animalukr.ru

Окапі - смугастий жираф

Зміст статті

Окапі - окремий вид, що відноситься до загону парнокопитні, що мешкає в тропічній зоні Африки, а саме в північно-східній частині Демократичної Республіки Конго.

Окапі - приховане тварина, саме тому про нього існує не так багато офіційної інформації. За зовнішнім виглядом окапі трохи схожі з зеброю, але при цьому у тварин немає родинних зв`язків. Окапі є родичем жирафа, саме тому даний вид входить в сімейство жирафових.

Окапі (Okapia johnstoni).
Окапі (Okapia johnstoni).

Про точну чисельність популяції даних немає, вважається, що в дикій природі мешкає 10-20 тисяч особин. Крім того окапі живуть в 42 світових зоопарках.

Зовнішній вигляд окапі

За формою тіло окапі нагадує тіло жирафа - у цих тварин ноги теж довгі, але шия набагато коротше. Спільною рисою є довгий язик, його довжина становить 35 сантиметрів, їм окапі з легкістю дістає до очей. За допомогою цієї мови тварина дістає нирки і листя з дерев. Крім того мова відіграє важливу роль в гігієні, їм окапі чистить свої вуха і миє очі. Варто відзначити, що це дуже акуратні і охайні тварини. Мова у окапі, як і у жирафа, блакитно-сірого кольору.

Окапі - травоїдна тварина.
Окапі - травоїдна тварина.



Шерсть оксамитова темно-коричневого кольору з червонуватим відливом. Ноги прикрашають світлі горизонтальні смуги, завдяки їм окапі схожі з далека з зебрами. На морді є світлі і темні відтінки.

У самців є роги, їх покриває шкіра. У самок рогів немає. Вуха великі, причому у тварини ідеальний слух, тому хижакові складно його зловити.

Довжина тіла від голови до хвоста варіюється в межах 1,9-2,3 метра. Довжина самого хвоста становить 35-42 сантиметри. У висоту окапі доростають до 1,5-1,8 метрів.




Важать представники цього виду від 200 до 350 кілограм, при цьому у самців і самок розміри однакові.

Ззаду окапі схожий на зебру.
Ззаду окапі схожий на зебру.

Поведінка і харчування окапі

Окапі воліють самотнє життя. Самці і самки позначають межі своєї території і ретельно охороняють свої наділи. Самці живуть на самоті, а самки - з дитинчатами. Активність тварини виявляють днем, а вночі вони ховаються в заростях.

Живуть окапі на висоті 500-1000 метрів, а в східній зоні піднімаються ще вище - в гірські тропічні ліси. Хутро у окапі здатний відштовхувати воду, завдяки цьому тварина не мокне в сезон дощів, вода просто скачується на землю.

Харчуються окапі травою, листям, фруктами, папороттю і грибами. Тварини також можуть поїдати отруйні рослини. Крім того окапі поїдають обвуглені дерева, які згоріли від удару блискавки. Представники виду їдять солонувату червону глину біля річок і струмків, в якій містяться мінеральні солі.

Самка окапі з малюком.
Самка окапі з малюком.

Розмноження і тривалість життя

Оскільки окапі дуже обережні і приховані, мало відомо про те, як протікає вагітність у самок. Період вагітності становить 15 місяців. Самка народжує малюка в глухий частіше, відбувається це в період дощів. У рослинності малюк ховається пару тижнів, поки не підросте.

Потім він починає всюди слідувати за своєю матір`ю. Самка дуже піклується про новонародженого, оберігаючи його від будь-якої небезпеки. Коли потомство починає вести самостійне життя - неясно. У неволі ці тварини живуть близько 30 років, про те, скільки живуть окапі в дикій природі, невідомо.

Молодий окапі.
Молодий окапі.

охорона окапі

Окапі - унікальний вид, що живе в районах, яких регулярно відбуваються різноманітні соціальні конфлікти. У зв`язку з цим в 1992 році був створений особливий заповідник Окапі. У цьому заповіднику живе 7 тисяч особин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Окапі - смугастий жираф