animalukr.ru

Степова гадюка

Відео: Степова гадюка атакує

Степова гадюка фотоСтепова гадюка зустрічається на більшій частині Європи і Азії.
Вона відноситься до сімейства гадюкових і досить отруйна, хоча від її укусу набагато більше шансів, ніж від звичайної гадюки.

Середовище проживання

Живуть в степових і лісостепових зонах Європи і Азії, тобто в південній і середні смузі, іноді зустрічаються і в північних областях.
Для житла і полювання віддає перевагу сухим місця, схили, сухі чагарники, рівнинні поля, степи, луки і яри, зустрічається також в горах. Встепних зонах найвища щільність особин на 1 га. В інших областяхона зустрічається набагато рідше.

Зовнішній вигляд

Жіночі особини можуть бути набагато більшими мужскіх.Общая довжина гадюки, включаючи хвіст, може досягати 70 см. Зверху телобуро-сірого кольору, нижня ближче до світло-сірому з невеликими светлиміпятнамі.
Степова гадюка фото



степова гадюка фото
Уздовж усього хребта йде темна зигзагоподібна смуга. Набоков є темні плями. Череп має подовжену форму з пріподнятимікраямі. Зовні голова виглядає досить агресивно, оскалом. Верхголови також має темне забарвлення. Очі темно-коричневого кольору.

Спосіб життя. живлення




На суші пересувається досить повільно, крім того, вона відмінно відчуває себе в воді і може залазити на дерева й кущі, правда не дуже високо. На зиму вони впадають в своєрідну зимову сплячку і прокидаються лише, коли температура повітря досягає 6 градусів.
На період сплячки вони ховаються в виритих норах гризунів або в ущелинах, між камінням, де їх не потурбують морози. Сплячки завжди є поодинокими. Найбільш активна з кінця березня і до початку жовтня. Зустріти гадюку не так просто як здається.
Степова гадюка фото
степова гадюка в траві фото
Вдень вона виповзає лише за крайньої необхідності або в нежарким, прохолодні дні. Але найчастіше час її неспання ранній ранок і вечірні, нічні години. У природі на цей вид можуть полювати хижі птахи, а також великі змії.
Найчастіше харчується яйцями і пташенятами, які може знайти. Крім того в раціон входять ящірки, невеликі гризуни, яких вона в змозі проковтнути. Коли їжі мало можуть перейти на більш дрібну здобич - комах (цвіркуни, павуки, бабки). Їжа може перетравлюватися від 2 до 4 днів.

розмноження

Статева зрілість у степової гадюки настає на другому році життя. Шлюбний період триває з квітня по травень. У цей час гадюки найбільш небезпечні. Самка виношує дитинчат 17 тижнів. На світло може з`явитися до 10 дитинчат. Маленькі дитинчата часто скидають шкірі, у дорослих змій це відбувається набагато рідше.

Цікаві факти


  • Незважаючи на те, що гадюки на зиму ховаються і впадають в сплячку, в теплі зимові дні вони можуть спокійнісінько вибратися назовні і погрітися на каменях.
  • Через знищення лугів і степів степова гадюка швидко зникає. Всі Європейські країни взяли її під охрану.Особенность виду в тому, що для сільськогосподарських угідь він вважається корисним - вони знищують сарану, яка є їх улюбленими ласощами з комах.
  • Степова гадюка відноситься до отруйних, але всупереч загальній думці вона не настільки небезпечна. Для тварин укус, швидше за все, виявиться смертельним, що до людей, то відсоток смертності не високий, тим більше, якщо правильно надати першу допомогу. При цьому приємним укус не назвеш. Буде і сильне серцебиття і задишка, пітливість, моторошна біль іноді відмирає ділянку шкіри в місці укусу, але все ж людина виживає.
  • Тривалість життя

    У дикій природі степова гадюка живе 7 років.
  • Клас - Рептилії
  • Загін - Лускаті
  • Сімейство - Гадюкові
  • Рід - Справжні гадюки
  • Вид - Степова гадюка

  • Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Степова гадюка