animalukr.ru

Смарагдовий голуб - зеленокрилий птах

Зміст статті

Смарагдовий голуб або смарагдова (Зеленокрилий горлиця) належить сімейству голубині, загону голубеобразниє.

Зовнішні ознаки смарагдового голуба

Смарагдові голуби невеликі птахи розміром 23-28 см. Вони покриті дивним за забарвленням оперенням. Тіло і голова рожево - коричневого кольору. Крила і нижня частина спини смарагдово - зелені.

Маленькі білі смуги і дві блідо - сірі смуги проходять через крижі, розділений коричневою смугою. У самців лоб, брови, плеча - білі. Корона і потилицю сіруватого кольору. Хвіст коричневий.

Дзьоб червоний, ноги малинові. Самки забарвлені скромніше: лоб, брови - сірі. Корона і потилицю коричневі, білі нашивки відсутня або нечіткі.

В природі живе кілька підвидів, особини відрізняються забарвленням оперення голови і розташуванням білих плям на крилах. Смарагдові голуби не мають розвинених сальних залоз, які у інших птахів забезпечують водонепроникність пір`яного покриву, натомість у птахів утворюється спеціальний порошок, який очищає і змащує пір`я.

Смарагдовий голуб (Chalcophaps indica).
Смарагдовий голуб (Chalcophaps indica).

Поширення смарагдового голуба

Смарагдовий голуб мешкає на території від півострова Індостан на схід до Філіппін. Зустрічається в Східній і Північній Австралії.

Житла смарагдового голуба

Смарагдовий голуб населяє ліси: мангрові, дощові, сухі евкаліптові, рівнинні, високогірні, а також сади і плантації. Цих птахів можна зустріти у солоних озер, де вони знаходять необхідні мінеральні солі.

Спина і крила у птаха зелені, відливають бронзовим кольором.
Спина і крила у птаха зелені, відливають бронзовим кольором.

Особливості поведінки смарагдового голуба




Смарагдові голуби потайливі і обережні птахи. Зазвичай живуть поодиноко або парами. Таким чином, вони не такі вже рідкісні птахи, але виявити в природі смарагдових голубів досить важко. У разі небезпеки птахи летять попереду хижака і прискорюють політ, який супроводжується стукотом крил, потім смарагдові голуби сідають на гілці дерева на безпечній відстані від загрози.

Розмноження смарагдового голуба

Смарагдові голуби розмножуються з квітня по вересень. Як і інші голуби, птиці споруджують гніздо, схоже на платформу, розташовану на нижніх гілках дерев або чагарників. Будівельним матеріалом служать гілочки і опале листя. Гніздо приховано кроною дерева і розташовується над землею не нижче 1-5 метрів.

Самка відкладає 2 яйця зі шкаралупою ніжного вершкового відтінку, але найчастіше виживає тільки 1 пташеня. Насиджує кладку тільки самка близько 2 тижнів.

Пташенята оперяються у віці 12-13 днів. Найбільш дивною особливістю смарагдових голубів є їх здатність виробляти кашкоподібне речовина, за кольором схоже на молоко, його так і називають «голубине молоко». Під час сезону розмноження спеціальні залози у самців і самок збільшуються і виділяють густе сирнистий речовина.

Птахи роблять невеликі перельоти в гущавині лісу в пошуках плодів і насіння.
Птахи роблять невеликі перельоти в гущавині лісу в пошуках плодів і насіння.

Смарагдові голуби годують пташенят цим «молоком», потомство отримує свою порцію їжі прямо з батьківського горла.




Таким чином, смарагдові голуби годують пташенят, не залишаючи без необхідності своє гніздо для постійного пошуку корм для свого потомства. Замість того, щоб відкладати більше яєць, зеленокрилиє горлиці несуть один або щонайбільше два яйця. Але, тим не менше, кількість особин даного виду не знижується. Їх чисельність є доказом того, що годування голубиних «молоком» дає птахам перевага у виживанні потомства.

Харчування смарагдового голуба

Смарагдові голуби харчуються опалим плодами і насінням, включаючи насіння трав, бамбука, ягоди інжиру.

Смарагдові голуби годують пташенят якоюсь речовиною, яке називають
Смарагдові голуби годують пташенят якоюсь речовиною, яке називають «пташиним молоком».

Вони також ласують термітами. Однак, на відміну від деяких птахів, що харчуються фруктами, смарагдові голуби не просто поїдають плоди, а грають важливу роль в поширенні насіння рослин. Смарагдові голуби зазвичай годуються на місцях, головним чином під покровом дерев, не надто віддаляючись від безпечного лісу.

Іноді вони з обережністю з`являються на відкритих луках з рясним кормом, але миттєво зриваються назад в підлісок при найменшому натяку на небезпеку.

Міграції смарагдового голуба

Смарагдові голуби здатні долати великі відстані в пошуках їжі і роблять невеликі кочівлі, пов`язані з періодом дозрівання плодів і насіння, тому до перелітним птахам не відносяться.

У зв`язку з особливістю харчування рослинною їжею птиці часто годуються на сільськогосподарських угіддях і в парках.

Зміст смарагдових голубів в неволі

Смарагдові голуби є популярним об`єктом декоративного клітинно-вольєрного утримання птахів в Європі і США.

Для пари голубів підійде велика горизонтальна клітина або бокс розмірами не менше 50х100х50 сантиметрів. Смарагдові голуби - полохливі птахи і легко піддаються стресу при зміні умов життя. Цей факт потрібно враховувати при декоруванні приміщення і розташуванні клітини. Смарагдові голуби потребують збалансованому по УФ-спектру освітленні.

Смарагдовий голуб - полохлива птиця.
Смарагдовий голуб - полохлива птиця.

У звичних умовах птахи розмножуються в неволі. Самки здатні стабільно насиджувати і вигодовувати пташенят, досягнувши віку не менше 1-1.5 років. У період розмноження пару смарагдових голубів бажано не турбувати, інакше вони кидають кладку і навіть пташенят.

Годування стандартне для середніх зерноїдних Голубоподібні. Додають в харчовий раціон в продукти, що містять тваринний і рослинний білок. Птахів підгодовують пророщеної зеленню, подрібненим овочами і фруктами, насінням олійних культур - сафлору, соняшника.

Смарагдовий голуб веде одиночний спосіб життя або живе в парах.
Смарагдовий голуб веде одиночний спосіб життя або живе в парах.

Стан смарагдових голубів в природі

Смарагдовий голуб належить до видів з найменшими погрозами. Охоронний код стану: LC.

Смарагдові голуби часто гніздяться поблизу поселень людини, тому привертають увагу людей своєю незвичайною забарвленням оперення. Спокійних птахів відловлюють для продажу і утримання в неволі. Крім того природні лісисті райони, де мешкають смарагдові голуби, скорочують свої площі. Природно скорочення території проживання відбивається на чисельності смарагдових голубів в природі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Смарагдовий голуб - зеленокрилий птах