animalukr.ru

Дікдік гюнтера - невелике жуйних тварин

Зміст статті

Дікдік Гюнтера - парнокопитна тварина, що є ендеміком посушливих областей Східної Африки. Такі райони знаходяться в Сомалі, Ефіопії, Кенії, Уганді та Судані.

Житла дікдік Гюнтера

Ці полорогие живуть в місцях з низькою чагарникової рослинністю, високою і щільною трави вони уникають, так як в ній погіршується огляд, і стає складніше пересуватися. Вони живуть в посушливих і напівпосушливих місцевостях, де ростуть розріджені чагарники. Також вони водяться в лісових масивах і річкових лугових місцевостях.

Дікдік Гюнтера (Madoqua guentheri).
Дікдік Гюнтера (Madoqua guentheri).

Чисельність дікдік Гюнтера вище в тих районах, які використовуються для випасу і де порушена рослинність, такі місця повністю забезпечують їх необхідним продовольством і зручні для них.

Вони віддають перевагу узбіччях доріг. Дікдік Гюнтера можуть жити як в місцях з піщаними грунтами, так і на невисоких скелях.

Особливості життя дікдік Гюнтера

Маса тіла дікдік Гюнтера становить 3-5 кг. Це невеликі і стрункі тварини. Шия довга, голова невелика. Задня частина тіла частіше розташовується вище плечей.

Шерсть у дікдік Гюнтера м`яка, забарвлення на спині варіюється від червоно-коричневого до жовтого, а черевна сторона сірувата або біла. Хвіст короткий, в довжину він не перевищує 5 сантиметрів, верхня його частина покрита волоссям, а нижня частина - гола.

Дікдік Гюнтера, як правило, активні вранці та ввечері, а вдень вони ховаються в щільних заростях чагарнику.
Дікдік Гюнтера, як правило, активні вранці та ввечері, а вдень вони ховаються в щільних заростях чагарнику.

У самців є по 4 коротких роги, довжиною близько 9-10 сантиметрів. Рогу можуть бути прямими або незначно згинатися назад. Іноді роги не видно за жмутами волосся на лобі. Очі великі, чорного кольору, повіки також чорні. Ноги довгі і стрункі, закінчуються вони чорними копитами.

У дікдік Гюнтера довге рило, причому воно здатне рухатися в різних напрямках. Крім того у дікдік Гюнтера на відміну від звичайних дікдік великі носи.
Статевий диморфізм проявляється в тому, що самки більші і у них немає рогів. У представників обох статей утворюються з волосся гребені, але у самців вони більше і яскравіше.

Розмноження дікдік Гюнтера




Гон у дікдік не залежить від сезонності, розмноження може відбуватися протягом цілого року.

Дікдік Гюнтера - моногамні тварини. Під час шлюбного сезону самці супроводжують самок практично постійно
Дікдік Гюнтера - моногамні тварини. Під час шлюбного сезону самці супроводжують самок практично постійно

Вагітність триває близько 180 днів, потім народжується 1 теля. В основному дікдік Гюнтера приносять в рік 2 приплоду. У процесі пологів першою з`являється голова, а останніми виходять ноги, цим дікдік Гюнтера відрізняються від інших жуйних. Після народження малюка, протягом 10 днів самка здатна знову зачати, тобто вона піклується про дитинча, будучи знову вагітної.

Малюки народжують вагою в середньому 682 грами. Забарвлення у малюків такий же, як у дорослих. У них добре розвинені ноги. Мати відлучає малюка вже в 4-5 місяців. Вже через тиждень малюк може їсти тверду їжу. Перші 2 тижні телята дуже обережні. Самки часто залишають малюків одних на якийсь час, але потім ці періоди збільшуються, і мати приходить до дитинчати 4 рази на день. Після прихованого періоду життя молодняк протягом декількох тижнів супроводжує батьків. Самці дікдік не годують телят, але виявляють батьківське ставлення.

Малюки спілкуються з матерями за допомогою призовних криків. Як тільки з`являється мати, дитинча вибирається з притулку. Днем телята мовчать, а ночами вони можуть свистіти.

ари, імовірно, живуть разом протягом усього життя, і охороняють свою територію від вторгнення інших дікдік.
ари, імовірно, живуть разом протягом усього життя, і охороняють свою територію від вторгнення інших дікдік.

