animalukr.ru

Мунтжаки - одні з найдавніших оленів на планеті

Зміст статті

Мунтжаки - представники сімейства оленевих. Мунтжаки поширені в Східній Індії, на острові Шрі-Ланка, Тибеті, в Бірмі, Китаї, Тайвані, Суматрі, Яві, Малакці, Індокитаї, Калімантані і Балі.

Зовнішній вигляд мунтжаків

Довжина тіла цих тварин коливається від 89 до 150 сантиметрів, у висоту вони досягають 40-65 сантиметрів, а важать близько 50-ти кілограмів.

Тіло у Мунтжаки приосадкувате, ноги досить короткі, шия також коротка, спина округлої форми. На кінчику морди є безволосий ділянку шкіри. Вуха і очі середнього розміру, їх кінчики округлі.

Мунтжак (Muntiacus).
Мунтжак (Muntiacus).

У самців прості роги, довжиною від 4 до 25 сантиметрів, які іноді можуть мати надочноямкові або кінцеві відростки. Пеньки рогів дуже довгі, а самі роги при цьому короткі.

Передні ноги коротше задніх. Волосяний покрив практично не має пуху. Волос у тропічних мунтжаки рідкісний і низький, а у особин північній частині ареалу він більш густий і високий.




Забарвлення спинної частини може бути жовтувато-охристим, сірувато-охристим, бурим або чорно-бурим. Черевна сторона білувата. Самки світліше самців. У молодих особин забарвлення плямистий.

Самці мунтжаків захищають належні їм райони від вторгнення інших самців.
Самці мунтжаків захищають належні їм райони від вторгнення інших самців.

Спосіб життя Мунтжаки

Ці тварини живуть в густих заростях лісу. Намагаються триматися неподалік від води. У гори піднімаються до 4 тисяч метрів, тобто до верхньої межі лісу.

Активність мунтжаки виявляють в темний час доби. Живуть парами, сім`ями і поодинці. Раціон харчування складається з різноманітних трав, плодів, листя, грибів і так далі.

Під час гону або коли Мунтжаки загрожує небезпека, тварина видає гучний звук. При загрозі мунтжаки можуть гавкати на протязі години.

Мунтжак - мешканець густих заростей лісів.
Мунтжак - мешканець густих заростей лісів.



Основні вороги Мунтжаки - тигри і леопарди. Також на цих тварин полюють місцеві жителі, через м`ясо і шкур. Спіймані особини добре приживаються в неволі.

розмноження мунтжаків

Сезонність розмноження не виражена. На островах Суматра і Ява пік народжуваності припадає на другу половину року. Вагітність триває 6 місяців. Народжується 1, в рідкісних випадках - 2 малюка. При народженні оленята важать 550-650 грамів.

Самостійне життя молоді особини починають вести в 6 місяців. Статева зрілість у самців настає в рік, а у самок в -8 місяців. Живуть мунтжаки близько 12-15 років.

Жителі Азії полюють на мунтжаків через м`ясо цих тварин, яке вважається делікатесом.
Жителі Азії полюють на мунтжаків через м`ясо цих тварин, яке вважається делікатесом.

види мунтжаків

У роді виділяють 5 видів:
• М. muntjak Zimmermann мешкає в Бірмі, Шрі-Ланці, Малакці, Індокитаї, Таїланді, Суматрі, Калімантані, Хайнані і Яве-
• М. reevesi Ogilby мешкає в Тайвані і Східному Кітае-
• М. rooseveltorum Osgood живе на півострові Індокітай-
• М. feae Thomas et Doria зустрічається в Таіланде-
• М. crinifrons Sclater живе в Східному Китаї.

Види М. crinifrons Sclater і М. feae Thomas et Doria знаходяться в Червоній книзі, перший вид вважається нечисленним, але його точне стан невідомий, а другий знаходиться під загрозою зникнення.

Стародавні походження мунтжаків

Невелике копитне жило 50 мільйонів років тому, в епоху під назвою «зоря нового життя», в еоцені.

Мунтжаки можуть важити від 12 до 33 кілограмів, у окремих видів вага досягає 50 кілограмів.
Мунтжаки можуть важити від 12 до 33 кілограмів, у окремих видів вага досягає 50 кілограмів.

Це тварина отримала назву архіомерікс. Воно не мало рогів, але у нього були копита, такі ж, як Мунтжаки. Найімовірніше, від архіомеріксов і ведуть свій початок мунтжаки.

Ці стародавні тварини розвивалися дуже швидко, і вже в четвертинному періоді, коли жили люди, були і олені. Вони ніби спеціально формувалися до появи людей: олені стали витонченими, великими і граціозними.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Мунтжаки - одні з найдавніших оленів на планеті