animalukr.ru

Індокитайський тигр - хижак зі сторінок червоної книги

Зміст статті

Індокитайські тигри мають великий ареал, який за площею прирівнюється до розмірів Франції. Але навіть на такій великій території людям вдалося практично знищити цих хижаків.

Могло здатися, що будівництво дороги, не стане причиною винищування підвиду, але на ділі вийшло, що були роздроблені місця проживання тварин.

Латинська назва Індокитайському тиграм було дано на честь Джима Корбетта, який знайшов цих хижаків в 1968 році.

Житла індокитайських тигрів

Це підвид зустрічається в Лаосі, Камбоджі, Бірмі, Малайзії і В`єтнамі.

Опис індокитайських тигрів

Довжина тіла самця індокитайського тигра складає приблизно 2,55-2,85 метрів, а маса тіла коливається в межах 150-195 кілограм.

Індокитайський тигр (Panthera tigris corbetti).
Індокитайський тигр (Panthera tigris corbetti).

Але можуть зустрічатися і більш великі особини, вага яких доходить до 250 кілограм. Самки трохи менше, їх розміри складають 2,3-2,5 метрів, а маса тіла не перевищує 100-130 кілограм. За розмірами індокитайські тигри менше амурських і бенгальських тигрів.

Тіло мускулисте, витягнуте і міцне. Голова більш маленька, ніж у бенгальського тигра, округлої форми. Вуха невеликі. Хвіст довгий. Передні лапи дуже потужні. У пащі знаходиться 30 зубів, верхні ікла дуже великі. Мова шорсткий, він покритий гострими горбиками, що допомагає хижакові здирати з жертв шкіру і м`ясо.

Забарвлення тіла темна, а смуги вужчі і короткі. Загальний фон тіла коливається від червоно-апельсинового до темної вохри. Деякі смуги можуть трансформуватися в плями. На горлі, животі, щоках і внутрішньої частини лап є ділянки білого кольору.

Індокитайський підвид тигра був названий на честь англійського натураліста Джима Корбетта.
Індокитайський підвид тигра був названий на честь англійського натураліста Джима Корбетта.

Спосіб життя індокитайських тигрів




Це поодинокі тварини, що мешкають в субтропічних вологих лісах, сухих тропіках, гірських і горбистих місцевостях. Індокитайські тигри мають прихований характер, тому спостереження їх в неволі проблематично в зв`язку, з чим відомостей про їх спосіб життя не надто багато.

Вони полюють в основному на копитних великих і середніх розмірів: кабанів, індійських замбар, сіро, молодих гаурів, бантенг тощо. Але в багатьох місцевостях Південно-Східної Азії люди практично винищили таких копитних тварин, як КУПР, свинячі олені, олені-ліра, олені Шомбург, азіатські буйволи тощо. У зв`язку з цим Індокитайському тиграм довелося перейти на більш дрібну здобич: дикобразів, макак, мунтжаків, теледів, пернатих, рибу і навіть рептилій. Жертв таких невеликих розмірів хижакам ледь вистачає, щоб задовольнити свої потреби, тому в таких умови складно говорити про їх відтворенні. Дана ситуація нарівні з браконьєрством є головною причиною зниження популяції індокитайських тигрів.

Індокитайський тигр - потайне одиночне тварина.
Індокитайський тигр - потайне одиночне тварина.

Ці «великі кішки» дуже люблять купатися, вони охоче плавають в жарку погоду. Полювати вони вважають за краще із засідки в нічні години. Як правило, з 10 нападів тільки одне буває вдалим.

Тигри видають муркочуть звуки, також вони можуть дуже голосно гарчати і шипіти. У цих хижаків добре розвинені слух і зір, а вібриси використовуються в якості органу дотику.

Основну загрозу для індокитайських тигрів представляють люди. Але і звірі можуть відплатити їм тим же.

У В`єтнамі була ситуація, коли великий самець масою близько 250 кілограм і завдовжки 2,8 метрів багато років тероризував місцеве населення сіл. Цей тигр убив 30 биків, хоча місцеві жителі докладали багато зусиль, щоб зловити хижака. Навколо одного села був побудований триметровий паркан, але тигр перемахнув через нього, вбив теляти, який важив 60 кілограм, схопив його і перестрибнув назад з видобутком через перешкоду. Цього тигра смертельно поранили, після чого йому вдалося пройти ще 2 кілометри.

Індокитайські тигри дуже сильні, у них практично немає природних ворогів.
Індокитайські тигри дуже сильні, у них практично немає природних ворогів.



