animalukr.ru

Сибірська кабарга - ікласту «кенгуру»

Зміст статті

Кабарга - представник загону парнокопитних. Відноситься до сімейства Кабарга. Ареал проживання - північний схід Азії.

Населяє Сахалін, схід Сибіру, Корею, схід Монголії, північний схід Китаю і Далекий Схід. Активні ці тварини вночі. Міграції здійснює на невеликі відстані. Бажана середовище проживання - гориста місцевість з хвойним лісом. Може підніматися на висоту понад 2600 метрів над рівнем моря, але зазвичай зустрічається на висоті 700-2000 метрів.

Кабарга сибірська (Moschus moschiferus).
Кабарга сибірська (Moschus moschiferus).

Зовнішній вигляд кабарги

Морда цього парнокопитного нагадує кенгуру, але це ніяких спільних рис у цих тварин немає. У холці досягає 70 см у висоту. Тіло кабарги в довжину складає майже 1 метр.




Мають короткий хвіст, довжина якого 5-6 см. Важить доросла особина від 8 до 18 кг. Передні ноги коротше задніх, передня частина тіла опущена і знаходиться нижче задньої. Рогу у кабарги відсутні. У самців є вигнуті ікла, визирають з пащі. Їх довжина близько 6-8 см.

Мордочка кабарги віддалено нагадує зовнішність кенгуру.
Мордочка кабарги віддалено нагадує зовнішність кенгуру.

Тіло парнокопитних покрите густою шерстю. Її забарвлення варіюється від жовто-коричневого до темно-коричневого. Шерсть на животі світліша. У молодих особин на боках і спині є невеликі плями світло-сірого кольору, які зникають з віком. Копита цих тварин гострі і тонкі. Самці трохи крупніше самок. Представники даного виду мають особливу черевну залозу, що виробляє мускус, який дуже дорого цінується на ринку. Його вартість - близько 45 000 доларів на 1 кг.

Поведінка і харчування кабарги

Кабарга - тайгове тварина.
Кабарга - тайгове тварина.



У кожного парнокопитного або групи є своя ділянка з їжею, на який не допускаються чужинці. За площею цей наділ може бути до 20 гектарів. Основу раціону харчування складає рослинна їжа: папороть, лишайники, листя ягідних рослин, хвоя, хвощ. кабарга не їсть продукти рослинного походження.

Ці тварини прекрасно стрибають і відмінно бігають, при цьому в бігу виявляють надзвичайну маневреність, можуть швидко і легко розвернутися або повернути на великій швидкості пересування. Хижакам дуже складно зловити швидке і спритне тварина. Головними ворогами парнокопитного є лисиця, рись і росомаха.

Розмноження і тривалість життя

Кабарга часто стає об`єктом людської полювання.
Кабарга часто стає об`єктом людської полювання.

Кабарга воліє одиночну життя, проте іноді ці парнокопитні проживають в групах з невеликою чисельністю. Шлюбні період у них в грудні-січні. У його початку самці влаштовують боротьбу за самок, при цьому вони колють суперника іклами і б`ють копитами, особливо активно вони починають це робити в разі падіння суперника. Така боротьба нерідко закінчується смертю одного самця.

Тривалість вагітності 6,5 місяців. Народжується 1-2 дитинчати. Самка годує потомство молоком 3 місяці. Статевозрілими ці тварини стають в 1,5 року. Тривалість життя в умовах дикої природи - 5-6 років. У неволі парнокопитні доживають до 12-14 років.

чисельність

Живе цей звір близько 6 років.
Живе цей звір близько 6 років.

Чисельність популяції постійно скорочується. Багато в чому виною цьому браконьєрство. Головна мета вбивства цих тварин - мускус, який потім використовують як ліки на Сході і як інгредієнт парфумерної промисловості на Заході. Залозу, що виробляє мускус можна видалити і без вбивства кабарги, але це робиться на спеціалізованих фермах. Вони отримали широке поширення на території Саудівської Аравії.

Сьогодні чисельність популяції становить приблизно 230 тисяч особин. Виділяють особливий підвид, що мешкає на Сахаліні і нараховує близько 600 цих парнокопитних. Найбільша популяція живе на Далекому Сході - приблизно 150 тисяч особин. Східний Сибір населяють приблизно 30 тисяч цих тварин. Популяція в Монголії налічує 5 тисяч тварин. Чисельність парнокопитних в Кореї та Китаї не відома.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сибірська кабарга - ікласту «кенгуру»