animalukr.ru

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal) - хижий ссавець сімейства котячих. Довгий час каракала відносили до рисям (Lynx), на яких він схожий зовні, проте ряд генетичних особливостей виділив його в окремий рід. Незважаючи на це, каракал ближче стоїть до рисям, ніж інші кішки.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Назва «каракал» походить від тур. karakulak «чорне вухо», так як задня сторона вух у цих кішок чорна. У Північній Африці каракала також називають берберійська риссю.

Зовні нагадує рись, але менше розмірами, стрункішою і з однотонним забарвленням.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Довжина тіла 65-82 см, хвоста - 25-30 см, висота в плечах близько 45 см-маса - 11-19 кг. Вуха з пензликами (до 5 см) на кінцях. На лапах розвинена щітка з жорстких волосся, що полегшує пересування по піску.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Хутро короткий і густий. Забарвленням нагадує північно-американську пуму (Felis concolor): піщаний або червонувато-коричневий верх, білуватий низ- з боків морди чорні мітки. Пензлика і зовнішня сторона вух - чорні. Дуже рідко зустрічаються чорні каракали-меланісти.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)




Хоча зовні каракал схожий на рись, за морфологічними ознаками він ближче всього до пуме. Близький каракал і до африканського сервали, з яким добре схрещується в неволі.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Водиться в саванах, пустелях і передгір`ях Африки, в пустелях Аравійського півострова, Малої і Середньої Азії. На території СНД нечисленний: зустрічається в пустелях Південної Туркменії, по узбережжю Каспійського моря доходить до півострова Мангишлак, на сході іноді з`являється в Бухарської області Узбекистану.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Каракал веде нічний спосіб життя, але взимку і навесні з`являється і вдень. Притулками йому служать ущелини скель і нори дикобразів і лісіц- іноді вони використовуються кілька років поспіль. Самці займають великі території, а території самок, більш скромні, розташовуються на периферії.




Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Хоча у каракала довгі ноги, довго бігти він не може, тому полює, крадучи жертву і наздоганяючи її великими (до 4,5 м в довжину) стрибками. Володіючи надзвичайною швидкістю реакції і дуже гострими втяжной кігтями, каракал здатний вихопити кілька птахів з злітає зграї. Однак головною їжею йому служать гризуни (піщанки, тушканчики, ховрахи), зайці-толаи, частково дрібні антилопи, в Туркменістані - джейрани. Іноді видобуває їжаків, дикобразів, рептилій, комах, невеликих хижих звірів, на зразок лисиці і мангуста, молодих страусів. Може викрадати домашню птицю, нападати на ягнят і кіз. Каракал здатний довгий час обходитися без води, отримуючи рідину з з`їденої видобутку.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Подібно леопардові, каракал затягує вбиту дичину на дерева, щоб заховати її від інших хижаків.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Розмноження відбувається круглий рік, самка може мати до трьох партнерів. Після вагітності в 78-81 днів народжується 1-6 дитинчат. До досягнення ними місячного віку самка раз в день переносить їх з одного лігва в інше. У 6 місяців молоді каракали залишають матір і обгрунтовуються в своїх володіннях. Статевозрілими стають в 16-18 місяців.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

Каракали легко приручаються. В Азії (Індія, Персія) з ручними каракалами полювали на зайців, фазанів, павичів і дрібних антилоп. У давнину таке полювання була дуже популярна на сході-в Індії каракала називають «маленьким гепардом» або «гепардом для бідних», оскільки на відміну від гепардів каракала відловлювали і тримали небагаті люди. Тепер таке полювання - рідкість.

Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)

В Африці, особливо Південної, каракал досить звичайний і вважається шкідником. Існує особлива культура полювання на каракала: його подманивают приладами, що імітують крик пораненого зайця або миші, і вночі стріляють з-під фар. Крім того, в Південній Африці каракали використовують, щоб відганяти птахів (в основному, цесарок) зі злітно-посадкових смуг військових аеродромів.

Азіатські підвиди каракала набагато більш рідкісні і занесені до Додатку II CITES.

Наукова класифікація:
царство: Тварини
Тип: Хордові
клас: Ссавці
загін: Хижі
сімейство: Котячі
рід: Caracal
вид: Каракал (лат. Caracal caracal)


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Каракал, або степова рись (лат. Caracal caracal)