animalukr.ru

Белощекий ворон - птах з примітною зовнішністю

Зміст статті

Белощекий ворон - представник птахів сімейства Вранова. Він вважається, ледь чи не найбільшим представником роду воронів.

Белощекий ворон - пернатий мешканець скелястих і гірських ландшафтів Східної і Південної Африки. Крім того, птах зустрічається в довколишніх долинах і населених пунктах.

Белощекий ворон (Corvus albicollis).
Белощекий ворон (Corvus albicollis).

Зовнішній вигляд белощекого ворона

Белощекие ворони дуже великі птахи, мають міцну статуру і міцний, вигнутий дзьоб. Його характерною рисою є переважно чорне оперення з білою плямою на потилиці.

Довжина тіла белощекого ворона становить 50-56 см, при цьому самці трохи більші за самок. Статевий диморфізм у пернатих не виражений.

Довжина крила самців варіюється від 35 до 44 см, довжина хвоста - 17-19,5 см, довжина дзьоба - до 70 мм. Крила самок в довжину зазвичай не перевищують 43 см, дзьоб - до 7 см. У обох статей дзьоб досить широкий і має високу зігнуте надклювье (коник).

У белощекого ворона сильний дзьоб з особливою будовою.
У белощекого ворона сильний дзьоб з особливою будовою.



Колір оперення на голові, горлі, грудях і череві ворона майже повністю чорно-бурий з фіолетовим відтінком. Єдиний виняток становлять чорні, як вугілля, вуздечка (область між очима і дзьобом) і пір`я навколо них.

Носові пір`я чітко виділяють, розташовуючись віялоподібно, при цьому вони трохи загнуті догори і охоплюють третину верхньої частини дзьоба. Але горлі та грудях белощекого ворона пір`я злегка подовжені, виражена межа переходу одних в інші. Як було згадано раніше, на потилиці птиці розвинений широкий воріт з пір`я білого кольору, який контрастно виділяється на тлі чорно-бурого тулуба. Решта пір`я мають насичено чорний, як антрацит, окрас з ледь помітним зеленим відливом.

Белощекие ворони можуть імітувати крики інших птахів.
Белощекие ворони можуть імітувати крики інших птахів.

Згодом оперення белощекого воронів вицвітає і набуває тони, більше наближені до бурому, як оперення на голові. Дзьоб теж переважно чорний, з помітною жовтизною на вигнутій вершині.




Оперення молодих птахів відрізняється більшою м`якістю і пухнастий. У дорослих особин можна відзначити ледь помітну світлу лінію навколо шиї, яка виразніше видно на молодих ворон. Білий комір незрілих пернатих, навпаки, часто чергується чорними цятками або смугами, їх дзьоб повністю чорний, без світлої вершини.

Білощокий ворон вважає за краще селитися в гірських ландшафтах.
Білощокий ворон вважає за краще селитися в гірських ландшафтах.

Пересування белощекого воронів

Найчастіше белощекий ворон не поспішаючи ширяє в небі, кружляє і робить повільні помахи крилами. Однак, під час шлюбних залицянь ці пернаті роблять швидкі і спритні маневри, коли помічена пара воронів демонструє в повітрі віражі, при яких їх крила «звучать» подібно дзижчання і реву. На землі белощекие ворони пересуваються стрибками або гордо крокують з прямою поставою.

Харчування белощекого ворона

Як і всі представники сімейства Вранова, белощекие ворони - всеїдні. Вони харчуються кониками, жуками, зміями, ящірками та черепахами. Траплялося, що в шлунку цих птахів знаходили останки ссавців, невеликих пернатих, яйця і пташенят.

У белощекого ворона різноманітний раціон харчування.
У белощекого ворона різноманітний раціон харчування.

Принагідно гав не погребує падаллю, часто годується в смітті і харчових покидьків, може вживати в їжу фрукти, насіння і нектар алое. Свій корм белощекие ворони добувають, в основному, на землі. Обробляти жорсткі шматки їжі йому допомагає великий і потужний дзьоб. Якщо пернатий вирішує поласувати черепахою, він просто кидає її з великої висоти на камені доти, поки жорсткий панцир це не розкришиться.

Розмноження белощекого воронів

Белощекие ворони - дуже вірні птиці, живуть парами, і віддані своїй «половинці» протягом усього життя. Воліють гніздитися на висоті від 1 до 5 км вище рівня моря, зазвичай це скласти території, рідше - дерева. Самка насиджує яйця поодинці протягом 19-26 діб. Мати не викидає випорожнення пташенят з гнізда, щоб не привертати хижаків. Вона забирає їх фекалії на велику відстань або просто з`їдає.

У вирощуванні та вихованні пташенят бере участь тільки самка белощекого ворона.
У вирощуванні та вихованні пташенят бере участь тільки самка белощекого ворона.

Годуванням свого виводка займається теж самка: спочатку вона відригує пташенятам їжу, потім приносить безпосередньо корм. Самець постійно супроводжує самку в польотах до гнізда, однак, участі в догляді за пташенятами не приймає.

Цікавим є той факт, що самка здатна годувати виводок близько 30 разів всього за 3 години. Молоді белощекие ворони стають льотними через місяць після вилуплення, проте гніздо вони не залишають до початку наступного гніздування.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Белощекий ворон - птах з примітною зовнішністю