animalukr.ru

Барасинга - рідкісний олень неймовірної краси

Зміст статті

Барасинга - дуже красивий олень. Він має масивне статура, шерсть досить густа.

У літню пору у цих оленів янтарно-жовтий, палевий, світло-бурий або золотисто-коричневе забарвлення, при цьому на тілі можуть бути жовто-білі плями, іноді вони нечіткі. У зимовий час забарвлення барасинга темніше і стає однотонно бурим.

У самців є великі роги, середня їх довжина становить 76 сантиметрів. Форма рогів у барасинга може бути різноманітною, але частіше за все основний стовбур красиво зігнутий, піднімається вгору і трохи згинається назад. А якщо є інші розгалуження, то вони знаходяться попарно у вершини, завдяки чому виходить розкішна корона. У дорослих самців кількість відростків на рогах може доходити до 10-16 штук.

Самці барасинга досягають висоти в холці 115-130 сантиметрів, розміри тіла близько 180 сантиметрів, а вага коливається в межах 230-283 кілограмів.

поширення барасинга

Живуть ці олені в Північно-Східній і Центральній Індії. Не так давно барасинга завезли до Австралії. Раніше ці тварини мешкали в Таїланді і Бірмі, але були там винищені.

Барасинга (Cervus duvaucelii).
Барасинга (Cervus duvaucelii).

підвиди барасинга




Виділяють 3 підвиди:
• Олень Шомберга - вимерлий підвид. Ці олені зустрічалися в Таїланді ще в 30-х роках ХХ століття-
• Другий вид живе в Індостані. Його відмінною рисою є широкі і довгі копита, пристосовані до м`якого грунту, тому ці олені живуть в болотах Сундарбана і Ассама-
• Ще один підвид також мешкає в Індостані, але він має дрібні копита. Ці олені віддають перевагу хвилястому ландшафту і злаковников.

Спосіб життя барасинга

Живуть барасинга в болотистих саванах, вони часто зустрічаються на зелених галявинах або біля води.

Шерсть барасинга забарвлена в коричневі тони, у самок вона зазвичай трохи світліше.
Шерсть барасинга забарвлена в коричневі тони, у самок вона зазвичай трохи світліше.

Барасинга мають промокне в непогоду жорстку шерсть, крім того, у них розсуваються копита, що говорить про пристосованості до життя в болотистих місцях. У зв`язку з цим, барасинга нерідко називають болотним оленем.




У весняні та літній час самці і самки живуть окремо, тримаючись в невеликих групах по 3-5 особин. У зимовий час вони з`єднуються один з одним у великі стада, в яких може налічуватися кілька десятків тварин. Кочують вони також стадами, кількістю до 30-ти особин.

Барасинга, як правило, пасеться в денний час. Ці олені годуються луговий соковитою травою і рослинами, що ростуть на болотах. А ввечері влаштовуються на відпочинок досить щільними групами на болотистих відкритих галявинах. Якщо стоїть спекотна погода, то олені пасуться вночі до ранку, а в денний час відпочивають.

Барасинга завжди живе в болотистій місцевості і на луках.
Барасинга завжди живе в болотистій місцевості і на луках.

розмноження барасинга

Розмножуються ці олені протягом цілого року, але в основному потомство з`являється після сезону дощів - в жовтні-листопаді, так як в цей час є велика кількість соковитої зелені.

Самці не влаштовують між собою турнірних боїв, оскільки під час гону їх роги часто ще ростуть, тому вони м`які. У шлюбний період самці ревуть, при цьому цей рев мелодійний і приємний, в ньому по черзі звучать високі і низькі тони. Рев барасинга помітно відрізняється від звуків, що видаються благородними оленями.

Найбільші самці після битви завойовують гареми самок, в яких може бути до 30-ти особин. Після закінчення періоду розмноження, самці залишають самок і примикають до холостяцьким групам.

Вагітність у барасинга триває 250 днів. У самки народжується 1, а в окремих випадках - 2 малюка. У дитинчат шерстка плямиста.

Самці встромлюють роги в траву, щоб пучки звисали з рогів в якості прикраси. Адже, чим більше трави на рогах самця, тим привабливіше він для самок.
Самці встромлюють роги в траву, щоб пучки звисали з рогів в якості прикраси. Адже, чим більше трави на рогах самця, тим привабливіше він для самок.

чисельність барасинга

Оскільки люди активно освоюють болотисті місцевості і використовують їх як рисових полів, практично всі барасинга вимерли. Крім того на цих оленів полюють, так як вони мають дуже гарні роги, а підстрелити барасинга в відкритій місцевості досить просто.

На сьогоднішній день в світі збереглося близько 550 особин барасинга, а з цієї кількості приблизно 250 тварин мешкає в заповіднику Казіранга.

Барасинга підвиду С. d. branderi збереглися в Центральній Індії всього в кількості декількох сотень особин. В межах всього ареалу ці тварини суворо охороняються, як рідкісний вид, якому загрожує винищення.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Барасинга - рідкісний олень неймовірної краси