animalukr.ru

Тугайна благородний олень

Зміст статті

Тугайна або бухарський олень - один з підвидів благородного оленя, пристосований до проживання в пустельних умовах. Він відноситься до сімейства Оленева, загону парнокопитні.

Зовнішні ознаки тугайного оленя

Забарвлення хутра оленя світло-попеляста з коричнево-жовто-сірим відтінком. Влітку вона яскравіша, ніж в зимовий період і позбавлена плям. Ноги набагато світліше основного забарвлення. «Дзеркало» - пляма, розташоване вище підстави хвоста, велике, у верхній частині руде, а внизу - біле. Гіллясті роги самців довжиною близько 110 см прикрашають голову самця. Вони відносно прості, з 5 відростками і поставлені більш-менш прямо. Довжина тіла становить 78-86 см, висота близько 120 см. Важить олень 75-100 кг. Оленята пофарбовані в світлі тони, з дрібними округлими плямами, розташованими з боків.

Тугайна, або бухарський олень (Cervus elaphus bactrianus).
Тугайна, або бухарський олень (Cervus elaphus bactrianus).

Поширення тугайного оленя

Велика частина популяції тугайного благородного оленя мешкає в Середній Азії. В кінці дев`ятнадцятого століття тугайна олень вважався звичайним тваринам в заплаві середньої та нижньої течії річки Сирдар`ї. Територія його проживання простягалася від Аральського моря до міста Кзил-Орда. Цілком можливо цей вид проникав по пониззя річки Сарису до хребта Каратау, в гирлі річки Або, і в Прибалхашье. Це єдиний вид оленів, що мешкає в пустельних умовах. На території Казахстану в першій половині двадцятого століття він практично зник. Останній раз оленів в цих місцях бачили в 1956 році.

Місця проживання

Улюбленими місцями проживання даного підвиду благородного оленя є очеретяні зарості і тугайні лісу, розташовані в заплавах пустельних річок. Рідкісний олень зустрічався в заростях саксаулу по околицях пустелі Кизилкум. При відсутності води в пустельних територіях, тварини поверталися до річки Сирдар`я. Обов`язковою умовою існування тугайних оленів є наявність водопоїв.

Самець бухарського оленя.
Самець бухарського оленя.

шлюбна поведінка




У тугайних оленів гони бувають восени, триває з серпня до половини жовтня. Самці ревуть на світанку, так вони сповіщають про початок шлюбного періоду. Рев оленів є низкою уривчастих і хрипких звуків, які переходять в низьке і протяжне мукання.

Послухати голос бухарського оленя

розмноження

Самка виношує дитинчат 8,5 місяця, в травні - червні вона народжує одного, рідше двох оленят. Під час отелення самки ховаються в затишних місцях, часто в густій траві або заростях. Оленя з`являється на світ безпорадним і перший час більше лежить, встає він тільки при годуванні. Самка пасеться неподалік на відстані не більше 100-200 лічильник. Вона годує дитинча декілька разів на день, але тримається на віддалі, щоб не привертати увагу хижаків. Через тиждень оленятко може слідувати за матір`ю. На харчування травою переходить в місячному віці, але продовжує смоктати у матері молоко. Іноді оленята харчуються молоком до одного року. Статева зрілість у копитних настає у віці 1,5-2,5 року.

Туганов олень - підвид благородного оленя.
Туганов олень - підвид благородного оленя.

Харчування тугайного оленя




Харчується тугайна олень різними травами, рідше поїдає пагони, листя і плоди дерев і чагарників. Копитні також годуються на посівах і подкормочних майданчиках. Оленям необхідна сіль для нормального обміну речовин, тому тварини періодично відвідують солончаки.

міграції

Для бухарського оленя, що мешкає в заплаві річки Сирдар`ї, характерні сезонні міграції. У посушливий час року в Кизилкумах тварини переходили з пустелі до річки Сирдар`ї і поверталися знову лише з утворенням снігового покриву. У гірському заповіднику Роміт, розташованому в Таджикистані, тугайні олені населяють листяні ліси і посадки плодових дерев. При відсутності снігу вони піднімаються в до високогірних чагарників арчовнікі.

чисельність

Тугайна олень поширений в Середній Азії.
Тугайна олень поширений в Середній Азії.

У Казахстані в середині 80-х років в державному мисливському господарстві Карачінгіль стадо оленів складалося з 60 особин. В даний час чисельність поголів`я тугайного оленя зросла до 200 голів. У Таджикистані для тугайного оленя склалися несприятливі умови проживання через військових конфліктів. У заповіднику Тигрова балка збереглася невелика популяція рідкісного оленя, що налічує близько 20 голів. У 1999 році тугайних оленів налічувалося не більше 400 особин.

Причини скорочення чисельності тугайного благородного оленя

Однією з головних причин зменшення чисельності тугайного оленя в природному середовищі існування є господарське освоєння заплав пустинних річок і їх зарегулювання. Внаслідок опустелювання територій тугаи всюди зникають. Незайманими залишилися лише невеликі за площею ділянки. У Казахстані тугайна олень здавна вважався об`єктом полювання, тому рідкісний вид зник в результаті прямого винищення. Негативний вплив справила деградація місць проживання в результаті господарської діяльності людини: випалювання очеретяних заростей, розкорчування тугайного лісу, сінокосіння, розорювання пріпойменних земель, необмежений випас худоби, зарегулювання стоку річок. Свою роль внесли конкуренти в середовищі існування - кабани і косулі. Небезпечні для тугайного оленя бродячі собаки і вовки, а для новонароджених оленят - лисиця.

статус

1 категорія, вид, що знаходиться під загрозою зникнення.

Охорона тугайного оленя

Самки і молодь бухарського оленя.
Самки і молодь бухарського оленя.

Тугайна олень успішно розмножується в зоопарках Казахстану. Він охороняється з госохотхозяйстве Карачінгіль. Крім того, рідкісний вид оленя реаккліматізірован в заплаві річки Сирдар`ї, в дельті річки Або і в південному Прибалхашье. Охороняється в Кизилкумском і Південно-Прібалхашском заповідниках, а також в розплідниках в південному Казахстані. Велику допомогу у відновленні чисельності бухарського оленя надали міжнародні екологічні організації. Всесвітній фонд дикої природи (WWF) провів реінтродукція - повернення в природу - тугайних оленів в місця колишнього проживання виду. В даний час бухарські олені живуть в Зарафшанской заповіднику в Узбекистані. В результаті вжитих природоохоронних заходів у 2006 році чисельність бухарских оленів в Центральній Азії досягла близько 1000 особин. Тугайна благородний олень внесений до Червоної книги МСОП, в Додаток II Конвеціі про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Тугайна благородний олень