animalukr.ru

Пуду - мініатюрні олені

Зміст статті

Пуду - одні з найменших оленів. Вперше цей рід описав в 1850 році натураліст Джон Едвард Грей.

Назва пуду перекладається, як «народ південного Чилі», а так як пуду мешкають на схилах Анд, то їх ще називають «чилійськими гірськими козлами».

поширення пуду

Поширені ці тварини в Еквадорі, південній Колумбії, Чилі, Перу і на заході Аргентини. Раніше пуду були численні в Західній Аргентині і Андах Чилі, а також на островах Чилійського узбережжя.

Але сьогодні ці тварини зникли з більшості районів, так як люди їх активно переслідували. Пуду живуть лише в морських районах Чилі та на острові Чілос.

Пуду (Pudu).
Пуду (Pudu).

Зовнішній вигляд пуду




Пуду мають дрібні розміри. У довжину вони досягають 80-93 сантиметри, в висоту близько 35 сантиметрів, а маса тіла не перевищує 7-11 кілограмів.

Статура у пуду приосадкувате, голова і шия короткі. За зовнішнім виглядом вони не нагадують оленів, а більше схожі з МАЗами. Спина вигнута дугою. Вуха лагідні, округлої форми, вкриті густим хутром. У північних пуду немає хвостів.

Рогу короткі, доростають вони всього до 7-10 сантиметрів, неветвящиеся. Їх практично не видно серед волосся лобного чубчика. Шерсть густа, забарвлення шерсті темно-сіро-бура або темно-рудо-бура з нечіткими світлими плямами, а черево рудувата.

Живуть в Південній Америці в країні Чилі і острові Чілос. Хоча раніше їх ареал включав більшу територію.
Живуть в Південній Америці в країні Чилі і острові Чілос. Хоча раніше їх ареал включав більшу територію.

Спосіб життя маленьких оленів




Пуду живуть в густих заростях, в лісах, піднімаючись до 4 тисяч метрів. Раціон їх харчування складається з трави, насіння, листя чагарників і плодів. Пуду можуть жити парами, сімейними групами або поодинці.

Днем пуду ховаються в непрохідних заростях чагарників і лише з настанням ночі виходять на відкриті місця, щоб пастися. Найчастіше цього вони годуються на березі моря, оскільки там є багато водоростей фуксій, ці водорості і складають основу раціону пуду. Влітку ці олені дуже обережні, але взимку, коли не вистачає їжі, вони підходять до осель людей, де нерідко стають жертвами собак.

розмноження пуду

Вагітність у самок триває 7 місяців. Самка народжує одного дитинчати. Малюки з`являються на початку літа.

Малюк пуду при народженні має довжину всього 15 сантиметрів.
Малюк пуду при народженні має довжину всього 15 сантиметрів.

На спині у малюків проходить 3 ряди плям білого кольору, вони тягнуться від плечей до хвоста. Висота новонароджені малюків становить всього 15 см, але вони дуже швидко ростуть і вже через 3 місяці наздоганяють батьків. Статева зрілість у пуду настає в рік.

види пуду

У роді пуду виділяють 2 види:
• Північні пуду живуть в Північному Перу, Колумбії, Еквадорі. Вперше цих тварин помітили в гірських місцевостях Еквадору. Образ їхнього життя абсолютно не ізучен-
• Південні пуду мешкають в Західній Аргентині і Чилі.

Чисельність мініатюрних пуду

Обидва види пуду є уразливими, вони знаходяться в Червоній книзі. Чисельність цих тварин в основному постраждала через втрату їх місць проживання, а також надмірної полювання.

Розрізняють північних і південних пуду. Але зовні вони майже не відрізняються один від одного.
Розрізняють північних і південних пуду. Але зовні вони майже не відрізняються один від одного.

Південних пуду простіше утримувати в неволі в порівнянні з північними пуду, але раніше маленька популяція північних пуду жила в зоопарках. У 2010 році близько 100 особин південних пуду мешкали в американських і європейських зоопарках. Цих житній охороняють в різних національних парках. Але, не дивлячись на заходи по збереженню пуду, цього роду загрожує небезпека зникнення.

Пуду можуть бути винищені в зв`язку з руйнуванням їх місць проживання, так як люди активно вирубують тропічні ліси. Люди очищають землю для ведення сільського господарства, лісозаготівлі та розведення домашньої худоби. Крім цього будуються траси і дороги, тому пуду часто гинуть під колесами машин. Також пуду виловлюють, щоб утримувати в якості домашніх тварин або для незаконного продажу. Крім того, люди вбивають пуду через м`ясо. Домашні собаки нападають на пуду і заражають їх паразитами. Всі ці фактори можуть стати згубними для вразливих маленьких оленів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пуду - мініатюрні олені