animalukr.ru

Степова гадюка - небезпечна отруйна хижачка

Зміст статті

Ця отруйна рептилія є досить велику змію. На відміну від багатьох інших тварин, у гадюк жіноча особина, як правило, буває більше чоловічий.

Верхня частина тіла змії має сіро-бурий окрас. Забарвлення світлішає до середини спинки. Уздовж хребта гадюки зигзагами йде темна смуга. Бічний візерунок є низкою дуже темних плям з нечіткими краями.

Довжина тіла степової гадюки може досягати 60 см, а довжина хвоста - до 10 см. Краї морди цієї рептилії злегка підняті, а череп витягнуть.




Верхівка голови пофарбована в темний, майже чорний візерунок. Черево сірого кольору всипане білими цятками. Меланізм у цих змій зустрічається досить рідко.

Степова гадюка (Vipera ursinii).
Степова гадюка (Vipera ursinii).

Ареал проживання гадюк

Степова гадюка поширена практично на всій території Середньої і Південної Європи. Ареал проживання включає в себе Угорщину, Албанію, Італію, Грецію, Румунію, Францію, територію колишньої Югославії, Німеччини. Також ця змія живе на півдні і сході України і в Казахстані. На території Росії ця змія водиться в Південній Сибіру, степових районах Кавказу. Також степова гадюка зустрічається на території лісостепової та степової зони Росії.

Спосіб життя і харчування степової гадюки

Ця змія віддає перевагу сухим місця, такі як схили, порослі чагарником, гірські і рівнинні степи. Зустрічається також на альпійських луках і в ярах. В горах ця гадюка зустрічається на висоті до 2600 метрів. У всіх перерахованих місцях ареалу степова гадюка не є звичайним мешканцем.

На суші гадюка рухається повільно, зате вона добре плаває і може підніматися на невисокі дерева.
На суші гадюка рухається повільно, зате вона добре плаває і може підніматися на невисокі дерева.



Трапляються місця, де щільність скупчення становить до 20 - 40 особин на гектар. У Саратовській області щільність становить від 4 до 9 особин на 1 га, а на півночі Нижнього Поволжя всього 2 - 5 особин. Особливо висока щільність особин в степах.

Степова гадюка проявляє активність з третьої декади березня і до жовтня. Зимова сплячка закінчується, коли температура навколишнього повітря в середньому піднімається вище 6 ° C. Навесні, поки не дуже жарко, цю змію можна зустріти навіть вдень. З настанням літа вона з`являється на поверхні лише у вечірні та ранкові години. Степова гадюка відмінно плаває. За твердої поверхні переміщається досить нешвидко. Добре лазить по деревах. Зиму ця змія проводить на самоті, сховавшись в порожніх норах гризунів, тріщинах в землі, між каменів. Практично всі холодну пору року проводить в сплячці, проте в теплі зимові дні може виповзати на поверхню і грітися на каменях.

Гадюки - хижачки. Вони харчуються дрібними птахами, павуками, ящірками.
Гадюки - хижачки. Вони харчуються дрібними птахами, павуками, ящірками.

Харчується змія яйцями і пташенятами, плюндруючи гнізда птахів. Також в її звичайний раціон входять гризуни і ящірки. Не гребує гадюка і комахами, такими як павуки, цвіркуни, сарана і коники. На початку весни в раціоні переважають дрібні ящірки, проте ближче до кінця баланс зміщується на користь гризунів і комах (в основному коників і сарани). Їжа в шлунку гадюки перетравлюється протягом 48 - 96 годин.

Розмноження степових гадюк

Шлюбний період починається з квітня і триває до кінця травня. Період вагітності триває від 13 до 17 тижнів. Після закінчення цього періоду на світ з`являється від 4 до 10 дитинчат. Довжина новонародженого молодняку становить від 13 до 16 см, маса тіла 3,2 - 4,5 м Статева зрілість приходить у віці більше двох років. До цього часу змія підростає до 30 см.

Степові гадюки, так само, як і інші види змій, поступово зникають через сільськогосподарської оранки земель.
Степові гадюки, так само, як і інші види змій, поступово зникають через сільськогосподарської оранки земель.

охорона виду

Раніше отрута степової гадюки використовувався повсюдно, проте скорочення чисельності виду змусило відмовитися від його використання. У нинішній час у всіх державах Європи степова гадюка взята під охорону згідно з Бернською конвенцією. Розорювання земель сільськогосподарського призначення різко скорочує популяцію виду, ставлячи його під загрозу, аж до зникнення.

Небезпека степової гадюки для людини

Оскільки степова гадюка є отруйною змією, вона становить небезпеку для здоров`я людини. І хоча її укус представляє меншу небезпеку в порівнянні з укусом гадюки звичайної, все ж необхідно проявляти обережність і обачність при прогулянках в місцях проживання цієї змії.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Степова гадюка - небезпечна отруйна хижачка