У 7-9 тижнів у молодняку з`являються роги, які повністю виростають до 2-х років. Статева зрілість настає до першого року життя. Репродуктивність у них зберігається до 10-ти років життя.

Сімейне життя дікдік Гюнтера




Дікдік Гюнтера живуть сімейними групами, що складаються з дорослої пари і одного статевонезрілого малюка. Після народження нового малюка, підліток виганяється з сім`ї.

Ці тварини виявляють територіальне поведінка і відзначають кордону території гнойовими купами, причому кордону мітять обидві статі, але самки роблять це частіше. Самці б`ють землю копитами, залишають фекалії і відзначають землю сечею. Також вони дряпають рогами стовбури дерев.

Крім того дікдік використовують секрет заочноямкової залози для міток території. Також вони повідомляють про те, що територія зайнята, видаючи свистячі звуки, які чуються, як «дикий дикий», завдяки чому і пішла назва роду. Такі звуки сприяють згуртуванню сім`ї.

Самки гюнтеровскіх дікдік, як правило, трохи більші за самців, але останні безперечно домінують в сімейному житті.
Самки гюнтеровскіх дікдік, як правило, трохи більші за самців, але останні безперечно домінують в сімейному житті.

Спосіб життя дікдік Гюнтера

Ці тварини дуже полохливі і обережні, при найменшій тривозі, вони намагаються відшукати укриття. На них полюють леопарди, гієни, каракали, гепарди, шакали, пітони, орли і павіани.

При зіткненні з різними видами хижаків дікдік Гюнтера поводяться по-різному, наприклад, коли поруч знаходиться леопард, дікдік починає свистіти, а якщо поблизу гієна дікдік мовчки уважно стежить за нею. Рятуватися від хижаків дікдік допомагає виключне зір, уважність, хороша швидкість і знання власної ділянки.

Активність вони проявляють в основному ввечері і вночі. Вони пасуться приблизно до 3-ї години ночі, а потім перед самим світанком.

Не дивлячись на колосальну деградацію середовища оббита районів Сомалі, дікдік Гюнтера вдалося вижити.
Не дивлячись на колосальну деградацію середовища оббита районів Сомалі, дікдік Гюнтера вдалося вижити.

Раціон харчування дікдік Гюнтера

У харчуванні ці тварини досить виборчі. Вони поїдають тільки поживну їжу, вживаючи окремі частини рослин: стебла, листя, плоди, насіння. Трава становить лише невелику частину дієти. Вони харчуються тієї рослинністю, яка багата білком. На одній траві дікдік концентруються, а вибирають окремі корми з наявного асортименту.

У різні сезони змінюється і склад раціону дікдік Гюнтера. Нерідко вони поїдають сільськогосподарські культури в садах. Воду вони отримують з соків рослинності і роси, тому для життя їм немає необхідності відвідувати водопої.

Годуються дікдік Гюнтера, як правило, поряд із землею, зриваючи траву верхньою губою і язиком. Крім того у них є спеціальні пристосування, які дозволяють їм зривати листя з колючих рослин, до яких не можуть дістатися інші жуйні: вузька форма морди, подовжений хоботок, струнка статура і вузький мову. Вони можуть вставати на задні лапи, а передніми утримуватися за гілки, щоб дістатися до ласих листя.

Дікдік Гюнтера мешкають в Ефіопії, Сомалі, на півночі Кенії і на півночі Уганди.
Дікдік Гюнтера мешкають в Ефіопії, Сомалі, на півночі Кенії і на півночі Уганди.

Також дікдік Гюнтера виколупують з землі поживні корінці за допомогою рогів або копит. Не гидують вони залишками трапези приматів і птахів.

Чисельність і значення дікдік Гюнтера

Дікдік Гюнтера мають важливе мисливське значення. У 1900-х роках шкури дікдік продавали на експорт багатьма сотнями тисяч. Сьогодні на дікдік Гюнтера ведеться як легальна, так і нелегальна полювання.

З їх шкіри виготовляють рукавички. Для виготовлення однієї пари потрібно мінімум 2 шкури. Різні частини тіла дікдік використовують як джерело білкового матеріалу.

Активна полювання на гюнтеровскіх дікдік може стати проблемою. У зв`язку з цим в різних населених пунктах їх чисельність значно скоротилася. Сьогодні налічується понад 100 тисяч особин дікдік Гюнтера. Але в майбутньому існує ризик знищення популяції.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Дікдік гюнтера - невелике жуйних тварин