animalukr.ru

Олені

Олені- група парнокопитних тварин, що належить однойменному сімейству оленевих. Всього існує близько 25 видів оленів. Їх найближчими родичами є козулі, лосі і мунтжаки, а дуже далекими ... жирафи.

Благородний олень (Cervus elaphus).

Відео: Благородні олені (марали)

Олені - великі тварини, розмір різних видів може коливатися від 55 см в холці і ваги 10-15 кг у водяного оленя до 155 см висоти і ваги понад 300 кг у благородного оленя. Всі види оленів мають витончене тіло, тонкі, стрункі ноги, довгу шию і відносно невелику голову, яку вінчають роги. Рогу оленів мають специфічну гіллясту форму, кількість бічних відростків не менш трьох і може збільшуватися в залежності від віку та виду оленя. Форма рогів також залежить від виду тварини. Рогу утворені кістковою тканиною (на відміну від рогів полорогих тварин, у яких вони складаються з рогової речовини) і щорічно скидаються. Носять роги тільки самці за винятком північних оленів, у яких рогаті обидві статі.

Відео: Потрапив з ними в бій? Тоді все дуже погано! Скажені олені World of Tanks

Самки оленів безрогі.

Хвіст у оленів відносно короткий, у деяких видів він може бути пухнастим і розправлятися подібно до квітки. Всі види оленів мають зверхньо забарвлення частіше бурого кольору (північні олені сірі), часто на тілі є білі або жовтуваті плями (наприклад у плямистого оленя, аксиса і лані). Для багатьох видів оленів характерно так зване «дзеркало» пляма білого хутра на крупі тварини. Воно виконує сигнальну функцію оскільки добре помітно під час бігу: так оленятко не втрачає з поля зору мати в густих заростях, а інші олені бувають вчасно попереджені про небезпеку, бачачи мелькає круп побратима.

Відео: Олені від Джова | Один невишедшій випуск ..

Зазвичай олені пересуваються стрибками.

Ареал поширення оленів дуже широкий - вони зустрічаються по всій північній півкулі: в Європі, Азії та Північній Америці. Практично всі види оленів лісові жителі крім північного оленя, що мешкає в тундрі. Різні види заселяють різноманітні типи лісу: гірські, рівнинні, сухі рідколісся або болотисті топи. В основному це осілі тварини, які дотримуються певної ділянки лісу, і тільки види, що живуть на півночі можуть здійснювати зимові кочівлі в пошуках кормних місць. Регулярні міграції властиві північним оленям: влітку ці тварини йдуть на північ до берегів Північного Льодовитого океану щоб врятуватися від докучають гнуса- до зими вони повертаються на південь до кордону тайги, де не такі сильні вітри і морози. Влітку олені живуть стадами по 3-5 особин, тільки самці і самки в період народження потомства тримаються окремо.

До зими стада оленів укрупнюються і можуть включати до 30-50 особин.

Відео: TIK - Олені (HD)




Характер у цих тварин досить скритний і полохливий, хоча там, де їх підгодовують, вони швидко звикають до сусідства людини.

Харчуються олені різноманітною рослинною їжею - гілками дерев і чагарників, травами, різними плодами (жолудями, каштанами, горіхами, фруктами), іноді поїдають лишайники, ягоди та гриби. Північні олені їдять в основному тундрові лишайники (ягель), через що в їх раціоні дуже мало білка. Щоб заповнити потребу в білкової їжі вони змушені гризти скинуті роги, кістки і навіть поїдати яйця птахів. Всі олені люблять лизати сіль, для цього вони відвідують солонці - особливі місця, в яких грунт багатий мінеральними солями.

Олень об`їдає хвою.

Розмножуються олені раз на рік. У північних видів гони бувають у серпні-жовтні, олені, що мешкають на півдні, розмножуються круглий рік. Зазвичай мовчазні, олені під час гону перетворюються.

Самець оленя голосно реве, його крик розноситься по лісі на кілометр.




Для своїх вокальних вправ самці вибирають постійне місце, де втоптують копитами землю і ламають гілки. Взагалі в період розмноження олені дуже войовничі - вони ламають рогами кущі, обдирають кору на деревах, а при зустрічі з суперником вступають в бій. Бої у оленів носять аж ніяк не умовний характер.

Шлюбний поєдинок оленів.

Суперники не розходяться до тих пір, поки не з`ясують хто сильніший, причому сильніший не дає пощади слабкому (якщо тільки той не пуститься в втеча), нерідко олені завдають один одному важкі травми - ламають роги, наносять глибокі рани, відомі і смертельні випадки.

Крім бодання олені можуть битися з суперником передніми ногами, підіймаючись на диби.

Самець-переможець збирає гарем з 3-10 самок. Після закінчення гону самці скидають роги, і нові відростають до наступного сезону. Вагітність олені триває в середньому 6-7 місяців. Зазвичай самка народжує 1, рідше 2-3 оленят. Хоч оленята і можуть стояти на ніжках з перших годин свого життя, але перший тиждень воліють відлежуватися в затишному місці.

У всіх видів оленів дитинчата мають строкате фарбування (крім північного оленя), яка прекрасно маскує їх в лісі.

Самка годує дитинчат молоком 3-5 місяців, але молоді залишаються з матір`ю всю осінь і зиму до наступної весни.

Самка привела оленяти в стадо.

Статевозрілими олені стають на третьому році життя, але через високу конкуренцію зі старими тваринами починають спаровуватися лише у віці 4-5 років. Живуть олені до 20 років, але в природі гинуть в 10-ті-12-річному віці.

У природі у оленів багато ворогів: у різних частинах ареалу на них можуть полює вовки, рисі, ведмеді, пуми, леопарди, тигри. Дуже сильно на чисельність оленів впливають багатосніжні зими. Справа в тому, що оленям важко добувати корм з-під глибоко снігу, також високий сніговий покрив сильно ускладнює пересування в лісі. В результаті знесилені від харчів олені стають легкою здобиччю хижаків. Певний виняток становить північний олень, який добре пристосований до пересування по снігу і прекрасно вміє розкопувати ягель в снігу.

Олені завжди були улюбленою здобиччю людини, полювання на них вважалася долею аристократії. Незважаючи на це популяції багатьох видів оленів прекрасно збереглися. Цьому сприяє як висока плодючість цих тварин, так і спеціальні заходи по їх розселенню. У тих місцях, де оленів охороняють, вони не бояться людини і часто відвідують узбіччя доріг, кемпінги та околиці невеликих міст. Деякі види оленів стали рідкісними через руйнування природних середовищ існування. Наприклад, олень Давида повністю зник в природі і популяція цього виду підтримується розведенням в зоопарках.

Пара ланей (Cervus dama) в осінньому лісі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі