animalukr.ru

Сіра сова: особливості способу життя совушки

Зміст статті

Сіра сова - птах з роду неяситей сімейства совиних загону совінообразних.

Зовнішній вигляд сірої сови

Як правило сова має переважно сірого забарвлення, хоча іноді зустрічаються особини, забарвлені в руді тони. На тлі основного кольору добре помітний візерунок, що складається зі смужок різної товщини, що йдуть в поздовжньому напрямку. У цього виду сов самка зазвичай більша за самця.

Сіра сова (Strix aluco).
Сіра сова (Strix aluco).

Щільно збите тіло птиці повністю покрито пухким густим оперенням. Плечові пір`я білого кольору утворюють собою подобу погон. Крила широкі, закруглені. На чотирилапих лапах 2 пальця спрямовані назад, 2 вперед. На пальцях є довгі гострі пазурі. На округлої великій голові відсутні вушка з пір`я. Очі округлі, великі, спрямовані вперед. Дзьоб короткий, крючковідний. Широкий хвіст в польоті розкривається у вигляді віяла.

Слухати голосові сірої сови

Сіра сова поширена на більшій частині території Європи, а також в Центральній Азії
Сіра сова поширена на більшій частині території Європи, а також в Центральній Азії

Ареал проживання сірої сови

Птах населяє змішані і листяні ліси від Східної Європи до Північно-Західного Сибіру. Мешкає також в гірських лісах Кавказу, Криму, Середньої Азії (південно-західний Тянь-Шань, Ферганський хребет, західний Памиро-Алтай, Кугитанг, Копетдаг) і Західного Казахстану. Північною межею тут є Вологда, Ленінградська область, Тобольськ, Кунгура, Илек і Оренбург.

Також птах мешкає в Західній Європі, Малій Азії, Північно-Західній Африці, Афганістані, Гімалаях, північно-західному Ірані, Кореї, Південному і Східному Китаї.




У північних частинах ареалу сіра сова мешкає в старих присадибних гаях, а також в насадженнях паркового типу. Живе також у гірських лісах, вважаючи за краще хвойним букові. У тайгових лісах птах часто селиться в стиглих осичняках. Для сірої сови більш характерні деревостани в ущелинах, ніж рівнинні ліси.

Незважаючи на те, що сіра сова надає перевагу старим листяні і змішані ліси, вона часто зустрічається і в хвойних лісах.
Незважаючи на те, що сіра сова надає перевагу старим листяні і змішані ліси, вона часто зустрічається і в хвойних лісах.

Спосіб життя сірої сови

Це сова веде практично виключно нічний спосіб життя. У Білгородській області, наприклад, активність неяситі відзначається з 8 години вечора до 3 години ночі. Однак птах добре вміє підлаштовуватися до різних умов. У Фінляндії та в Ленінградській області в період білих ночей сова полює не тільки вночі, але і вдень.

Як правило сова починає своє полювання через кілька десятків хвилин після заходу сонця. Полюють всю ніч, і з появою перших променів сонця сова летить на днювання. Період полювання не монотонний, а має два піки.

Сірі неяситі відмінно пристосовуються до будь-яких умов, тому їх можна зустріти навіть в галасливому місті.
Сірі неяситі відмінно пристосовуються до будь-яких умов, тому їх можна зустріти навіть в галасливому місті.

харчування неяситі




Раціон сірої сови різноманітний, і сильно залежить від навколишніх умов. Якщо узагальнити меню цього птаха в різних регіонах проживання, то можна сказати, що сіра сова вживає в їжу різних гризунів (щурів, мишей), комах, жаб, кротів, дрібних птахів (горобець, галка, Плиска, горихвостка).

Як правило птах виходить на промисел неподалік від гнізда. Радіус мисливської території рідко перевищує 200 - 400 м. Велику видобуток сова зазвичай розриває на частини, а дрібну проковтує цілком.

Під гніздом і в місцях відпочинку сіра сова відригає неперетравлені залишки їжі у вигляді погадок.

Улюбленим продуктом в раціоні сови є гризуни.
Улюбленим продуктом в раціоні сови є гризуни.

Розмноження сірої сови

Зазвичай неяситі гніздяться в старих дуплах желни (дупла інших дятлів не підходять за розміром) або відшукують природні дупла в деревах. Буває, що сіра сова селиться в гніздах різних хижих птахів і ворон, а також на горищах будівель, зроблених людиною.

Птах веде осілий спосіб життя. У кожного самця є власний гніздовий ділянку, який ретельно охороняється їм від зазіхань чужинців. З приходом шлюбного періоду самці сірої сови заклично товчуть в надії привернути самку. Перед спарюванням самець здійснює ритуальне підношення видобутку для самки.

Одна кладка налічує від 2 до 6 майже круглих яєць зі шкаралупою білого кольору. В середньому розмір яєць становить 47,5 х 39,2 мм. Кожне яйце на початку насиджування важить приблизно 40 м В насиживание участь приймає лише самка. Інкубаційний період триває приблизно 4 тижні. Вилупилося пташеня важить приблизно 30 м За наступні 30 днів життя пташеня збільшує масу свого тіла більш ніж в 10 разів, досягаючи ваги до 400 м

Пташенята видають характерний хрипкий безголосий звук, яким просять батьків дати їм їжу.
Пташенята видають характерний хрипкий безголосий звук, яким просять батьків дати їм їжу.

До кінця 90-го дня свого життя молода сова набирає максимальну вагу. Пташенята народжуються на світ сліпими.

На третій день вони починають просити їжу, видавай хрипкі звуки. У тижневому віці очі у пташенят повністю відкриваються. У віці місяці пташенята залишають гніздо, однак ще протягом 30 днів живуть на батьківському гніздовий ділянці, після чого починається розселення по мисливському ділянці батьків.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сіра сова: особливості способу життя совушки