animalukr.ru

Полярний заєць (арктичний біляк)

Зміст статті

Полярний заєць - найбільший серед інших своїх побратимів. Він дуже сильно схожий на кролика, тільки його вуха набагато довше.

Цей вид відмінно адаптувався до умов життя в холодній місцевості. Він добре переносить температуру навіть мінус 30 градус за Цельсієм. Ареал проживання - північна частина Канади та тундра Гренландії. А ось на Алясці це тварина не зустрічається.

Арктичний біляк (Lepus arcticus).
Арктичний біляк (Lepus arcticus).

Зовнішній вигляд полярного зайця

Важить доросла особина 4-5 кг, його тіло в довжину досягає 60-70 см. Зовні самці і самки нічим не відрізняються.




Забарвлення хутра змінюється в залежності від пори року: взимку він білого кольору, а влітку - сірого або світло-коричневого. Зайці, що мешкають в полярних регіонах Канади, окрас хутра не змінюють, у них він завжди білий.

Поведінка і харчування полярного зайця в природі

Полярний заєць - звір жвавий і швидкий, він біжить зі швидкістю 65 км / год. Це відбувається завдяки сильним і довгим заднім лапам. При бігу заєць обома задніми лапами одночасно відштовхується від землі, передніми ж стосується землі по черзі. На лапах є досить міцні кігті, якими заєць може розрити замерзлу землю або розгребти щільний сніговий покрив в пошуках корму. Воліє жити в місцевості з невеликим шаром снігу. У болотистій місцевості і в сирих районах не зустрічається.

Взимку у цього зайчика білосніжна шубка.
Взимку у цього зайчика білосніжна шубка.



Ці тварини добре плавають, можуть переплисти невелику річку. Розташування очей дає великий кут огляду, звір може оглядати місцевість, майже не повертаючи голови. Це дозволяє вчасно побачити хижака і уникнути нападу. Охочих напасти на полярного зайця багато. Це песець, горностай, полярний вовк. На молодих особин часто нападають полярні сови. Тому заєць завжди змушений дотримуватися обережності і, крім пошуків їжі, забезпечувати власну безпеку. В середньому, ці звірі живуть 5 років.

Полярні зайці дуже вміло плавають.
Полярні зайці дуже вміло плавають.

Зайці можуть вести як одиночний спосіб життя, так і стайня. Часто живуть групами, чисельність яких може доходити до декількох тисяч особин. Проживають там все на рівних умовах, ватажків немає. Такі групи недовговічні, їх склад непостійний. Взимку ці звірі живуть на материковій частині, а з приходом весни на ще не розтанули крижинах переміщаються на острови, розташовані на півночі від материка. Основною причиною цього переміщення є повна відсутність хижаків на цих островах. Ці тварини ведуть нічний спосіб життя, це час для них безпечніше.

У більшості випадків, полярні зайці проживають невеликими групами.
У більшості випадків, полярні зайці проживають невеликими групами.

Основу раціону харчування складає рослинна їжа. Взимку кормом для полярного зайця служать деревні рослин, лишайники і мох, які він викопує з-під снігу. В інший час харчується ягодами, корою дерев, листям і корінцями рослин. Якщо знайде мертве невелика тварина, то з`їдає і його.

розмноження зайців

Шлюбний період проходить навесні, в квітні - травні. Тварини утворюють пари, а в деяких випадках самець злучається з декількома самками. Облаштуванням нори займається самка. Нора є вириту ямку в землі за великим каменем або скелею, на її дні лежить підстилка з власного хутра зайця, який самка вискубує, і листя.

Тривалість вагітності - приблизно 1,5 місяці. У мешканок південних районів пологи проходять практично на тиждень раніше. Народжується від 2 до 8 дитинчат. Потомство зростає дуже швидко і до вересня вони за розмірами не поступаються дорослим особинам. Статевозрілими стають навесні наступного року і починають розмножуватися.

Полярні зайці. переважно, травоїдні тварини.
Полярні зайці. переважно, травоїдні тварини.

Ці тварини протягом століть були об`єктами полювання. Їх м`ясо вживалося в їжу, з хутра виготовляли одяг. Тому людина завжди був ворогом для зайця. Але небезпечніше для цієї тварини все-таки песці, горностаї і вовки. Якщо від людей заєць може сховатися в снігу і завдяки білому забарвленню хутра стане непомітним, то хижак і в цьому випадку його почує. У такій ситуації рятують тільки сильні ноги і швидкий біг. Проте з віком тварини слабшають, так тікати вже не можуть і стають легкою здобиччю для хижих звірів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Полярний заєць (арктичний біляк)