animalukr.ru

Сніжний барс

Снігові барси - великі хижаки з родини котячих. Їх часто зараховують до групи великих кішок, куди входять тигр, лев, ягуар, пума і леопард.

Сніговий барс (Uncia uncia).

Зовнішній вигляд цього звіра вказує на велику схожість з леопардом. Дійсно, розміром і поставою ці звірі схожі (довжина тіла у сніжного барса трохи більше метра, вага 25-40 кг). У снігового барса така ж плямисте забарвлення, але тим не менше це абсолютно різні звірі.

Головною відмінною рисою снігового барса є відносно короткі ноги з широкими м`якими лапами-снігоступами і дуже довгий і товстий хвіст.

Відео: військовий фільм "СНІЖНИЙ БАРС" бойовики 2016 військові фільми 2016, російське кіно

Основний колір шерсті у сніжного барса світло-сірий (на череві білий), а плями темно-сірі, хутро цих тварин довгий і дуже густий. Всі ці ознаки вказують на те, що снігові барси живуть в суворих умовах з холодною зимою і вміють добре стрибати.

Відео: Афганістану: Сніговий Барс: WILD HD




Дійсно ареал цих тварин розташований виключно в гірських і холодних областях Азії - живуть снігові барси в Гімалаях, Тибеті, на Памірі, Алтаї і Тянь-Шані. Скрізь вони вважають за краще населяти високогір`я з великими ділянками оголених скель і спускаються в долини і густі ліси тільки взимку. Верхня межа проживання може доходити до висоти 6000 м над рівнем моря. Як і всі кішки снігові барси відлюдники, що живуть поодинці. Вони оседли і здійснюють кочівлі тільки у вертикальному напрямку: влітку піднімаються в гори, взимку спускаються в передгір`я. Селяться ці тварини в печерах, рідше роблять укриття в якомусь буреломі. Відомі випадки, коли снігові барси відпочивали навіть в покинутих гніздах грифів. Характер цих тварин під стати навколишнього обстановці - суворий, але спокійний. Між ними рідко бувають сутички адже снігові барси живуть розрізнено і кожна особина займає величезну територію, так що питання про кордони не виникають.

Сніговий барс обходить територію.

Снігові барси полюють в першу чергу на копитних - гірських козлів і баранів, але при нагоді можуть задовольнятися і видобутком подрібніше - птахами, гризунами. Свою жертву сніговий барс вистежує користуючись гострим нюхом і маскує забарвленням, яка робить його непомітним на тлі каменів. Наблизившись, він наздоганяє здобич декількома великими стрибками. Ось де для пересування потрібен довгий хвіст, адже він виконує роль балансира! Вбиту жертву барс може відтягнути на велику відстань.




Снігові барси користуються постійними мисливськими стежками.

Відео: Сніговий барс на прогулянці

Шлюбний період у снігових барсів, які живуть на Памірі і Алтаї буває в лютому-березні, а в Тибеті і Гімалаях тварини спаровуються круглий рік. Шлюбна пісня снігового барса нагадує грубе і в той же час ніжне нявкання.

Пара снігових барсів.

Вагітність триває 3 місяці. Самка приносить 3-5 дитинчат. Перший місяць кошенята безвилазно сидять в лігві, потім з великою обережністю починають вивчати зовнішній світ. Молоді супроводжують мати майже до року, осягаючи нелегке мистецтво полювання в високогір`ях. Тривалість життя для такої великої тварини порівняно невелика: в природі барси ледь доживають до 12-14 років, правда в зоопарках вони живуть і до 20 років.

Кошенята снігового барса визирають з лігва.

У природі у снігових барсів практично немає ворогів, якщо не брати до уваги без харчів. Саме суворі умови життя природним чином обмежують чисельність цих звірів. Єдиним справжнім ворогом барсів є людина. Незважаючи на рідкість снігових барсів вони завжди були бажаним мисливським трофеєм, хутро цих тварин дуже високо цінується. Зараз полювання на сніжних барсів повсюдно заборонена, але ще бувають випадки браконьєрства. У неволі ці тварини теж зустрічаються нечасто, адже дозволити собі такий рідкісний експонат можуть не всі зоопарки.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сніжний барс