animalukr.ru

Руда рись

Зміст статті

Рись - представник найпівнічнішого виду сімейства котячих. У багатьох країнах цей хижак практично винищений. У наші дні місцями її проживання є Фінляндія, Греція, Україна, Албанія, Угорщина, Румунія, Іспанія, Чехія, Росія, Польща, Югославія.

Руда рись - досить велика кішка, вагою в середньому від восьми до п`ятнадцяти кілограм, з коротким збитим тулубом в довжину 80-105 сантиметрів.

Рисі, що мешкають в більш північних районах, відрізняються від південних представників більшими розмірами і більш довгою шерстю. Короткий, ніби обрубаний хвіст, має довжину 20-35 сантиметрів. Кінцівки довгі, потужні і досить широкі, особливо передні. У зимовий період вони покриваються більш довгою і густою шерстю. Це робить їх схожими на снігоступи не тільки зовні, але і за своїми якостями, тобто питома навантаження на ноги звіра зменшується, а в поєднанні з високими лапами це значно полегшує пересування по глибокому снігу.

Руда рись (Lynx rufus).
Руда рись (Lynx rufus).

Акуратна кругла голова, коротка морда, великі з вертикально розташованими зіницями очі, густа і довга шерсть по краях морди, що створює бакенбарди, в гармонії з гострими трикутними вухами з виразними пензликами на кінцях роблять, образ рисі дуже симпатичним.




Линяє хижак двічі на рік восени і навесні. Хутро рисі особливий, не схожий ні на один інший хутро представників світу кішок. Він високий, густий і шовковистий, найбільш довгий на животі тварини.

Красива кішечка. Шкода, вдома таку НЕ заведеш.
Красива кішечка. Шкода, вдома таку НЕ заведеш.

Зовнішній вигляд

Чепрак і голова має забарвлення від рудувато-сталевого до блакитно-срібного з червоним відливом. Крап бурий найбільш великий на боках і спині. Хутро на животі білосніжний з невеликим рідко розкиданим крапом. Літній наряд рисі значно коротше і жорсткіше, а пофарбований виразніше. Пензлика на вухах і коник хвоста набувають чорне забарвлення, а облямівка навколо очей, тильна частина вуха і бакенбарди стають білішими. Рисі півночі мають більш стриманий і приглушений забарвлення і плямистість, ніж рисі південних територій Європи.

Рисей часто виловлюють і тримають в зоопарках.
Рисей часто виловлюють і тримають в зоопарках.

Місця проживання

Велика частина ареалу цього хижака - ялицево-смерекові ліси з густим середнім і нижнім ярусом. Гірські ліси з скелястими частинами особливо улюблені цією кішкою. Втім приємні для неї і території з порізаним розчленованим ландшафтом. Мешкає рись і в низьких зарослих лісах, лісотундрі, лісостепу. Найбільш же часто можна зустріти її в південних межах низкогорной тайги, малосніжною і менш холодною, з великою кількістю дичини.

Руда рись - хижа кішка.
Руда рись - хижа кішка.

Харчування і спосіб життя

Як будь-яка тварина, рись віддає перевагу місцям багаті здобиччю. Далекі подорожі не для неї. Раціон харчування складають дрібні копитні, тетерева, зайці, різні гризуни, куріпки. Це чудовий мисливець. Дорослі рисі виходять на полювання лише з настанням сутінків, вдень полювати можуть тільки молоді особини. За ніч хижак може подолати маршрут від 6 до 10 кілометрів. При нестачі їжі марш кидок може збільшитися. У зимовий час по щільному насту рисі ходять широко, а коли сніг дуже глибокий, використовують стежки інших тварин, лижні шляхи, крижані масиви річок.

Цей хижак харчується дрібними звірками. Ось, наприклад, заєць.
Цей хижак харчується дрібними звірками. Ось, наприклад, заєць.



Рись винахідливо ховає свої сліди. Якщо сніжна поверхню не однорідна, вона акуратно переступає по сніжним вм`ятин, тим самим не залишаючи власних помітних відбитків.

Послухати голос рудої рисі

Своє слабкий нюх рись з лишком компенсує дуже тонким слухом і гострим зором. Це дуже обережний і обачливий звір. Раптова небезпека може змусити її піти величезними стрибками або забратися на велику висоту. Коли ж підозрілий шум ще далекий, рись довго прислухається, вдивляється, перш ніж не поспішаючи піти. Але при всій своїй обережному поводженні рись не особливо побоюється людини. В особливо суворі і голодні зими рись може відвідувати села і міста в пошуках їжі.

Маленькі рисята.
Маленькі рисята.

Рись виходить на полювання поодинці. І лише рись-мати з підлітками рисятамі може полювати групою. Рисі це самі непомітні, безшумні і терплячі мисливці.

Полюють крадіжки, що означає підбираються до жертви на відстань ідеальне для блискавичного стрибка. Відрізок в 10-15 метрів звір долає в кілька стрибків завдовжки 2-3 метри. Якщо жертва відразу не спіймана, мисливиця може пуститися навздогін, яка найчастіше закінчується нічим. Напавши на велику здобич, рись міцно впивається кігтями в передню частину туші тварини, безжально роздираючи горло жертви іклами. Спіймана тварина ще деякий час тягне на собі хижака в марних спробах звільнитися.

Руда рись крадеться за своєю здобиччю. Таким чином вона стає менш помітною.
Руда рись крадеться за своєю здобиччю. Таким чином вона стає менш помітною.

Самець рисі в зимовий період за добу з`їдає 2,5-3 кілограми м`яса, якщо дуже голодний 5-6 кілограмів. Це досить не велика порція для такого хижака.

Руда рись - незвичайний хижак: швидкий і спритний.
Руда рись - незвичайний хижак: швидкий і спритний.

Окрема доросла особина протягом 2-4 днів з`їдає одного зайця, якщо ж це видобуток сім`ї то всього лише на один прийом їжі. Косуля з`їдається протягом 3-4 днів, а поруч з тушею плямистого оленя рись буде перебувати приблизно тиждень з половиною.

Щоб не витрачати сили на нове вистежування і полювання, рись не залишає навіть тушку зайця поки не з`їсть її до кінця. І навіть залишки ситий мисливець намагається приховати, закапавши в сніг або землю, але робить це так халатно і недбало, що все заховане моментально і без праці стає харчовим пайком колонков і соболів.

Рись частенько відганяє від своїх мисливських угідь лисиць. А ось росомаха завдяки своєму настирливому характеру і великим розмірам в свою чергу сама може відняти у везучій мисливця її обід.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Руда рись