animalukr.ru

Гадюка-носоріг - велика африканська змія

Зміст статті

Гадюка-носоріг - один з представників роду африканських гадюк і належить до одного з чотирьох видів великих африканських гадюк поряд з габонской, шумливою гадюками і, відносно недавно відкритої ефіопської гірської гадюкою

Зовнішні ознаки гадюки-носорога

Гадюка-носоріг відрізняється від споріднених видів своєї вражаючої забарвленням шкіри і рогоподібними лусочками на передній частині тіла.

Товсте тіло гадюки-носоріг досягає довжини у дорослих особин 0.60-1.10 метра, згадується максимально зустрінута особина довжиною 1.2, але такий екземпляр є рідкістю.

На тулуб розташовуються 31-43 ряду спинних щитків. Вони мають кілевідную форму і дуже грубі. Крім того на черевній стороні є 117-140 черевних щитків, а анальний щиток є єдиним, підхвостових щитків 16-32 пари.

Самки зазвичай довше самців. Малюнок на тілі змії складається з ряду 15-18 синьо-зелених або синіх довгастих штрихів, з лимонно-жовтою лінією в центрі. Вони проходять в межах нерегулярних чорних плям у вигляді ромба. Ряд темно-червоних трикутників вузько обмежений зеленим або синім контуром. На багатьох бічних чешуях помітно виділяється біла окантовка, надаючи шкірі змії оксамитовий відтінок.

Верх голови синій або зелений, обведений темним кантом в формі стріли. Нижня сторона тіла брудно - зелена або брудно біла, схожа за кольором на мармур з темно-сірими плямами. Гадюки-носороги, що мешкають на заході ареалу, мають синє забарвлення шкіри, в той час як східні особини - зеленого відтінку.

Гадюка-носоріг (Bitis nasicornis).
Гадюка-носоріг (Bitis nasicornis).



Після линьки яскраві кольори тьмяніють швидко, припадаючи мулом, який осідає на грубих лусочках. Голова у рептилії вузька, плоска, трикутна і відносно невелика в порівнянні з іншою частиною тіла. Шия тонка, очі маленькі. Отруйні зуби не перевищують довжини 15 міліметрів.

Поширення гадюки-носорога

Гадюка-носоріг мешкає в лісах Західної і Центральної Африки. Зустрічається Судані, Руанді, Кенії, Камеруні, Уганді, Конго.

Житла гадюки-носорога

Гадюка-носоріг мешкає у вологих болотистих місцях по берегах лісових річок і струмків.

Гадюка-носоріг - отруйна змія, що живе в лісах Центральної Африки.
Гадюка-носоріг - отруйна змія, що живе в лісах Центральної Африки.

Особливості поведінки гадюки-носорога

Гадюка-носоріг мешкає на суші, але обов`язково поряд з водоймами і чудово плаває. Крім того, змія легко підіймається на дерева, пускаючи в хід свій гнучкий хвіст. Гадюка-носоріг веде нічний спосіб життя, весь день проводить, ховаючись в купах листя, між довгими корінням дерев, під корчами.




Змія не покидає надійний покрив лісу, і саме тому зустрічається рідше, ніж інші види африканських гадюк.

Залишатися зовсім непомітними рептиліям допомагає приспособительная маскує забарвлення. Яскраві плями на спині - надійна маскування в умовах розсіяного сонячного світла в тропічному лісі на тлі червоно-бурого ґрунту та опалого листя.

Гадюка-носоріг - нічна змія.
Гадюка-носоріг - нічна змія.

Харчування гадюки-носорога

Гадюка - носоріг є типовим засадним хижаком. Змія завдає блискавичний удар, коли видобуток або потенційна загроза виявляється поблизу. Харчується гадюка - носоріг гризунами, земноводними, рибою.

Гадюка-носоріг - отруйна змія

Гадюки - носороги - отруйні змія, їх укус смертельний для людини. Так як ці рептилії живуть у віддалених місцях, вони дуже рідко нападають на людину, якщо тільки не відбудеться випадкова зустріч. Цей вид змій не володіє чуйним слухом, але вони відчувають коливання поверхні грунту, і попереджає своїх ворогів гучним шипінням.

Подібно гримучої змії, гадюка-носоріг попереджає ворогів шипінням.
Подібно гримучої змії, гадюка-носоріг попереджає ворогів шипінням.

У разі небезпеки гадюка - носоріг прагне втекти, але якщо шлях до відступу відрізаний, то змія здатна нанести небезпечний укус. Отже, в місцях, де живуть гадюки-носороги, необхідно уважно дивитися під ноги. Їх отрута викликає руйнування тканин і кровоносних судин. Але в певній дозі він використовується в медицині і має кардиотоксическое, антитромбоцитарні і коагулює дію головним чином для лікування серцево-судинних захворювань і зупинки кровотеч.

Зміст гадюки - носорога в неволі

Для утримання гадюки - носорога підходить тераріум середнього розміру тераріуми, але можливо використовувати ємність більшого розміру, щоб можна було встановити корчі, обрізки стовбурів, кілька каменів. Такі декорації створюють середовище проживання максимально наближену до природних умов. Грунт насипають з торфу та опалого листя, його злегка зволожують.

Частина тераріуму повинна бути злегка вологою, а інша половина - сухий. Обов`язково потрібен просторий, неглибокий басейн, неяскраве освітлення. Гадюка-носоріг воліє ховатися в тінистих куточках.

Денна температура підтримується в межах від +23 до + 26 ° С, вночі трохи нижче до 20 градусів. Влітку допускається підвищення до 28 °, але не більше температурі 30 ° С. При підвищеній температурі і низькій вологості повітря рогаті гадюки гинуть протягом декількох днів, особливо у відсутності води.

Гадюки - носороги розмножуються в неволі. Відібраних самців і самку містять окремо, і тільки навесні, попередньо підвищуючи вологість, як вчасно сезону дощів в природі, рептилій поміщають в один тераріум разом для спарювання.

Отрута гадюки-носорога використовують в медицині і фармації.
Отрута гадюки-носорога використовують в медицині і фармації.

Вагітність триває близько одного року. З`являються 6-40 молодих змій. Перша линька у них відбувається протягом перших днів появи на світ. Молоді гадюки-носороги містяться окремо від дорослих особин. Годують рептилій м`ясом кроликів, щурами, мишами, жабами, жабами, рибою.

Переносять гадюку носорога з одного тераріуму в інший за допомогою двох спеціальних гаків, так як змія важка і переміщення на одному гаку можна травмувати вихованця. Не варто забувати при цьому, що гадюка-носоріг - отруйна змія, хоча число постраждалих від укусів цієї рептилії налічують одиниці, так як живе змія в районах, віддалених від поселень людини.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Гадюка-носоріг - велика африканська змія