animalukr.ru

Піренейський рись: цікаві факти, опис, фото

Піренейський рись - рідкісне хижа тварина сімейства котячих. Раніше помилково ставилася до підвиду звичайної рисі. Маючи зовнішню схожість, все ж розвивалися ці два види порізно. Інші назви тварини - Іспанська рись і Сардінійская рись.

Ареол проживання Піренейській рисі Південний захід Іспанії, в основному на території великого Національного парку Кото Доньяна в гористій місцевості.

Раніше її поширення не було так обмежена. Рись водилася на землях Іспанії та Португалії. На жаль, цей вид не просто рідкісний, але і близький до вимирання.




Розміри Піренейській рисі значно менше звичайної. Її довжина, включаючи хвіст, не перевищує одного метра. Вага може варіюватися від тринадцяти до двадцяти п`яти кілограм. Висота в холці до сімдесяти сантиметрів. Самки набагато менше самців.

Піренейський рись (Lynx pardinus).
Піренейський рись (Lynx pardinus).

Тіло піренейської рисі покрите густою рудувато-коричневою шерстю, всюди засіяної чорними плямами, що нагадують забарвлення леопарда.

Довжина хутра трохи коротше, ніж у інших рисей, тому що місця її проживання з більш м`якими кліматичними умовами. У зимову пору року шерсть Іспанської рисі трохи тьмяніє і ставати трохи тонше, що зовні робить її менш об`ємною.

Слухати голосові піренейської рисі





Як і характерно, для всіх рисей у неї довгі масивні лапи, на вухах є чорні пензлики, а також є короткий хвіст, кінчик якої має чорний колір. На мордочці з боків довга шерсть, у вигляді бакенбардов. У дикій природі живе, приблизно, тринадцять років.

Полює в основному на дрібну дичину - зайців і кроликів, тільки зрідка нападаючи на дитинчат оленів.
Полює в основному на дрібну дичину - зайців і кроликів, тільки зрідка нападаючи на дитинчат оленів.

Спосіб життя Піренейський рись, як і її родичі, веде самотній. Самці ретельно оберігають свої мисливські володіння, які нерідко досягають п`ятнадцять кв. кілометрів. Заходити на їх територію можуть тільки самки. Відокремленість рисей припиняється лише в шлюбний період, що триває з січня по липень. Обов`язки по вихованню потомства покладаються тільки на самку, батько не бере в них участі.

Взимку хутро у піренейської рисі тьмяніє і стає тоншою.
Взимку хутро у піренейської рисі тьмяніє і стає тоншою.

Готуючись до народження малюків мати, знаходить затишне місце, в вигляді порожнини в стовбурі коркового дуба або відповідних заростей. Через сімдесят днів після спарювання на світ з`являються від одного до чотирьох кошенят, вагою близько двохсот грам. До п`яти місяців вони харчуються молоком матері, хоча вже в місяць можуть вживати звичайну для них їжу. Самостійно полюють після семи місяців. І не дивлячись на це, дитинчата залишаються поруч з матір`ю, поки не знайдуть свої мисливські угіддя. Не рідко це триває до двох років.

Перший випадок розмноження піренейської рисі в неволі мав місце 29 березня 2005 р
Перший випадок розмноження піренейської рисі в неволі мав місце 29 березня 2005 р

Активність рисі залежить від пори року. Взимку вона полює вдень, а влітку, рятуючись від спеки, переважно вночі. Піренейський рись дуже вибагливий у їжі хижак. Не дивлячись на те, що вона може харчуватися гризунами і дитинчатами оленів, основний раціон становлять зайці і кролики. Раніше кролики в цих місцях водилися в достатку, але зараз все інакше. У середині XX століття південно-американський вірус знизив їх кількість. Відповідно через це чисельність Іспанської рисі різко скоротилася.

За оцінкою на 2005 р популяція піренейської рисі становить всього 100 особин.
За оцінкою на 2005 р популяція піренейської рисі становить всього 100 особин.

Щоб прогодувати хоч невелику популяцію Пиренейских рисей, треба мати велику кількість альпійських кроликів. У 2005 році чисельність досягла критичної позначки, не перевищуючи ста особин. У зв`язку з загрозою зникнення, даний вид внесений до Червоної книги, Додаток I CITES, і в списки Всесвітнього союзу охорони природи.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Піренейський рись: цікаві факти, опис, фото