animalukr.ru

Кабарга

Зміст статті

Кабарга - невелика за розміром, симпатична, оленевідная, парнокопитна звірятко, що представляє сімейство Кабарга. Можна сміливо припустити, що мало хто коли-небудь чув про забавний звірку, який схожий на оленя, може похвалитися довгими ніжками і іклами, та при цьому ласкаво називається «кабарожкой»!

Як виглядає цей кумедний звір

Цей звір зовсім невеликий в розмірах, довжина тіла доходить до одного метра, хвостик довжиною від 4 до 6 сантиметрів, висота в районі холки досягає 70 сантиметрів, маса - максимум 18 кілограм. Дивовижний вид цій тварині надають не тільки зуби, але і непропорційно довгі ноги, через які у що стоїть кабарги крижі піднімається вище холки на 5 або навіть 10 сантиметрів. До речі, про зуби. На відміну від побратима оленя, до якого часто відносять кабаргу, у неї немає рогів, зате є вигнуті ікла, які виступають з-під верхньої щелепи на цілих 7-9 сантиметрів. У самців це вони грають роль зброї в поєдинках.

Кабарга (лат. Moschus moschiferus)
Кабарга (лат. Moschus moschiferus)

Шерсть у цієї тварини довга, красива і густа, однак при всьому при цьому дуже ламка, колір коричневий або бурий, іноді рудо-бурий. У молодих особин на боках і спинці є неяскраві світло-сірі плями. Взагалі кабарга за своїм складанню дуже схожа на оленя: короткий хвіст, висока задня частина, тонкі копита, самі менше самців. Але найголовніша відмінність кабарги - це її здатність виділяти найдорожчий продукт тваринного походження - мускус.

Кабарг розводять в неволі для отримання мускусу.
Кабарг розводять в неволі для отримання мускусу.



Розташована на черевці самця мускусна залоза може містити в собі до 20 грамів сильно пахне дорогоцінного продукту.

Де живе кабарга

Ареал поширення досить широкий, кабаргу можна зустріти в Східних Гімалаях, Тибеті, в Східному Сибіру, в Кореї і навіть на Сахаліні.

Велика особина кабарги в сибірській тайзі.
Велика особина кабарги в сибірській тайзі.

Живе звір на крутих схилах гір, повністю зарослих хвойним лісом, на висоті від 600 до 900 метрів, рідше на висоті до 1600 метрів і навіть вище. Так високо можна зустріти в Гімалаях або Тибеті, там кабарга забирається аж на 3000 метрів над рівнем моря.

Чим харчується і як проводить дні




Кабарга чудово стрибає, її маневреності позаздрить чорною заздрістю будь звір. Вона може спокійно змінити напрямок руху на цілих 90 градусів, не зменшуючи при цьому швидкості, і заплутуючи за собою сліди, подібно зайцям. Улюблені місця проживання - темнохвойні ділянки тайги з виходами скель, там звір живе постійно, зазвичай поодинці, і дуже рідко групою. На одну особину припадає понад 30 гектарів влітку, і до 20 гектарів взимку.

Самець кабарги в шлюбний період.
Самець кабарги в шлюбний період.

Ласувати кабарга воліє лишайниками, наземними і епіфітних, частка яких в раціоні в зимовий час становить понад 90%. Також не проти перекусити хвоєю кедра і ялиці, листям хвоща, папороті, чорниці, і безліччю інших рослинних кормів.

Період шлюбних ігор і розмноження

У період розмноження самці стають надзвичайно агресивні по відношенню до інших самців одного з ними віку. Вони можуть переслідувати «ворога», патаясь збити фартухи копитами або втикаючи в нього свої гострі ікла, іноді повалівая на землю і добиваючи копитами до смерті. У парі ж поводяться спокійно і мирно. Парування відбувається взимку, в грудні-січні, після чого самка виношує 1-2 дитинчат протягом 6-7 місяців.

Дитинча кабарги - не найскладніша видобуток для лісових хижаків.
Дитинча кабарги - не найскладніша видобуток для лісових хижаків.

Тривалість життя у цієї тварини вкрай невелика, всього 4-5 років, але як не дивно, якщо кабарга живе в неволі, вона може протягнути все 10 або навіть 15.

Хто небезпечний для кабарги

Можна довго перераховувати природних ворогів цього звіра. Варто особливо виділити харза, яка полює на кабаргу цілим сім`ями, і часто підстерігають на годуванні лисиць, рисей і росомах.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Кабарга