animalukr.ru

Степова кішка - дика африканська красуня

Зміст статті

Степова кішка - «дикунка» зовні нагадує домашню кішку, але має більші розміри і інший забарвлення тіла. Мешкає в Африці, Азії і на островах Середземного моря. Ще цих хижачок називають африканськими дикими кішками.

Степові кішки живуть в піщаних пустелях, порослих чорним саксаулом, на глинистих рівнинах з озерами і зустрічаються в передгір`ях поруч з водоймами. Нерідко степові кішки попадаються поблизу с людських поселень. Вони селяться в тих місцях, де є можливість вільного доступу до води та їжі.

Опис степової кішки

Довжина тіла коливається від 63 до 70 сантиметрів, довжина хвоста становить 23-33 сантиметри, висота в плечах - до 35 сантиметрів, а маса коливається від 3 до 8 кілограм. Самки більший і важчий порівняно з самцями.

Кігті у цих хижаків повністю втяжні. Хвіст довгий. Вуха великі. Щелепи сильні з великими різцями. Загальна кількість зубів в пащі - 30 штук.

У зимовий час основне забарвлення степової кішки сірувато-жовтий або піщаний, а з боків тіла і на спині - чорні плями. На хвості є кілька чорних кілець. Горло і низ живота білого кольору.

Спосіб життя степових кішок

Поза сезоном розмноження африканські дикі кішки ведуть відокремлений спосіб життя. Це наземні нічні хижаки. Хоча степові коти можуть чудово лазити по деревах, більшу частину часу вони вважають за краще проводити на землі.

Полювати степові кішки починають в сутінках або вночі.




У холодну пору їх можна зустріти і в денні години. Відпочивають вони в ущелинах скель, густій траві, кинутих норах або в ярах. Степові кішки видають такі ж звуки, як домашні кішки.

Раціон африканських кішок складається з невеликих звірків: будинкових мишей, піщанок, ховрахів, зайців, ондатр, тушканчиків, горобців, фазанів, домашніх курей. Також вони поїдають комах і ящірок.

Степовий кіт (Felis silvestris lybica).
Степовий кіт (Felis silvestris lybica).

Основними природними ворогами степових кішок є дикі собаки. Тривалість їх життя складати 12-15 років.

Розмноження африканських диких кішок

Сезон розмноження у степових кішок доводиться на січень-березень. У цей час одну самку переслідують 2-3 самця. Самка народжує в покинутому лігві борсука, лисиці, ховраха або дикобраза. Перш ніж зайняти лігво, самка його розширює.

Вагітність триває 56-63 дня, після чого народжується 3-5 сліпих і зовсім безпорадних кошенят.

Степова кішка мешкає в степових, пустельних і місцями гірських районах Африки.
Степова кішка мешкає в степових, пустельних і місцями гірських районах Африки.



Через кілька днів малюки починають повзати. На 10-ий день у них відкриваються очі, а на 20-ий день вони починають бігати. Кошенята не покидають лігво до місячного віку, після вони приступають до вивчення навколишнього світу. Мати годує малюків молоком до місяця життя. Коли кошенята підростають, вони починають разом з самкою виходити на полювання. Повністю самостійними вони стають в 5-6 місяців. Статеве дозрівання у степових кішок настає в 11 місяців.

Африканські дикі кішки і люди

Люди не полюють на степових кішок. Деяких особин відстрілюють фермери, так як вони нападають на домашніх птахів.

Основна загроза виду пов`язана з гібридизацією з місцевими звичайними кішками.

Також чисельність африканських диких кішок скорочується в зв`язку з втратою їх місць проживання.

Зміст степових кішок в неволі

Кращий спосіб приручити дику кішку - годувати її з рук з дитячого віку, так тварина буде розуміти, що присутність господаря для нього безпечно.

Під час зіткнень з ворогом степова кішка піднімає шерсть, щоб здаватися більше і залякати противника.
Під час зіткнень з ворогом степова кішка піднімає шерсть, щоб здаватися більше і залякати противника.

Не можна давати, щоб кошеня нападав на руку або на ногу, для таких ігор слід використовувати іграшки. В іншому випадку, коли дикий кіт підросте, він буде сприймати частини тіла господаря в якості своїх іграшок, тому буде кусатися і дряпатися. Рекомендується грати зі степовою кішкою в басейні або ванною і використовувати плаваючі іграшки.

На дику африканську кішку не можна кричати і бити її. Якщо кошеня шкодить, то на нього дмуть повітрям з повітряного насоса або бризкають з пульверизатора. При цьому господар дає команду «не можна». Такі уроки кішки засвоюють швидко і незабаром буде достатньо лише одних слів.

Близько 10 000 років тому 5 степових котів були одомашнені на Близькому Сході.
Близько 10 000 років тому 5 степових котів були одомашнені на Близькому Сході.

Якщо кіт заграється і починає дряпатися, то варто його закрити одного в кімнаті. Дуже швидко він зрозуміє, що робить щось погане, раз його карають і кидають одного. Степові кішки дуже розумні, вони потребують початковому виховання так само, як собаки.

Необхідно, щоб африканської кішки приділяли увагу всі домочадці, оскільки всі члени сім`ї є для неї зграєю. В цьому випадку кіт буде відчувати себе в безпеці і обов`язково стане відповідати ласкою.

Степових котів привчають до туалету. Рекомендується використовувати деревне наповнювач. Якщо він зробив свої справи в недозволеному місці, то на кота не слід кричати, йому просто потрібно вказати правильне місце. Туалет слід тримати в чистоті.

Дикі африканські кішки, як і їхні домашні родичі, потребують вакцинації, але в вакцині не повинні бути присутніми активні віруси, інакше кіт захворіє і навіть може загинути.

Степових котів в основному годують сирим м`ясом з кістками, їм дають яловичину та птицю, серця, печінку, шийки, стегна тощо. Бажано, щоб в раціоні містилися спеціальні вітаміни з кальцієм. Дорослі особини в день з`їдають 0,3-0,8 кілограм м`яса.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Степова кішка - дика африканська красуня