animalukr.ru

Дикий лісовий кіт

У назві цього виду недарма міститься слово дикий, адже лісові коти є прямими предками домашніх кішок. Щоб не плутати цих тварин первозданну «дикість» лісових кішок підкреслили назвою. Найближчими родичами лісових кішок є інші дрібні види - степова і барханна кішки, очеретяний кіт і манул.

Дикий лісовий кіт (Felis silvestris).

Відео: "Рейтинг Баженова" Далекосхідний лісовий кіт

Зовнішність диких лісових котів дуже схожий з короткошерстих домашніми кішками: це досить невеликий звір вагою 5-7 кг, з гнучким тулубом, відносно короткими лапами і хвостом. Мордочка лісових кішок округла, з невеликими трикутними вухами. Тіло покрите короткою, але густою шерстю рудувато-сірого кольору. На тілі тварини проглядаються більш-менш виразні поперечні смуги, на хвості смуги стають особливо помітними. Зуби у котів дрібні, але острие- лапи також озброєні гострими втяжной кігтями.

Відео: Дикі кішки в лісах Німеччини

На відміну від домашніх кішок дикі виглядають більш щільними, особливо коти.

Живуть ці тварини в лісах Європи, Кавказу та на Британських о-вах. Лісові кішки вважають за краще селитися в густих і незайманих заростях і, як не дивно, не тяжіють до людського житла. Взагалі, ці звірі дуже обережні і досить нелюдимий. Крики лісових кішок - добре знайоме нявкання - можна почути лише в шлюбний період, в решту часу вони мовчазні. Ведуть вони одиночний і сутінковий спосіб життя, віддаючи перевагу виходити на полювання вночі, вдень вони ховаються в лігві, облаштованому в заростях очерету, покинутої норі або дуплі.




Лісовий кіт точить кігті об кору дерева.

Відео: лісовий кіт

Лісові кішки вважають за краще ловити дрібних гризунів і птахів, але іноді можуть полювати за зайцями. До своєї жертви вони підкрадаються, а потім наздоганяють швидким стрибком і душать. З огляду на те, що ці тварини полюють на дрібну здобич, вони не роблять запасів їжі і змушені виходити на полювання щодня.

Відео: Дикий кіт манул серйозно злиться

Дикий лісовий кіт з спійманим пташеням в зубах.




На відміну від плідних домашніх кішок, лісові коти розмножуються лише раз на рік. Сезон розмноження настає звичайно ж в березні.

У березні лісові коти в голосистих не поступаються домашнім

Вагітність самок триває трохи більше двох місяців. У квітні-травні кішка приносить 3-7 кошенят. Вони народжуються сліпими і пробують виходити з лігва тільки через місяць.

Кошеня лісової кішки.

Дикі кішки вигодовують кошенят молоком дуже довго - до чотирьох місяців. Кошенята і молоді кішки часто гинуть від зубів більших хижаків, великих куниць, наприклад.

Лісова кішка загрозливо сичить, захищаючи лігво з кошенятами.

В цілому популяція диких котів досить розріджена. Крім природних причин (ранньої загибелі молодняка) негативну роль відіграє скорочення природних середовищ існування, нестача корму (застосування пестицидів знижує чисельність гризунів) і просто витіснення диких кішок домашніми. Іноді дикі коти гинуть в капкани, розставлених на інших звірів. В результаті такої, звичайний здавалося б, звір став рідкісним по всьому ареалу. Зараз найбільше число диких кішок збереглося в Шотландії.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Дикий лісовий кіт