animalukr.ru

Каракал - степова рись

Зміст статті

Одним з яскравих представників великих кішок є каракал, він же степова рись. Зовні каракали і рисі дуже схожі, але у них є ряд різних генетичних ознак, на підставі яких їх вивели в окремий рід.

Степові рисі живуть в степах південно-західній Азії і Африки, крім того, вони зустрічаються на Аравійському півострові, де віддають перевагу пустелях, але в Сахарі їх немає.

Ці хижаки досить численні в південній частині Африки і в Намібії, а в північній частині континенту вони зустрічаються вкрай рідко. У СНД Каракали мешкають в Узбекистані і Туркменії.

Опис степової рисі

Шерсть у каракала коротка. Забарвлення досить різноманітний, він може відрізнятися в залежності від місця існування: він варіюється від пісочного до коричневого. Нижня частина тіла світліша і вкрита великою кількістю плям. Також плями є на мордочці.

Каракал (Caracal caracal).
Каракал (Caracal caracal).

Вуха високо посаджені, вони завжди знаходяться у вертикальному положенні, їх обрамляють великим хутром. У каракали, що живуть в Нігерії, пензлики на вухах білі, а у всіх інших каракали вони чорні. Забарвлення шерсті у степовій рисі протягом року залишається практично однаковим, але взимку він трохи світлішає.




Довжина тіла степової рисі становить 62-90 сантиметрів, а довжина хвоста досягає 18-34 сантиметри. Самці степових рисей набагато більші за самок, їх вага може доходити до 20 кілограм, а самки важать близько 13 кілограм.

Самці займають великі території, а території самок, більш скромні, розташовуються на периферії.
Самці займають великі території, а території самок, більш скромні, розташовуються на периферії.

У каракали добре розвинені задні ноги, завдяки чому вони можуть здійснювати стрибки в довжину близько 4,5 метрів, при цьому стрибок робиться практично з місця.

На лапах є шерсть, що полегшує каракали рух по піску.

Види степових рисей

Виділяють 9 видів каракали:

  • Lynx caracal damarensis живе в Намібії;
  • Lynx caracal caracal зустрічається в Південній Африці;
  • Lynx caracal nubicus в основному трапляється в Ефіопії і Судані;
  • Lynx caracal limpopoensis, як правило, виявляється в Ботсвані;
  • Lynx caracal michaelis був зафіксований тільки в Туркменії;
  • Lynx caracal algira мешкає в Північній Африці;
  • Lynx caracal schmitzi численний в Індії і Аравії;
  • Lynx caracal poecilictis в основному зустрічається в Нігерії;
  • Lynx caracal lucani головне місце проживання Габон.
  • Спосіб життя степової рисі




    Степова рись уживається з іншим представникам сімейства котячих - сервали, ці хижаки ділять одну середовище проживання. Живуть каракали не тільки в степах, а й рівнинах, лісах, саванах і гірських місцевостях, вони навіть зустрічаються на висоті до 3 тисяч метрів. У пустелі каракали заходять не часто, хоча вони добре переносять посуху. Протягом тривалого часу вони можуть обходитися без води, існуючи завдяки волозі, що отримується з їжі.

    Подібно леопардові, каракал затягує вбиту дичину на дерева, щоб заховати її від інших хижаків.
    Подібно леопардові, каракал затягує вбиту дичину на дерева, щоб заховати її від інших хижаків.

    Вдень вони ховаються в заростях від палючого сонця, а вночі виходять на полювання. Каракали ведуть одиночний спосіб життя. Вони мають власні кормові ділянки, на які не пускають інших хижаків. Кормові ділянки у степових рисей Африки досить великі, вони становлять від 4 до 60 кілометрів, а у хижаків, що живуть в Азії, ще більше, і доходять до 300 кілометрів. Території самок в 2 рази менше території самців. Ділянки самок ніколи не перетинаються, а у самців таке можливо.

    Полюють степові рисі переважно ночами, але деякі види, що живуть в Азії, можуть бути активними і в денні години. Зір і слух у каракали відмінні, тому вони можуть непомітно вистежувати своїх жертв. При виявленні видобутку, каракал блискавично нападає.

    В Азії (Індія, Персія) з ручними каракалами полювали на зайців, фазанів, павичів і дрібних антилоп.
    В Азії (Індія, Персія) з ручними каракалами полювали на зайців, фазанів, павичів і дрібних антилоп.

    Хоча у степовій рисі добре розвинені ноги, вона не здатна на протязі довгого часу переслідувати видобуток, тому полює із засідки. Каракали нападають на зайців, гризунів, птахів, їжаків, дикобразів, мавп, дрібних антилоп, мангустів, лисиць і рептилій. Каракал здатний впоратися з видобутком, в 2 рази перевершує його за розміром. Дрібних тварин каракал відразу умертвляє укусом, а велику здобич хапає за горло і душить.

    Степова рись навіть здатна зловити в стрибку птицю. Мисливський азарт у цих хижаків величезний, вони часом вбивають більше видобутку, ніж можуть з`їсти. Залишки не з`їденої їжі каракал ховає в затишному місці, а коли зголодніє, повертається до них і доїдає. Якщо сильніший суперник намагається відібрати їжу у каракала, то він буде активно її відстоювати, навіть шакали не ризикують змагатися з цими кішками.

    В Африці, особливо Південної, каракал досить звичайний і вважається шкідником.
    В Африці, особливо Південної, каракал досить звичайний і вважається шкідником.

    На степових рисей нападають гієни і леви. З ними каракали пов`язуються і вважають за краще ховатися втечею, ховаючись в густих заростях. У деяких місцевостях люди навмисне винищують степових рисей, оскільки вони знищують домашню худобу. Сьогодні степові рисі знаходяться в списках охоронюваних видів тварин. У країнах СНД полювання на каракали знаходиться під забороною.

    розмноження каракали

    Певного періоду розмноження немає, спарювання може відбуватися протягом усього року, але пік спостерігається в жовтні-лютому. У цей час найбільше їжі, тому каракали інстинктивно приступають до продовження роду. У шлюбний сезон у самок разом з сечею виділяються феромони, які надають на самців вплив. У цей час степові рисі видають певні звуки, що нагадують кашель, вони є сигналом до шлюбних ігор. Самка злучається протягом декількох днів з різними самцями, віддаючи перевагу найбільш великим і сильним.

    Азіатські підвиди каракала набагато більш рідкісні і занесені до Додатку II CITES.
    Азіатські підвиди каракала набагато більш рідкісні і занесені до Додатку II CITES.

    Період вагітності триває 68-81 день. Самка народжує кошенят в затишному місці, наприклад, в норі якоїсь тварини, в печері або під корінням дерев. У однієї самки може бути 1-6 малюків. Перший час самка постійно змінює гніздо, щоб його не знайшли хижаки.

    Через 15 днів кошенята стають самостійними. Але материнська турбота їм необхідна. Самці не беруть участі у виховання малюків. Молоді особини можуть обходитися без турботи матері тільки в 5-6 місяців. Статева зрілість у каракали настає в 7-10 місяців, але спарювання відбувається, коли вони набирають 9-10 кілограм.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Каракал - степова рись