animalukr.ru

Амурський лісовий кіт - хижак трохи більше домашньої кішки

Зміст статті

Амурські лісові коти найдрібніші серед азіатських кішок, вони лише трохи крупніше домашньої кішки. Розмір тіла разом з хвостом становить близько 90 сантиметрів, при цьому хвіст довгий - приблизно 40 сантиметрів. Самки важать 2,5-3 кілограми, а самці більші - 3-4 кілограми.

Амурський лісовий кіт живе в Росії: У Хабаровському і Приморському краї. Також вони живуть в Китаї, Японії, Непалі, Бірмі, Корейському півострові, Суматрі, Пакистані, Балі, Ява і Блонео. Ще Амурських лісових котів називають амурськими кішками, далекосхідними лісовими кішками і леопардовими кішками Цусіми.

Амурський лісовий кіт (Prionailurus bengalensis euptilurus).
Амурський лісовий кіт (Prionailurus bengalensis euptilurus).

Опис амурського лісового кота

Тіло подовженої форми, мускулисте і міцне. Голова невелика, витягнута, вібриси довгі. На носі є широка гола смуга. Верхні ікла товсті і довгі. Лапи середньої довжини, закінчуються вони невеликими кігтями. Вуха округлої форми, на їх кінчиках немає пензликів. Тонкий хвіст покритий пухнастим щільним хутром.

Шерсть коротка, густа і пишна. Зимове хутро більш світлий і густий, ніж літній. Остьове волосся в довжину досягають 4,9 сантиметрів. Забарвлення хутра від сіро-жовтого до рудо-бурого або брудно-бурого. Нижня частина тіла і боки світліші спини. На тілі є овальні плями темно-рудого кольору з чорною або розпливчастою окантовкою.

По спині проходить три буро-чорних смуги, які формуються з подовжених вузьких плям. Часом ці смуги можуть зливатися в одну широку смугу. На горлі розташовується 4 або 5 поперечних рудо-бурих смуг. На передніх лапах є поперечні смуги. На череві теж є плями, але вони світліші. Хвіст, як правило, однотонний темно-сірий або рудуватий, кінчик його темно-сірий або чорний.

З кожного боку голови через лоб від очей проходять 2 білуваті смужки, а між ними є рудо-коричнева смуга, яка йде від носа до шиї. Ніс сіро-рудого кольору, горло і груди брудно-білі, підборіддя білий. Вуха зовні білі з темною облямівкою, а кінчики рудувато-білі. У молодняку плям більше, ніж у дорослих особин.

Поблизу озера Ханка кіт зустрічався по всій придатною для проживання площі.
Поблизу озера Ханка кіт зустрічався по всій придатною для проживання площі.

Навколишнє середовище амурських котів

Амурські лісові коти живуть на схилах невисоких гір, в річкових і озерних долинах, глухих палях, на луках з високою травою, на лісових галявинах і в очеретяних заростях. У гори піднімаються не вище 500-600 метрів.




Цих хижаків можна нерідко зустріти поруч з житлом людини. Районів, де ведуться інтенсивна господарська діяльність, амурські лісові коти уникають.

Спосіб життя далекосхідних лісових кішок

Ці тварини можуть жити поодинці або парами, але в сезон розмноження разом збирається кілька особин. Кожна кішка володіє власним індивідуальну ділянку площею 5-9 квадратних км. Ці хижаки ведуть нічний і сутінковий спосіб життя. Амурські лісові коти полохливі і недовірливі, їх важко виявити. На видобуток вони нападають із засідки, яку влаштовують на землі або на деревах.

Далекосхідна лісова кішка досягає жертву одним стрибком.
Далекосхідна лісова кішка досягає жертву одним стрибком.

Взимку амурські кішки мігрують з гір в долини і на вершини пагорбів, з яких сніг здувається вітром. Під час сильних морозів вони можуть підходити до житла людей, де ловлять в старих будівлях гризунів.

Якщо далекосхідному коту загрожує небезпека, він рятується на дереві. Вони роблять притулку в дуплах, ущелинах скель або серед густих чагарників, також із задоволенням використовують кинуті нори борсуків і лисиць. Дно лігва утеплити деревної потертю, листям і травою.




Амурські лісові коти можуть чудово лазити по деревах, скелях і відмінно плавати. На ділянці у хижака є кілька тимчасових притулків. У зимовий час використовується постійне найбезпечніше житло.

Далекосхідні лісові кішки харчуються гризунами, бурундуками, білками, маньчжурськими зайцями, птахами і їх яйцями. Часом можуть нападати на більших жертв, наприклад, молодих оленів і козулі.

Тривалість життя амурських лісових котів в природі становить 8-10 років, а в неволі вони можуть дожити до 15 років.

У раціон амурського лісового кота можуть входити жаби і комахи.
У раціон амурського лісового кота можуть входити жаби і комахи.

Розмноження леопардових кішок Цусіми

Сезон розмноження у амурських котів в північних частинах ареалу припадає на лютий-березень, а кошенята у них народжуються в травні. У південних частинах ареалу далекосхідні лісові коти можуть розмножуватися протягом усього року. У шлюбний час вони видають досить гучні і уривчасті крики. Пара утворюється під час тічки у кішки. Самець бере активну участь у вирощуванні малюків.

Вагітність триває 65-72 дня. У посліді буває 1-2 кошеня, максимум може бути 4 малюка. Вони безпорадні і сліпі, вагою не більше 80 грам. Очі у котенят відкриваються через 10 днів. Самка піклується про кошенят, і якщо їм загрожує небезпека, переносить їх у нове укриття. У віці 50 днів молоді коти вибираються з лігва і обстежують найближчу територію. В 4 місяці самки вже важать 2,4 кілограма, а самці - 3,2 кілограма. У 6 місяців кошенята стають самостійними і залишають матір, відшукуючи власний мисливський ділянку. За одними даними статеве дозрівання у амурських лісових кішок настає в 8-10 місяців, але за іншими відомостями вони дорослішають не раніше 18-ти місяців.

Одна амурський лісова кішка приносить до чотирьох кошенят, у вихованні яких бере участь і самець.
Одна амурський лісова кішка приносить до чотирьох кошенят, у вихованні яких бере участь і самець.

Користь і шкода амурських лісових котів для людини

На леопардових кішок Цусіми не ведеться промислове полювання. Але деякі мисливці їх відстрілюють. Іноді ці хижаки крадуть домашніх птахів. Амурські кішки не приручаються.

Популяція далекосхідних лісових кішок

Амурські лісові коти знаходяться в Червоній книзі Росії. Вони охороняються Конвенцією CITES (Додаток II). Останнім часом чисельність популяції стала рости.

Головна загроза увазі - втрата місць проживання: розорювання земель, вирубування лісів, пожежі. Також на чисельність амурських котів впливає полювання, погодні умови і гібридизація з домашніми кішками.

Амурський лісовий кіт - рідкісний підвид, внесений до Червоної книги Приморського краю.
Амурський лісовий кіт - рідкісний підвид, внесений до Червоної книги Приморського краю.

Найбільша щільність далекосхідних степових кішок спостерігається в Битва на озері і Ханкайском районах Приморського краю, вона становить 3-4 особи на 10 квадратних кілометрів. Приблизна чисельність амурських лісових котів в Приморському краї 2-2,5 тисячі особин.

Чисельність леопардового кішки Цусіми на острові вкрай низька, вона не перевищує 80-110 особин. У японських зоопарках міститься 32 кішки. В Японії ці хижаки охороняються державою.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Амурський лісовий кіт - хижак трохи більше домашньої кішки