animalukr.ru

Аксіс - найкрасивіший представник сімейства оленевих

Зміст статті

Аксіс, він же індійський олень, поширений в Індії, Пакистані, на острові Цейлон, Таїланді, Бірмі, Лаосі, Камбоджі та В`єтнамі.

Крім того індійських оленів завезли в Австралію, Нову Зеландію, Аргентину, Бразилію і на Гавайські острови. У природі існує два підвиди аксисов.

Аксіс (Axis axis).
Аксіс (Axis axis).

Особливості зовнішнього вигляду аксисов

Ці олені невеликі з довгими ногами. По всьому тілу є досить рівна плямистість, причому вона залишається протягом усіх сезонів. Індійський олень вважається найбільш красивим в сімействі. У самок і самців протягом усього життя шерсть залишається яскраво-рудого окрасу з добре вираженими білими плямами. Плям немає тільки на голові.

Рогу у аксисов трехконечние, пеньки досить довгі. Рогу сильно згинаються назад. Олені скидають їх, як правило, в серпні, але іноді це може відбуватися і в інший час.

Аксіс - витончений олень з рудувато-золотистою шерстю, прикрашеної дрібними білими плямами.
Аксіс - витончений олень з рудувато-золотистою шерстю, прикрашеної дрібними білими плямами.



Аксиса досягають висоти в холці 75-97 сантиметрів, а в довжину доростають до 110-140 сантиметрів, їх маса варіюється в межах 75-100 кілограмів.

Житла аксисов

Індійські олені були відомі ще римлянам. Звірів спеціально завозили в мисливські господарства і парки.

Ці тварини добре акліматизуються в тих місцях, де не буває сильних холодів і не випадає занадто високий сніговий покрив.

Аксиса - найчастіші олені в Індії.
Аксиса - найчастіші олені в Індії.



В Європі є стада індійських оленів віком понад 150 років. Ці олені настільки розплодилися в Новій Зеландії, що стали загрожувати лісам, в зв`язку з цим в деяких національних парках їх навіть довелося відстрілювати.

На батьківщині аксиса мешкають в субтропічних і тропічних лісах. Вони намагаються триматися поблизу річок, оскільки від хижаків вони ховаються у воді. Індійські олені воліють пастися на лісових галявинах, порослих травою, вони уникають посушливих місць і високих гір.

Спосіб життя індійських оленів

Аксиса годуються травою і листям чагарників і дерев. Живуть невеликими групами, але часом збираються в стада, в яких може перебувати більше 30-ти голів. Кочують вони в стадах, збираючись від 10 до кількох сотень разом. Індійські олені часто зустрічаються поруч з селами.

Найбільш небезпечними для цього оленя є бенгальський тигр, червоний вовк, леопард, гієна, шакали і пітони.
Найбільш небезпечними для цього оленя є бенгальський тигр, червоний вовк, леопард, гієна, шакали і пітони.

Розмноження індійських оленів

Як і у інших тропічних оленів, у аксисов немає певного періоду, в який би вони скидали роги. Сезон розмноження також чітко не визначений. Але при цьому пік гону спостерігається в травні.

Вагітність триває 7 місяців, часто відразу після пологів самка повторно злучається, ці олені дуже плодовиті. За один раз найчастіше народжується 2 дитини, іноді може бути 1 або 3 дитинчати.

Крім цього у самок може бути 2 приплоду в рік, і інтервал між пологами складає трохи більше півроку. Народження малят частіше відбувається в холодну пору року.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Аксіс - найкрасивіший представник сімейства оленевих