animalukr.ru

Яванський носоріг - тварина на межі зникнення

Зміст статті

Яванський носоріг - одне з найрідкісніших великих ссавців на Землі. Яванський носоріг є представником роду індійських носорогів. Популяція цих унікальних тварин становить не більше 50 особин.

Яванские носороги живуть на острові Ява, який знаходиться в Індонезії.

Опис яванского носорога

Зовні яванський носоріг дуже схожий на індійського носорога, але голова у нього набагато більше, а тіло менше, при цьому на ньому не так видно шкірні складки. Довжина тіла яванского носорога коливається від 2 до 4 метрів, висота доходить до 170 сантиметрів, а вага досягає 900-2300 кілограм.

Яванський носоріг має один ріг, довжина якого досягає 25 сантиметрів. За останніми даними самки можуть, взагалі, не мати роги, або він може бути дуже невеликого розміру. Верхня губа має особливу форму, завдяки чому вона добре пристосована для захоплення їжі. Забарвлення тіла темно-сірий.

Яванський носоріг (Rhinoceros sondaicus).
Яванський носоріг (Rhinoceros sondaicus).

Житла яванських носорогів

Живуть яванские носороги у вологих луках, низинних тропічних лісах і заплавах річок. Вони віддають перевагу місцям, де є достатньо води і бруду. В бруду тварини із задоволенням валяються. Їх улюбленими місцями проживання є низовини, хоча іноді зустрічаються на висоті понад 100 метрів.

У минулому яванские носороги жили практично по всій Південно-Східній Азії, також вони жили в Китаї, Індії і на Великих Зондських островінах. Але сьогодні ці звірі збереглися лише в національному парку Уджунг-Кулон, який розташовується в західній частині Яви в Індонезії.

До втручання людей яванские носороги жили в Бенгалії, Лаосі, Ассамі, Таїланді, М`янмі, В`єтнамі, Камбоджі, Суматрі, Малакці і Борнео.

Довжина тіла дорослої яванского носорога становить до 3 метрів.
Довжина тіла дорослої яванского носорога становить до 3 метрів.

Місцями проживання яванських носорогів є тропічні ліси з високою травою і заплави річок. Але історично носороги, які жили у В`єтнамі, могли підніматися в гори на висоту 2 тисячі метрів.

Спосіб життя яванських носорогів

Яванские носороги ведуть одиночний спосіб життя. Вони об`єднуються в пари тільки в шлюбний період. Але існують відомості, що раніше ці тварини вели стадну життя. Тепер вони збираються в групи тільки у джерела води. Купання в грязі допомагає яванською носорогів охолоджуватися в спеку і позбавлятися від шкірних паразитів.

У житті носорогів важливі солончаки, так як поїдання солі забезпечує нормальний обмін речовин.

Кожен самець облаем індивідуальну ділянку площею 10-20 квадратних кілометрів, а ділянки самок значно менше - від 3 до 14 кілометрів. Самці відзначають кордону території гнойовими купами і сечею. Крім пахучих міток носороги роблять подряпини на деревах і землі за допомогою копит.

Носороги НЕ риють собі грязьові ями, замість цього вони користуються ямами інших тварин, слонів, наприклад.
Носороги НЕ риють собі грязьові ями, замість цього вони користуються ямами інших тварин, слонів, наприклад.



Ворогів у яванських носорогів практично немає, за винятком людей. На острові Ява на цих величезних тварин могли нападати тільки яванские тигри, які сьогодні вважаються вимерлими. Як правило, носороги бояться людей і намагаються сховатися, але якщо людина знаходиться дуже близько від носорога, той атакує.

Як і їхні побратими, яванские носороги є виключно травоїдними тваринами. Вони харчуються чагарниками, листям невеликих дерев, пагонами, а також поїдають опалі плоди.

Носоріг навалюється на дерево, ламає його, приминає його і зриває листя своєї липкою верхньою губою. Щодня доросла носоріг споживає до 50-ти кілограм корму.

Тривалість життя яванского носорога становить 30-40 років.
Тривалість життя яванского носорога становить 30-40 років.

Розмноження яванських носорогів

Про розмноження цих носорогів відомо небагато, оскільки в неволі дитинчата ще жодного разу не народжувалися.

Самки яванських носорогів стаютьстатевозрілими в 5-6 років, а самці готові до розмноження не раніше 10 років. Шлюбний період триває з липня по листопад. Час вагітності, ймовірно, як і у індійських носорогів, становить 16 місяців. Після тлінність у самки народжується 1 дитина. Яванские носороги приносять потомство 1 раз в 4-5 років.

Новонароджений малюк відразу здатний самостійно пересуватися. Мати годує його молоком 1-2 роки.

Історія виду яванських носорогів




Історично ці носороги жили в північно-східній Індії, Камбоджі, Таїланді, Лаосі, Суматрі, Індонезії і Яві. Раніше виділяли 3 підвиди яванських носорогів:
• Rhinoceros sondaicus inermis-
• В`єтнамський носорог-
• Індонезійська яванський носоріг.

