animalukr.ru

Гадюка дініка

Зміст статті

Гадюка Динника не так широко відома, як інші її побратими. Ці змії мешкають на невеликій території.

Даний представник виду є найбільш красивим серед інших гадюк.

Вона має невеликий розмір - сягає близько 55 сантиметрів в довжину, при цьому самки значно більші за самців.

Гадюка Динника (Vipera dinniki).
Гадюка Динника (Vipera dinniki).

У гадюки Динника, як у степової гадюки бічні краю голови мають виражені кути, а кінчик носа трохи піднятий вгору.




Забарвлення цих змій різноманітна: є зеленуваті, оранжеві і лимонно-жовті особини. У Динник, як і у інших змій є смуга на спині, але вона набагато ширше. Бока найчастіше чорні, тому створюється контраст зі спиною. Черево темне в світлих плямах або світло-сіре. Зустрічаються і повністю чорні гадюки.

Забарвлення у цій гадюки сірий, чорний або коричневий.
Забарвлення у цій гадюки сірий, чорний або коричневий.

Новонароджені малюки Динник також як дитинчата степовій і звичайних гадюк, мають піщано-сірий окрас. А в міру дорослішання вони стають різнокольоровими. Не дивлячись на те, що у представників виду яскраве забарвлення, все ж вона виконує роль камуфляжу. Виявити строкату гадюку серед каменів, покритих лишайниками, і різнокольорових листя досить складно.

Де живе гадюка Динника і який її спосіб життя?

Ці змії мешкають лише в західній частині Кавказу, в Ставропольському і Краснодарському краї. Якщо звичайні гадюки живуть в лісах, а степові - в степах, Динника - мешканець гір. Ці змії водяться на висоті 1500-3000 метрів. Вони живуть на гірських схилах, зарослих лісами, на субальпійських луках, гірських галявинах і кам`янистих осипи. Щільність популяції в сприятливих місцях проживання відповідає щільності звичайної гадюки.

Гадюка Динника вважається найкрасивішою серед гадюк.
Гадюка Динника вважається найкрасивішою серед гадюк.



Гадюка Динника не любить яскравого сонця і спеки, тому влітку проявляє активність в ранковий і послеполуденное час. У розпал дня вони вважають за краще ховатися серед каменів, в густих заростях і норах різних тварин. Навіть самки, що чекають малюків, яким необхідно грітися на сонці, не вибираються на відкритий пригрів, а вибирають місця, де сонячні промені проникають місцями, підставляючи сонцю окремі ділянки тіла.

Як харчується гадюка Динника?

Молоді особини харчуються ящірками. Ящірки також складають більшу частину раціону дорослих особин. Така ситуація пов`язана з тим, що на Кавказі живе величезна кількість ящірок. Крім ящірок дорослі гадюки Динника харчуються невеликими ссавцями - мишами, полівки і землерийки.

Під час полювання гадюка підстерігає жертву і блискавично кусає її зубами, впорскуючи отруту. Потім вона не поспішаючи відшукує свою жертву по запаху і поїдає її.

Уже з народження гадюки Динника - справжні хижаки.
Уже з народження гадюки Динника - справжні хижаки.

Розмноження гадюк Динника

Самки, що чекають малюків, рухаються мало. Як правило, вони живуть на невеликих ділянках - не більше кількох метрів квадратних. Цього їм цілком вистачає, оскільки під час вагітності вони не харчуються, їм залишається лише знайти укриття і місце, де можна грітися на сонці.

Гадюка Динника не любить спеку.
Гадюка Динника не любить спеку.

Період розмноження небезпечний для самок, оскільки вони часто знаходяться на відкритих місцях і є дуже вразливими. Так як самки під час вагітності не харчуються, а теплу пору в горах не тривало, то можливість відтворення обмежена. У зв`язку з цим самки народжують малят не щороку, а 1 раз в 2-3 року. При цьому самки народжують невелику кількість дитинчат - всього двох-п`ятьох, що в кілька разів менше, ніж кількість малюків у степової гадюки.

Малюки народжуються в прозорій яйцевій оболонці, з якою відразу вибираються. Лише через годину, малюки линяють, а через 1 тиждень приступають до самостійної полюванні. Новонароджені гадюки Динника навіть в тижневому віці є хижаками, вони можуть полювати на ящірок, які за розмірами відповідають їх тіла.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Гадюка дініка