Індокитайські тигри дуже активні, в добу вони можуть проходити значні відстані. Вони можуть бігати зі швидкістю 60-70 кілометрів на годину. Один стрибок цього потужного хижака може досягати 10 метрів в дину.

Тривалість життя індокитайських тигрів становить 15-18 років, але довгожителі можуть прожити і 26 років.

Соціальна структура індокитайських тигрів

Самці ведуть одиночну життя, а самки більшу частину життя живуть разом зі своїм потомством. Кожна особина живе на власному кормовому ділянці, межі якого активно охороняє. Ділянки самців частково перекриваються з декількома володіннями самок. Межі ділянкою тигри мітять за допомогою сечі і роблять мітки кігтями на деревах.

Уже в 18 місяців тигренята залишають матір, і починають жити самостійно.
Уже в 18 місяців тигренята залишають матір, і починають жити самостійно.

Розмноження індокитайських тигрів

Спаровуються ці «великі кішки» протягом року, але пік припадає на зиму. Найчастіше самці спаровуються з тигрицями, ділянки яких знаходяться по сусідству. Коли за самкою доглядає не один самець, то межу суперниками виникають бійки.

Самка під час тічки позначає свою територію сечею, тим самим вона показує самцям, що готова до спаровування. Самець з самкою проводять разом практично тиждень, при цьому вони спаровуються в день близько 10-ти разів. Самка робить податків в важкодоступному місці, в якому народжує. Самка може злучитися з декількома самцями, в цьому випадку тигренята можуть мати різних батьків.

Вагітність триває близько 103 днів, після чого самка народжує до 7-ми дітей, але найчастіше в посліді знаходиться 2-3 тигреня. Потомство у індокитайських тигрів може бути 2 рази в рік. Малюки безпорадні і сліпі, зір у них з`являється через 6-8 днів, а молочні зуби виростають приблизно через 2 тижні. Постійні зуби у тигренят виростають в 11 місяців. У перший рік життя гине близько 35% тигренят. Мати вигодовує тигренят молоком 6 місяців.

Місцеве населення веде полювання на цих тигрів заради їх шкур, кігтів, зубів і внутрішніх органів.
Місцеве населення веде полювання на цих тигрів заради їх шкур, кігтів, зубів і внутрішніх органів.

У 6 місяців тигренята вже самі намагаються полювати на невеликих тварин. Молодняк покидає матір уже в 18-28 місяців. Самки залишаються з матерями довше, ніж їх брати. Статева зрілість у самок індокитайських тигрів настає в 3,5 року, а самці стає дорослими в 5 років.

Чисельність популяції індокитайських тигрів

Кількість особин цього підвиду за різними джерелами коливається від 1200 до 1800 тигрів. Але вважається, що більш низька кількість вірніше до істини.

У В`єтнамі було відстріляно практично 3 тисячі індокитайських тигрів з метою реалізації їх органів, з яких виготовляються препарати народної китайкою медицини.

У В`єтнамі три чверті тигрів були знищені для продажу органів, з метою виготовлення засобів китайської медицини.
У В`єтнамі три чверті тигрів були знищені для продажу органів, з метою виготовлення засобів китайської медицини.

Найбільша популяція індокитайських тигрів влаштувалася в Малайзії, так як тут браконьєрство карається дуже суворо, тому воно дуже незначно. Але популяція індокитайських тигрів знаходиться під загрозою вимирання не тільки через браконьєрство, а й фрагментації ареалу.

Крім тигрів, які живуть в природі, ще 60 особин живе в зоопарках. У Червоній книзі вид знаходиться в статусі тварини в критичній небезпеці. Вважається, що чисельність індокитайських тигрів скорочується швидше, ніж чисельність інших підвидів, оскільки щотижня браконьєри відстрілюють по одній особині.

У вчених зберігається надія, що особинам, які не страждають від негативного впливу людини, вдасться в майбутньому вижити. Найбільші ставки роблять на тигрів, які проживають на території між М`янмою і Таїландом. Там за приблизними підрахунками мешкає близько 250 особин.

Найбільша популяція індокитайських тигрів існує в Малайзії.
Найбільша популяція індокитайських тигрів існує в Малайзії.

Крім того, високий потенціал є в Центральному В`єтнамі і Південному Лаосу. Так що залишається сподіватися, що чисельність індокитайських тигрів буде відновлена.

Вільний доступ до ареалу індокитайських тигрів був обмеженим, тому біологам лише недавно випала нагода дослідити цих тварин, в результаті чого були з`ясовані відомості, які раніше були невідомі. Великий обсяг інформації може виявитися корисним при здійсненні діяльності по збереженню підвиду.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Індокитайський тигр - хижак зі сторінок червоної книги