animalukr.ru

Білощокий чубатий гібон

Зміст статті

Білощокий чубатий гібон сімейства гіббонових роду номаскусов проживає в північних районах В`єтнаму. У Національному парку Пумат, неподалік від Лаосу, мешкає найбільша популяція гібонів даного виду.

Парк розташований в гірській місцевості - висота 400-1600 метрів над морем.

У вічнозелених субтропічних лісах цього парку живе майже 75% всіх представників популяції. Всього ж популяція складається з 500 особин. Це найбільша група, здатна вижити.

Білощокий чубатий гібон (лат. Nomascus leucogenys)
Білощокий чубатий гібон (лат. Nomascus leucogenys)

Зовнішній вигляд




Білощокий чубатий гібон має дуже довгі руки в порівнянні з іншими видами. Примати мають міцні тіла з м`язистими плечима і стегнами. Між самцями і самками є чітко виражені статеві відмінності. Основна відмінність полягає в забарвленні. Самці мають чорну шерсть на тілі, на щоках шерсть біла і густа, а на голові є чубок.

Самець-малюк і самка белощекого чубатих гібонів.
Самець-малюк і самка белощекого чубатих гібонів.

Сильно розвинені горлові мішки. Забарвлення у самок світло-жовтий, на голові немає чубчика, натомість його є темно-коричневе або чорне пляма, яке продовжуватиметься до верхньої частини шиї. Середня вага білощокий чубатих гібонів становить 7,5 кілограм.

Розмноження і тривалість життя




Примати даного виду вибирають одного партнера на все життя. Період вагітності у самок становить 7 місяців. На світ з`являється малюк вагою 500 грам з блідо-жовтою шерстю. Мати годує свого малюка 2 роки.

Дитинча белощекого чубатого гібон.
Дитинча белощекого чубатого гібон.

На другому році життя хутро у особин чоловічої і жіночої статі стає чорним, і на щоках утворюються плями світло-сірого відтінку, але до четвертого року колір хутра змінюється, і з`являється статевий диморфізм. На шостому році життя відмінності між самками і самцями стає чітко вираженим. Статеве дозрівання наступає до семи років. У дикій природі ці примати доживають до 28-30 років.

Поведінка і харчування

На 90% дієта білощокий чубатих гібонів складається з рослинної їжі, при цьому більшу частину раціону складають фрукти, листя, квіти і насіння. Решта 10% дієти доводиться на комах і невеликих хребетних.

Гібон - відмінний гімнаст і акробат.
Гібон - відмінний гімнаст і акробат.

Білощокий чубатий гібон - територіальний примат, що створює свої сім`ї. Глава групи - самець і самка, крім них в сім`ї є молодняк, який не досяг статевого віку, і новонароджені малюки. Гібони цього виду проводять весь свій час на деревах. Активність проявляють в денні години, а в нічні сплять. На одній гілці може влаштуватися одночасно кілька приматів.

Белощекий чубатий гібон ласує бананом.
Белощекий чубатий гібон ласує бананом.

Примати спілкуються між собою за допомогою хитромудрої системи звуків. Кричать і самці і самки, першими починають кричати самки, вони вимовляють до 30 вигуків, при цьому з кожним криком тональність стає вище і вище.

Послухати голос белощекого чубатого гібон

Подібне спілкування триває по 15 хвилин. Такі дуети сприяють формуванню пар, таким чином, звукові сигнали формують важливу частину шлюбного поведінки у белощекого чубатих гібонів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білощокий чубатий гібон