animalukr.ru

Індійський носоріг: фото ссавця

Зміст статті

Індійський носоріг - представник сімейства носорогових. Утворює окремий вид, який мешкає в Центральній Азії.

Тварина має дуже великі розміри, в цьому індійський носоріг поступається тільки індійському слону. Бажана середовище проживання - зарості чагарнику і савана. Мешкає цей звір на північному сході Індії, півночі Бангладешу, сході Пакистану і півдні Непалу. Проживає індійський носоріг в заповідниках. Найбільша популяція живе в індійському штаті Ассам. Її чисельність становить більше 1500 особин. У Непалі в заповіднику Читван проживає близько 600 особин даного виду. Популяція цих тварин в Пакистані налічує приблизно 300 носорогів. В цілому в Азії мешкає близько 2500 носорогів. Чисельність популяції знаходиться на стабільному рівні, спостерігається навіть невеликий поступовий приріст.

Індійський носоріг (Rhinoceros unicornis).
Індійський носоріг (Rhinoceros unicornis).

Зовнішній вигляд носорога

Носороги - тварини великі і сильні. У холці досягають у висоту 1,8 метра. Самець в середньому важить 2,2 тонни, однак зустрічаються особини, вага яких 2,5 і 2,8 тонни.




Самці більші за самок. Середня вага самки - близько 1,6 тонни. В цілому зовні відмінностей між статями немає. На морді мають один ріг, довжина якого досягає 20-60 см. При невеликій довжині він більше схожий на шишку на носі тварини. На ногах у носорогів по 3 пальці. Очі у них невеликого розміру, їх вираження створює враження, що тварина весь час сонне.

Самка індійського носорога з дитинчам.
Самка індійського носорога з дитинчам.

Забарвлення шкури - сіро-рожевий. Тіло носорога покрито великими складками шкіри. На вигляд здається, що тіло тварини покриває панцир. Шкіра покрита шішкообразние буграми. Вовни на тілі немає. У носорогів є хвіст, на його кінці маленька пензлик. На вигляд звір незграбний, проте, він добре бігає, його швидкість при цьому може доходити до 50 км / ч. На відміну від африканського побратима індійський носоріг непогано плаває. У цієї тварини відмінний слух і прекрасний нюх, а ось зір слабкий.

Поведінка і харчування носорога з індії




Основу раціону харчування становлять пагони очерету, слонова трава, водні рослини, молода невисока трава. Легко зрізати і є рослини допомагає ороговевшая гостра губа з гострим краєм. Носороги проявляють активність в ранковий і вечірній час. Днем тварина відпочиває, вважаючи за краще знаходитися в калюжах або ямах з брудом. При цьому на його спину сідають птиці і дістають зі шкіри кліщів. Водойми у індійських носорогів вважаються загальними, а ось територію суші вони ділять. У кожної тварини свій наділ, межі якого носоріг мітить фекаліями. Гостей вони проганяють, а якщо ті не йдуть, то може початися бійка. Тіла самців через це мають шрами.

Носороги - стадні тварини.
Носороги - стадні тварини.

Ворогів у носорога в дикій природі немає, він дуже сильний, його навіть тигри бояться. Головний ворог - людина, яка протягом століть вбиває цих тварин. Перша причина цього - носоріг шкодив посівам. Навіть зараз, коли ці тварини мешкають за огорожею заповідників, вони можуть проломити огорожу і потрапити в поля, завдавши фермерам збитків. Раніше дика природа і угіддя мирно сусідили.

Зв`язуватися з індійським носорогом не хоче навіть тигр.
Зв`язуватися з індійським носорогом не хоче навіть тигр.

Друга причина винищення індійських носорогів - слух про те, що ріг цієї тварини має магічні і цілющі властивості. Через це тварин відстрілювали у величезних кількостях, а їх роги продавали на чорних ринках за дуже високою ціною. У наше століття кількість рогів помітно скоротилося, а ціни набагато піднялися. У зв`язку з цим браконьєри зараз проникають навіть в заповідники, вбиваючи тварину і відрізаючи ріг. Щоб убезпечити тварин, держава прийняла дуже суворі закони, за якими службовці заповідників можуть стріляти у всіх незнайомих людей, які проникли на територію. Причому робиться це без розглядів, з`ясування особистості незнайомця і причин проникнення починається пізніше. Такі профілактичні заходи дозволили стабілізувати чисельність популяції на сьогоднішній день.

Розмноження і тривалість життя

Розмножуватися ці тварини можуть в будь-який час року. Статеве дозрівання у самок наступає у віці 4-х років, у самців - у 8 років. Цьому рішенню природи є пояснення: до 8 років самець стає міцним і могутнім і може продовжувати свій рід, в більш ранньому віці йому б не дали це зробити більш дорослі і сильні особини. А в такому віці в боях між самцями він перемагає більш зрілих представників виду.

Ці носороги живуть близько 60 років.
Ці носороги живуть близько 60 років.

Тривалість вагітності - 16 місяців. Народжується одне дитинча, досить великий, його вага може досягати 40 кг. Самка годує дитинча молоком 2 роки. До наступної вагітності самки, тобто приблизно 3 роки, дитинча живе з матір`ю, потім вона його проганяє. Зазвичай після цього молоді самки залишаються десь недалеко від матері, а самці йдуть подалі. Іноді вони можуть утворювати невеликі групи.

Слухати голосові індійського носорога

Тривалість життя індійського носорога в дикій природі - приблизно 40 років, в неволі може дожити до 60-65 років.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Індійський носоріг: фото ссавця