animalukr.ru

Американські олені: різноманітність видів, їх життя в природі

Зміст статті

Американські олені живуть в Південній, Північній і Центральній Америці. Живуть вони на рівнинах, в горах на висоті до 4,5 тисяч метрів, в лісах, як глухих, так і рідкісних, болотах і високогірних степах.

Особливості зовнішнього вигляду американських оленів

Американські олені мають середні або дрібні розміри: в довжину вони досягають 110-200 сантиметрів, а в висоту не більше 120 сантиметрів.

Маса тіла американських оленів коливається від 20 до 205 кілограмів. Статура у них струнке, а ноги довгі. Форма тулуба подовжена. Шия витончена, голова невелика. На кінчику морди знаходиться голе плямочка. Вуха можуть бути як великими, так і середньої величини, а форма буває округлої або загостреної. Хвіст середньої довжини або укорочений.

Рогу найчастіше середнього розміру - в довжину вони досягають 25-79 сантиметрів, відростків може бути трохи або, навпаки, багато. Надочноямковий відросток може бути маленьким, великим, розташовуватися чи низько високо. Основою стовбур рогів згинається всередину і вперед, вигин буває слабким або сильним.

Американський олень (Odocoileus).
Американський олень (Odocoileus).

Решта відростки відсутні, але також вони можуть бути короткими і нечисленними, а у інших родів бувають довгими і гіллястими. Шерсть влітку низька і коротка, а взимку стає високою і густою. Пухові волосся коротке і рідкісні.




Забарвлення спинної частини буває жовто-рудою, сіро-бурого, сіро-жовтої, а черево завжди біле.

Чернохвостая олені линяють 2 рази на рік: навесні та восени. Літнє хутро темніше зимового.

У молодняку в забарвленні присутні білі плями, які формують поздовжні ряди, але у деяких видів малюки народжуються одноколірними.

Мешкають головним чином в лісах, на рівнинах і в горах.
Мешкають головним чином в лісах, на рівнинах і в горах.

Класифікація американських оленів




Раніше виділяли один рід і 6 видів американських оленів:
• білохвіст олені живуть в Північній, Центральній і Південній Америці за винятком Невади, Каліфорнії, Айдахо, Орегона, Колорадо, Юти, Нью-Мексико, Арізони і Мексіке-
• чорнохвостий олень живе на заході Північній Америці: в Канаді, Британської Колумбії, Саскачеван, Альберта, західних штатах США, Канзасі, Техасі, Оклахоми, на півострові Каліфорнія-
• Болотні олені живуть в Бразилії, Парагваї, Уругваї і в Північній Аргентіне-
• пампасная олені живуть в центрі Південній Америці: Аргентині, Уругваї, Болівії, Бразилії та Парагвай-
• Перуанські олені зустрічаються в Болівії, Перу, Еквадорі, Уругвай, Чилі в Північній Аргентіне-
• Южноадскіе олені живуть в Південній Аргентині і Чилі.
Деякі дослідники виділяють 3 роду:
• Американські олені, в який входить 2 види - білохвості і чернохвостая олені-
• пампасная олені, в цьому роду єдиний вид - пампасная олень-
• Болотні олені, в цьому роду теж єдиний вид - болотний олень-
• Андские олені, в цьому роду южноандскіе і перуанські олені.

3 підвиди американських оленів занесені до Червоної книги МСОП.
3 підвиди американських оленів занесені до Червоної книги МСОП.

Спосіб життя американських оленів

Найчастіше американські олені живуть невеликими сімейними групами, але можуть об`єднуватися у великі стада, особливо взимку, коли лежить глибокий сніг. Харчуються ці олені різноманітними травами, пагонами, листям, горіхами, грибами та іншої рослинною їжею.

Зміна рогів і шлюбний період можуть відбуватися в певний час, але також можуть не мати сезонності. Наприклад, скидання рогів у чорнохвостий оленів відбувається в січні-березні. Від старої шкіри роги очищаються у чорнохвостий оленів в серпні-вересні, а у білохвостих з січня по лютий, а також у вересні. Гон у білохвостих оленів спостерігається в жовтні-грудні, а у чорнохвостий у вересні-листопаді.

Вагітність може тривати 6,5-12 місяців. Новонароджені у чорнохвостий оленів з`являються на світ з квітня по липень, а у білохвостих оленів, як правило, - з травня по червень. У посліді може бути 1-4 дитини. Вже у віці декількох днів оленятко може починати вживати в якості підгодівлі тверду їжу.

Незважаючи на те, що полювання на них дозволена і щорічно винищуються сотні тисяч оленів, вони швидко відновлюють свою чисельність.
Незважаючи на те, що полювання на них дозволена і щорічно винищуються сотні тисяч оленів, вони швидко відновлюють свою чисельність.

Молоді самки, як правило, не залишають своїх матерів до дворічного віку, а самці в однорічному віці вже стає самостійними. Живуть американські олені близько 12-15 років, але в умовах неволі можуть прожити і до 20-ти років.

Чисельність американських оленів

Станом на 1969 рік чисельність чорнохвостий оленів в США становила 3 мільйони особин, а білохвостих оленів - 8 мільйонів голів. На цих тварин ведеться спортивне полювання, наприклад, за ліцензіями в 1969 році було відстріляно 600 тисяч чорнохвостий оленів.

У Червоній книзі знаходяться: білохвості олені Колумбії і чернохвостая олені з острова цедрос.

Щороку самки приносять до 4 дитинчат, це рідкісна плодючість серед оленевих.
Щороку самки приносять до 4 дитинчат, це рідкісна плодючість серед оленевих.

Нечисленними видами, які теж можуть опинитися під загрозою зникнення в найближчим часом, визнані: перуанський, болотний, пампасная олені.

А білохвості олені, які живуть в Південній Флориді, раніше були видом, який знаходиться під загрозою зникнення, але сьогодні цей статус знято, в результаті вчасно вжитих заходів з охорони цих тварин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Американські олені: різноманітність видів, їх життя в природі