animalukr.ru

Індійський замбар - олень з розгалуженими рогами

Зміст статті

Індійський замбар - досить великий олень з великими рогами, які, як правило, мають шість гілок. Такі роги виглядають дуже ефектно і скульптурно.

Поширені ці олені в Індії, Пакистані, Лаосі, Бірмі на острові Цейлон, в Таїланді, Китаї, Камбоджі, Суматрі, В`єтнамі і Калімантані. Також вони були завезені до Флориди (США), Австралію і Нову Зеландію. Деякі вчені виділяють 3-4 підвиду індійських замбар, а інші все 6.

Зовнішній вигляд індійських замбар

Довжина тіла індійських замбар коливається від 170 до 270 сантиметрів, висота в холці досягає 129-155 сантиметрів.

Маса тіла варіюється в межах від 150 до 315 кілограмів, але частіше за все особини важать 200 кілограмів.

Рогу великі, розгалужені з короткими пеньками, сильно відхиленими назад. Шерсть жорстка, товста, на шиї виходить невелика грива. Забарвлення шерсті у материкових підвидів томно-коричнева, практично чорна.

Індійський замбар (Cervus unicolor).
Індійський замбар (Cervus unicolor).

Спосіб життя індійських замбар




Живуть ці олені в субтропічних і тропічних лісах, віддаючи перевагу лісам з густими заростями бамбука.

Хоча замбар мають великі розміри, помітити їх складно, оскільки при найменшому шереху тварина безшумно ховається в хащі. Якщо замбар застигнути в зненацька, він голосно кричить, кидається бігти, задираючи хвіст, і біла частина хвоста спалахує, немов сигнал тривоги.

Індійські замбар відмінно плавають і з задоволенням йдуть в воду. Годуються ці олені травою, дикими фруктами і листям. Самці поза періодом розмноження живуть поодинці, а самки утворюють невеликі групи з дитинчатами.

Індійський замбар - найбільший індійський олень, висотою майже півтора метра.
Індійський замбар - найбільший індійський олень, висотою майже півтора метра.

Розмноження індійських замбар

Шлюбний період у більшості популяцій відбувається в жовтні, але може проходити і в іншу пору року, особливо в південних районах. У період гону самці охороняють свій гарем, в який входить 3-5 самок, при цьому вони влаштовують з суперниками турніри.




Вагітність триває близько 280 днів. Найчастіше з`являється на світ 1 оленятко, рідше може бути 2 малюка. Новонароджені з`являються в Центральній Індії в основному після періоду дощів - в травні-липні, але також приплід може бути в листопаді, грудні і в інші місяці.

На індійських замбар здавна полюють, але чисельність їх в первинних лісах досить висока, так як вистежити цього обережного звіра зовсім не просто.

Замбар мешкає у води і у воді. Пасеться він ночами, вдень переховується в частіше.
Замбар мешкає у води і у воді. Пасеться він ночами, вдень переховується в частіше.

гривистий замбар

Гривастих замбар мають розміри дрібніше, ніж індійські. Їх статура більш витончене, а шия довша.

Хвіст у цього оленя невеликий і непушістий. Шерсть жорстка, волосся досить довгий, на шиї формується помітна грива. Забарвлення світліший, ніж у індійського замбар. Рогу легкі, тонкі. У довжину ці олені досягають 30-215 сантиметрів, заввишки близько 100 сантиметрів, а важать 80-125 кілограмів.

Поширені гривастих замбар в Малих Зондських, Яві і Сулавесі. Також вони акліматизовані на Мадагаскарі, в Новій Гвінеї, Австралії, на Коморських островах і в Маврикії. Виділяють 8 підвидів грівістих замбар, які раніше відносили до самостійних видів.

Найбільші роги замбар досягали в довжину 129,2 см.
Найбільші роги замбар досягали в довжину 129,2 см.

Ці олені живуть в лісах і трав`янистих рівнинах. В основному вони пасуться на відкритих місцевостях, а в лісах відпочивають і ховаються. Гривастих замбар, на відміну від індійських, не залежать від водойм. Вони живуть у великих стадах.

Певного сезону розмноження у цих замбар немає. Раніше на грівістих замбар місцеві жителі вели активне полювання. Вони оточували цілі стада оленів на буйволах і забивали тварин.

Результатом цього полювання і освоєння землі під сільське господарство стало зниження чисельності грівістих замбар, і деяким підвидів загрожує зникнення.

Філіппінська замбар

Ці замбар є найдрібнішими серед замбар: в довжину вони не перевищують 115 сантиметрів, заввишки 70-ти сантиметрів, а маса тіла становить не більше 40-60 кілограмів.

Самка індійського замбар народжує по 1 оленяті, рідше їх буває двоє.
Самка індійського замбар народжує по 1 оленяті, рідше їх буває двоє.

Витончені філіппінські замбар є найбільш древніми з підряду замбар. Поширені вони на Філіппінах, а іспанці їх завезли на острів Гуам. Виділяють 4 підвиди філіппінських замбар. Живуть вони в болотистих місцевостях, в первинних лісах і в горах на висоті не більш 2,5 тисячі метрів. У зв`язку з розвитком сільського господарства і зменшення природних місць мешкання, філіппінські замбар стали останнім часом оселяться у вторинних лісах.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Індійський замбар - олень з розгалуженими рогами