animalukr.ru

Гадюка микільського: абсолютно чорна і отруйна змія

Зміст статті

Гадюка Нікольського - змія з сімейства гадюкових. Інша назва цього плазуна - лісостепова гадюка.

Зовнішній вигляд гадюки Нікольського

Довжина тіла гадюки Нікольського становить 70 - 80 см, а довжина хвоста близько 8 см. Луска зверху голови відрізняється за розмірами від луски, що покриває тулуб.

Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii).
Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii).

Відсутність блідо-жовтих або жовто-помаранчевих привушних плям зовні дозволяє відрізнити гадюку Нікольського від вужа. Зіниця у змії вертикальний, а форма голови округло-трикутна. Хвіст у неї коротший і звужується сильніше, ніж у вужа. У статевозрілих самок гадюки довжина хвоста в 6,6 - 9,3, а у самців в 4,5 - 7,1 разів коротше тіла. Шийний перехоплення добре відмежовує досить велику голову від тулуба. В середині носового щитка знаходиться носовий отвір.

Дорослі особини обох статей завжди пофарбовані в чорний колір. Низ кінчика хвоста забарвлений в жовто-оранжевий або жовтий колір. Молодняк має буру або коричнево-сіру забарвлення і зигзагоподібний малюнок. Цей малюнок зберігається у молодих змій аж до віку 3 років, після чого зникає.




Самці гадюки Нікольського в середньому дрібніше самок, а довжина хвоста у них більше. У самців більшу кількість підхвостових щитків, але менше число черевних.

Ареал гадюки Нікольського включає лісові та лісостепові райони європейської частини Росії і України.
Ареал гадюки Нікольського включає лісові та лісостепові райони європейської частини Росії і України.

Ареал проживання гадюки Нікольського

Цей найчисленніший і поширений вид сімейства гадюкових, зустрічається в північній частині степової зони і лісостеповій зоні Східної Європи від Заволжя на сході до півдня Подільської височини на заході.

Спосіб життя і місця проживання лісостеповій гадюки

Як правило ці змії тримаються в заплавах річок, уникаючи агроценозів і цілинних остеповані ділянок.




Улюбленими місцями проживання є межують з вільшняками заплавні луки, галявини і прогалини в змішаних лісах, що заростають вирубки. Зазвичай на таких ландшафтах щільність поселення дорівнює приблизно 2 - 5 особин / га, проте місцями цей показник може зростати до 15 - 30 особин / га.

До кінця березня - початку квітня на поверхні з`являються перші прокинулися від зимової сплячки особини.
До кінця березня - початку квітня на поверхні з`являються перші прокинулися від зимової сплячки особини.

Масово гадюки починають виповзати на поверхню лише до середини квітня, до чого спочатку пробуджуються самці, а через деякий час самки. Останнім із зимових притулків з`являється молодняк. У весняному і осінньому добовому циклі активності гадюки Нікольського відзначається один пік, тоді як влітку їх стає два.

На відміну від інших ужеобразних змій, гадюка Нікольського переміщається досить нешвидко, проте вона відмінно плаває. Побачивши небезпеку, змія приймає форму англійської літери S, шипить і робить кидки головою в бік противника. Ця змія хоч і отруйна і укуси її досить болючі, але укушені нею людина одужує вже через тиждень.

Площа особистого ділянки кожної особини дорівнює приблизно 3 - 7 га. Іноді, все ж, гадюки роблять невеликі міграції. Такі переміщення пов`язані, перш за все, з пошуками місць зимівлі, а також з шлюбним періодом.

Гадюки Нікольського живуть осіло і дотримуються певних місць, рідко віддаляючись від них далі ніж на 300 м.
Гадюки Нікольського живуть осіло і дотримуються певних місць, рідко віддаляючись від них далі ніж на 300 м.

Харчування гадюки Нікольського

Ці змії за своєю природою є міофагамі, тобто падальщиками і хижаками. У раціоні харчування гадюки Нікольського перше місце займають ссавці. Руда полівка займає 46,2% в раціоні, східноєвропейська і звичайна полівки разом 22,8%. Далі йдуть амфібії, такі як озерна і остромордая жаба, частка яких в меню становить 11,6%. Рептилії (ламка веретеница, ящірка живородна) складають 17,7% раціону. Іноді змія харчується дрібними птахами і їх пташенятами, проте ці випадки поодинокі.

Розмноження гадюк Нікольського

Приблизно через 14 - 20 днів після пробудження від сплячки і виходу на поверхню у гадюк Нікольського починається спарювання. Вагітність триває близько 90 днів. Для цих змій характерно ложноплацентарное яйцеживорождение.

Дорослі лісостепові гадюки харчуються дрібними гризунами, наземно гніздяться птахами і жабами.
Дорослі лісостепові гадюки харчуються дрібними гризунами, наземно гніздяться птахами і жабами.

З серпня по початок вересня на світло починають з`являтися гадючата. В одному посліді налічується від 7 до 18 дитинчат. Відразу після народження довжина їх тіла знаходиться в межах від 165 до 185 мм, а довжина хвоста від 20 до 30 мм. На другі - п`яту добу у молодих змій відбувається перша линька, після якої вони починають проявляти активність і полювати. Статева зрілість у молодих гадюк настає на 4 - 5 році життя.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Гадюка микільського: абсолютно чорна і отруйна змія