Новонароджений носоріг відразу здатний самостійно пересуватися. Мати годує його молоком 1-2 роки.
Новонароджений носоріг відразу здатний самостійно пересуватися. Мати годує його молоком 1-2 роки.

Ці види були винищені протягом приблизно 150 останніх років. В`єтнамський носоріг перебував під загрозою вимирання ще до 1980-х років, коли популяція складалася з 10-ти особин. Тварини збереглися в незахищеному лісі В`єтнаму, який був перетворений в національний парк Катті. Але в 2010 році браконьєри повністю винищили цей вид.

Популяція яванських носорогів в наші дні

На даний момент збереглася лише єдина вижила популяція індонезійських яванських носорогів, яка проживає в парку Уджунг-Кулон, який знаходиться на заході Яви. Ця популяція налічує близько 50 особин. Чисельність цієї популяції залишається на стабільному рівні, але вона не збільшується.

Незважаючи на стабільне розмноження яванських носорогів, їх чисельність не збільшується.
Незважаючи на стабільне розмноження яванських носорогів, їх чисельність не збільшується.

Бути може, інші популяції збереглися на території Індокитаю і Таїланду. Така невелика чисельність яванських носорогів ставить під питання можливість виживання виду.

У 2011 році Фонд дикої природи повідомив про зникнення яванських носорогів у в`єтнамському національному парку Катті.

Площа ареалу цих тварин скорочувалася в останні 3 тисячі років. Приблизно з 1000-го року нашої ери ареал в північній частині Китаю став пересуватися на південь від на рік приблизно на 0,5 кілометрів. Це було пов`язано з ростом кількості людей.

В Індії яванських носорогів Герасимчука на початку XX століття, в Малайзії вони зникли в 1932 році, в М`янмі - в 1920 році, а на Суматрі - в 1959 році. Надходили відомості, що мисливці бачили цих носорогів в Камбоджі і Кардамонови островах, але офіційно ця інформація не підтвердилася.

Яванские носороги не мають природних ворогів, на молодняк могли полювати тільки тигри, коли ці тварини жили на одній території. Основною загрозою для залишків популяція є антропогенний фактор.

Коли у В`єтнамі закінчилася війна, яванських носорогів визнали вимерлими в Азії.
Коли у В`єтнамі закінчилася війна, яванських носорогів визнали вимерлими в Азії.

Цей вид носорогів дуже вразливий перед браконьєрством, природними катастрофами, хворобами і політичними заворушеннями.

Мисливці вбивали носорогів, щоб отримати трофеї. Також їх відстрілювали фермери, оскільки ці великі тварини шкодили сільському господарству. Браконьєри полювали за рогами цих велетнів, які мають високий попит у народній азіатській медицині. На чорному ринку вартість одного рогу може досягати 30 тисяч доларів.

Браконьєрство і сьогодні є загрозою для жалюгідної популяції яванських носорогів.

Також зникнення носорогів загрожує в зв`язку зі знищенням їх місця існування, адже люди переробляють ліс і ведуть сільське господарство.

Невеликий ареал стає причиною високої щільності популяції, в результаті відбувається виродження виду, так як зменшується його генетичну різноманітність.

Охорона яванських носорогів

Півострів Уджунг-Кулон сильно постраждав після того, як в 1883 році відбулося виверження вулкана Кракатау. Людей на півострів повернулося мало, тому для носорогів склалися хороші умови.

У 1967 році налічувалося всього 25 особин яванських носорогів. У 1980 році популяція стала в 2 рази більше, але до нинішнього часу вона практично не змінюється. У Уджунг-кулон у яванських носорогів немає природних ворогів, але їм доводиться конкурувати за їжу з великою рогатою худобою. У 2006 році було народжене 4 дитинчати яванських носорогів, що більше, ніж звичайно. Це говорить про те, що існує надія на повільне збільшення популяції.

У 1931 році яванские носороги в Суматрі виявилися на межі вимирання, тому вони були внесені урядом до числа тварин, що охороняються.
У 1931 році яванские носороги в Суматрі виявилися на межі вимирання, тому вони були внесені урядом до числа тварин, що охороняються.

Зміст яванських носорогів в неволі

Спроба змісту яванських носорогів в зоопарку закінчилася безуспішно. У XIX столітті в зоопарках Аделаїди, Калькутти і Лондона жило 4 особини яванських носорогів. За всю історію утримання цих тварин в зоопарках, в неволі поселили 22 особини, але, можливо, їх було більше, так як яванських носорогів часто вже не відрізняли від індійських носорогів.

У неволі вони часто вмирали. Як правило, в зоопарках яванские носороги не доживали до 20 років.

Останній яванський носоріг в неволі помер в 1907 році. Програми з розведення надали тривалими і дорогими, а так як вони безуспішні, то шанси на збереження яванських носорогів вкрай малі. У 2008 році в неволі не залишилося жодного яванского носорога.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Яванський носоріг - тварина на межі зникнення