animalukr.ru

Водяний олень (лат. Hydropotes inermis)

Вони досить боязкі, харчуються травою і листям і можуть завдати шкоди виключно, якщо вдарять когось копитом. Цікаво, але деякі представники сімейства оленевих мають ікла.

Природа обділила його головним атрибутом родичів, занісши в окрему групу безрогих оленів, в результаті чого йому довелося відростити два чудових ікла, службовців прекрасним засобом захисту від ворогів і позбавлення від небажаних конкурентів в шлюбний період. Таким міг би бути і всіма улюблений оленятко Бембі, якби народився водяним оленем.

У дикій природі цей вид оленів мешкає на вологих територіях в дельті річки Янцзи, по берегах озер і річок в східно-центральній частині Китаю, а також на Корейському півострові. Водяних оленів можна побачити пасуться у високих заростях очерету і зелених передгір`ях, або відпочиваючими в м`якому грунті розораних і засіяних полів.

Водяні олені - прекрасні плавці, і щоб змінити обстановку або знайти нове пасовище, вони здатні проплисти декілька кілометрів, переміщаючись між прибережними китайськими островами.

Ці ікласті істоти, зовнішнім виглядом нагадують звичайних косуль, ведуть абсолютно вегетаріанський спосіб життя, але більш вимогливі у виборі їжі, ніж їх родичі. Вони здійснюють набіги на культивовані поля і поїдають не тільки бур`яни, а й сам урожай. Улюблені ласощі - ніжні паростки осоки, соковита зелена трава, молоде листя чагарників.




Головна відмінна риса водяного оленя - його довгі вигнуті ікла, які виростають у дорослих самців від 5,5 до 8 сантиметрів. Ікла рухомо розташовані у верхній щелепі і управляються лицьовими м`язами. Дорослий самець водяного оленя може користуватися ними, як розкладним ножем - під час їжі вони забираються назад, а в разі небезпеки або з`ясування відносин з суперниками - висуваються вперед, представляючи собою досить грізна зброя.

Чимало шрамів залишили ці гострі ікла на шиях і головах інших самців в період спарювання. У разі небезпеки олень опускає нижню губу і щільно стискає обидві щелепи, являючи противнику грізний оскал, який закріпив за його власником назву «олень-вампір».

Водяні олені - одиночні тварини, які згадують про родичів тільки в розпал шлюбного періоду. Між пальцями самців розташовані особливі залози, що виробляють рідину, якою вони мітять територію. До питання про особисту власність на землю вони ставляться дуже серйозно і не люблять, коли непрохані гості зазіхають на місця їх проживання.




Щоб зберегти недоторканність особистого території, водяні олені не обмежуються виробленням пахучої рідини - для більшої певності вони общипують траву навколо своєї ділянки землі, позначаючи таким чином його межі. Але і цього їм здається мало, і вони розкладають по краях ділянки гілки молодих дерев, попередньо позначивши їх слиною.

Засобом спілкування між водяними оленями є варіації звуків, що нагадують собачий гавкіт. Так водяні олені гавкають на людей, і так само на інших оленів, іноді з незрозумілих причин. Під час спарювання вони видають характерні клацають звуки, ймовірно, за допомогою корінних зубів. Самки, готові до спаровування, кличуть самця тихим свистом або високим звуком на зразок вереску.

Є ще ось такий Чубатий олень (лат. Elaphodus cephalophus) з Китаю, який відрізняється дивною зовнішністю: його стирчать ікла довжиною близько 2,5 сантиметра нагадують ікла вампіра.

Цей олень виглядає зовсім не так, як звичайні представники цього сімейства. Перш за все, від більшості своїх родичів чубатий олень відрізняється невеликими розмірами. В середньому його зростання в холці становить близько 50 см, а довжина тулуба 110 см. Тіло вкрите шерстю, забарвлення якої може бути темно-сірим, бурим або шоколадно-коричневим. Голова, шия і нижня частина тулуба мають рудуватий відтінок. Лише кінчики вух, губи, області навколо очей і внутрішня частина хвоста пофарбовані в білий колір. Але найголовнішою відмінністю чубатого оленя є утворений з хутра темний чубчик, через якого не видно рогів, так як його висота досягає 17 см. Наявність іклів, що стирчать з рота як у вампіра, також відрізняє цих тварин від інших представників сімейства оленів. Багато вчених вважають, що дивні ікла олень використовує під час шлюбних боїв. Інші пояснюють наявність іклів необхідністю здирати кору з дерев.

Як і більшість копитних, ці олені харчуються рослинною їжею, а саме листям дерев, ягодами і травою. Є відомості про те, що дані тварини не відмовляються від падали. Так що чубаті олені унікальні тим, що в їх раціоні може бути присутнім м`ясо.

Ці олені воліють самотній спосіб життя і спілкуються між собою тільки в період розмноження. Звуки, які вони видають здалеку можна прийняти за собачий гавкіт. Тварини дуже полохливі, як і всі їхні родичі. Тому вони активні тільки в сутінках або на світанку. При найменшій небезпеці тварина кидається навтьоки, задерши хвіст і демонструючи своє біла пляма, попереджаючи, таким чином, про лихо, що насувається інших оленів.

Незважаючи на те, що ці олені можуть облаштовуватися поблизу людського житла, вони ведуть потайний спосіб життя. Тому мало вивчені, і про цих тварин часто існують досить суперечливі відомості. Одне достовірно. Останнім часом чубаті олені зустрічаються тільки в Китаї. Тому вони занесені до Червоної книги.

Наукова класифікація:
домен: Еукаріоти
царство: Тварини
Тип: Хордові
клас: Ссавці
загін: Парнокопитні
сімейство: Оленева
рід: Водяні олені (Hydropotes Swinhoe, 1870)
вид: Водяний олень (лат. Hydropotes inermis (Swinhoe, 1870))


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Водяний олень (лат. Hydropotes inermis)