнішній вигляд мохноногого пугача

Цей птах розміром з голуба має масу 120 - 190 г, довжину тіла 21 - 27 см і довжину крила приблизно 16 - 19 см. У цього виду сичів самка більше самця за розмірами.

Хвіст у мохноногого пугача досить широкий, а крила відносно довгі. Лапи у птиці мають густе оперення, за що вона і отримала свою назву. Оперення птиці пофарбовано в бурий колір з білими плямами. На шиї, голові і плечах ці плями особливо чітко виділяються. Кігті у пугача чорні, а дзьоб і очі жовті. У молодих птахів забарвлення більш однотонний, ніж у дорослих.

Ареал проживання мохноногих сичів

Мохноногі сичі поширені в хвойних лісах Північної Америки, Європи та Азії. Цей птах живе на Кавказі, в Карпатах, в Альпах, Піренеях, горах Середньої Азії, на Балканах, на заході Китаю і на півночі Монголії. У Північній Америці мохноногий сич зустрічається на півночі Сполучених Штатів Америки, в Британській Колумбії і Канаді.

Мохноногий сич (Aegolius funereus).
Мохноногий сич (Aegolius funereus).

На території Російської Федерації птах мешкає в лісах від Камчатки, Анадиря, Сахаліну, Курил і Примор`я на сході до Калінінградської області і Кольського півострова на заході.

Спосіб життя мохноногого пугача

Для цього птаха, як правило, характерний осілий спосіб життя. Однак іноді мохноногий сич здійснює кочівлі в осінньо-зимовий період. Ці переміщення пов`язані, в першу чергу, з наявністю корму на тій чи іншій території.

Мохноногий сич цурається відкритих просторів. Цей птах воліє триматися в хвойних лісах, переважно в високостовбурні тайзі. У змішаних лісах цей птах зустрічається досить рідко.

Мохноногий сич харчується лісовими дрібними звірками: полівки, мишами, землерийки, полюючи на них вночі.
Мохноногий сич харчується лісовими дрібними звірками: полівки, мишами, землерийки, полюючи на них вночі.

Харчування мохноногого пугача

Сич полювати сидячи на гілці на висоті кількох метрів над землею і виглядаючи здобич. Якщо протягом десяти хвилин сич не знайшов собі жертву, він перелітає на кілька десятків метрів убік, і знову затаивается на гілці. У той час, коли грунт не покрита снігом, видобутком мохноногого пугача зазвичай стають дрібні гризуни з сімейств Хомякова і мишачих. Взимку ж сич може поїдати і дрібних птахів. Мохноногий сич на зиму робить запаси їжі в дуплах дерев.

У північній частині ареалу проживання раціон харчування мохноногого пугача, згідно з деякими дослідженнями, полягає на 7% з птахів, на 21% з землерийок, на 21% з сірої полівки, на 44% з рудою полівки і на 3% з інших видів мишей.

Основна зона поширення мохноногих сичів - гірські і рівнинні хвойні ліси.
Основна зона поширення мохноногих сичів - гірські і рівнинні хвойні ліси.

Цей птах ковтає свою жертву цілою. Перетравилися залишки виводяться назовні шляхом відрижки. Ці грудочки неперетравленої їжі називаються погадках. Пелетки мохноногого пугача мають розмір 1,5 - 3,2х1,5 - 2,0 см.

Слухати голосові мохноногого пугача

Розмноження мохноногих сичів

Мохноногі сичі досить вимогливі при виборі гніздового ділянки. Вирішальним фактором тут стає наявність зручного дупла. Дуже часто сичі воліють гніздитися в дуплах чорного дятла.

Коли сич не знаходить подібного дупла, він часто селиться в гнездовьях, штучно створених людиною.

Дупло сич вистилає невеликою кількістю сухого моху, листям, стеблинками трав, і приступає до гніздових.
Дупло сич вистилає невеликою кількістю сухого моху, листям, стеблинками трав, і приступає до гніздових.

Кладка яєць найчастіше відбувається в квітні. Тривати цей процес дві доби, за які птах відкладає 4 - 6 яєць зі шкаралупою білого кольору. Вага одного яйця становить від 12 до 14 грам, а розмір приблизно 32х26 мм. У північній частині ареалу інкубаційний період становить приблизно 8 тижнів. Насиджує яйця одна лише самка.

Новонароджений пташеня мохноногого пугача покритий пухом і важить 8 - 9 м Пташенята з`являються на світ сліпими. Здатність бачити приходить до них лише на 8 - 11 день. Ще через пару днів пташенята вже впевнено триматися на ногах і навіть можуть, в разі необхідності, самі шукати собі їжу. До кінця першого року існування молоді птахи стають статевозрілими і готовими до розмноження.

Чисельність популяції мохноногих сичів

За даними, зібраними в 90-і роки, популяція мохноногого пугача на європейській території Російської Федерації налічує від 70,000 до 250,000 пар. Лимитирующими для чисельності популяції факторами є активний розвиток лісового господарства і вирубка вікових дуплистих дерев.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Мохноногий сич - господар темнохвойной тайги