animalukr.ru

Чубаті олені - тварини з «зачіскою»

Зміст статті

Багато тварин мають дуже цікавий вид, завдяки якому їм і присвоюються назви. Яскравим прикладом може послужити представник із загону копитних, сімейства оленевих - чубатий олень.

Цей єдиний в своєму роді вид занесено до Червоної книги. Що особливого в цій тварині? Як воно виглядає і де живе? Давайте дізнаємося ...

Як виглядає чубатий олень

Чубатий олень (Elaphodus cephalophus).
Чубатий олень (Elaphodus cephalophus).

Зазвичай, олені цього виду не бувають великого розміру. Зростання тварини не перевищує 50 см, а довжина його тіла може досягати 110 см.

Однак, були зареєстровані і такі особини, у яких маса тіла дорівнювала 50 кг, висота 70 см, а тулуб становило 160 см в довжину. Як з`ясували вчені, параметри росту, маси і висоти цих тварин безпосередньо залежать від того, де вони мешкають і що входить в раціон їх харчування.

Чубатий олень: мила мордочка, але гострі ікла.
Чубатий олень: мила мордочка, але гострі ікла.



Крім цього, шерсть чубатих оленів також може бути різного забарвлення. У деяких представників цих парнокопитних верхня частина тулуба може мати темно - сірий або бурий окрас, інші - шоколадно-коричневий. Нижня ж частина тіла, а також голова та шия з рудуватим відтінком трохи світліше.

Сам лоб темний і на ньому відсутній лобова шкірна заліза. Кінчики вух пофарбовані в білий колір, такий же забарвлення присутній на губах тваринного і на внутрішній частині його хвоста. Зустрічаються і такі особини, у яких білим кольором обведені області навколо очей.

На голові є чубок темного кольору, що досягає 17 см у висоту завдяки якому, оленя і прозвали чубатим. А ось рогами ці олені похвалитися не можуть, так як вони дуже невеликих розмірів і їх часто навіть не видно з - за високого чубчика. Однак представників цього виду природа наділила довгими різцями.

На голові у тварини забавний стирчить хутро.
На голові у тварини забавний стирчить хутро.



Молодих оленів від уже дорослих особин можна відрізнити по смузі білих плям, вони розташовані у вигляді смуги вздовж хребта. За всіма іншими ознаками, підлітки такі ж, як і дорослі тварини.

Де можна зустріти такого оленя?

Представників цього виду найчастіше можна побачити на півдні Китаю. Територія їх поширення починається від Тибету і триває до північних широт провінцій Чженцзянь і Фуцзянь. Крім цього, чубаті олені живуть на півдні Бірми.

Чим харчується чубатий олень?

Їх звичайної середовищем проживання є лісові масиви, які розташовані на висоті 4500 метрів. Тому основною їжею чубатих оленів є рослинність, що виростає в цих лісах: листя дерев, чагарників, ягоди і трава.

Чубатий олень - травоїдна тварина.
Чубатий олень - травоїдна тварина.

Спосіб життя оленя з чубчиком

Ці тварини, як і багато представників оленів інших видів, активні у вечірній час, коли в горах настають сутінки, а також в ранкові години. Олені цього виду віддають перевагу самітності, а при зустрічі з іншими оленями вони спілкуються між собою «говіркою», який дуже схожий на гавкіт.

Якщо тварина почує щось недобре, то тікає, при цьому задерши свій хвіст білої стороною вгору. Таким способом, він попереджає інших про небезпеку, що загрожує їм небезпеки.

Розмноження чубатих оленів

Чубаті олені - полохливі істоти.
Чубаті олені - полохливі істоти.

Відомо, що вагітність самки цього виду оленів триває близько 7 місяців. Зазвичай, народження малюка доводиться на пізню весну або в літні місяці. У цих тварин народження близнюків - велика рідкість, найчастіше на світ з`являється тільки один оленятко. Статева зрілість у молодих оленів настає через півтора року.

Вороги чубатого оленя

В даний час інформація про ворогів чубатого оленя відсутня, так як цей вид оленів ще дуже мало вивчений. За оцінками, які дають фахівці, в Китаї мешкає близько 500 тисяч особин цього виду.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чубаті олені - тварини з «зачіскою»