animalukr.ru

Свинячий олень: що спільного у оленя і свині?

Зміст статті

Свинячий олень зовні схожий з індійським оленем аксиса, і обидва оленя відносяться до одного підроду. Але свинячі олені приземистіші і мають більш компактні розміри, ноги у них коротші, вуха довгі, а очі більш дрібні.

Зовнішній вигляд свинячих оленів

Свинячий олень (Axis porcinus).
Свинячий олень (Axis porcinus).

У холці свинячі олені досягають 60-76 сантиметрів, довжина тіла коливається від 105 до 115 сантиметрів, а вага становить приблизно 50 кілограмів.

Забарвлення у свинячого оленя рудувато-бурий. На тілі розкидані світлі плями, ну одного підвиду свинячих оленів плям взагалі немає.

Хвіст у свинячого оленя пухнастий. Рогу підносяться на високих пеньках. Максимально роги доростають до 60-ти сантиметрів.

Свою назву свинячий олень отримав за характерну манеру пересування.
Свою назву свинячий олень отримав за характерну манеру пересування.

Поширення свинячих оленів




Виділяють 4 підвиди свинячих оленів. Ці олені живуть в Індії, Таїланді, Бірмі, М`янмі, Камбоджі, 2 підвиду живуть у В`єтнамі, 1 підвид живе на острові Бавеан, а 1 - на Філіппінських островах.

Спосіб життя свинячих оленів

Живуть свинячі олені в болотистих саванах, де росте слонова трава і чагарники, також зустрічаються на узліссях лісу і на трав`янистих луках.

Свинячі олені живуть поодинці, однак самки з Оленята іноді збираються в невеликі стада.
Свинячі олені живуть поодинці, однак самки з Оленята іноді збираються в невеликі стада.



Пасуться вони в нічні години, а дні проводять, ховаючись в густих заростях. Якщо оленя сполохати, він пускається в біг дрібними кроками, при цьому олені вони дуже нагадують свиней, завдяки чому і отримали свою назву.

Живуть свинячі олені невеликими групами або поодинці. Кочують також поодинці або групами.

Розмноження свинячих оленів

Розмноження, найімовірніше, відбувається в усі сезони. Рогу самці теж скидають в різний час. У період гону самці свинячих оленів стають надзвичайно забіякуватими, вони кидаються буквально на всіх, хто попадається у них на шляху, навіть на людей, при цьому намагаються завдати удару рогами.

У сезон розмноження характер самців стає агресивним і непередбачуваним.
У сезон розмноження характер самців стає агресивним і непередбачуваним.

Гон відбувається восени. У самок вагітність триває близько 235 днів. Найчастіше народжується 1 дитинча, рідко може бути 2 оленяти.

У свинячих оленів, що живуть в Північній Індії, малюки в основному з`являються в січні, а в інших місцях проживання - квітні-травні. Як і у родичів, малюки у свинячих оленів в забарвленні мають плями, плями не пропадають до півроку.

У багатьох частинах ареалу свинячі олені стали рідкісними тваринами, що пов`язано з освоєнням боліт і використанням їх в якості рисових полів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Свинячий олень: що спільного у оленя і свині?