animalukr.ru

Заєць русак

Зміст статті

Заєць-русак - окремий вид великих зайців. Живуть ці звірі в лісостепових і степових місцевостях.

Перевага віддається сухим теплим районам з великою кількістю сонячних днів і не суворою зимою. При цьому сніг повинен лежати не більше 2-х місяців в році.

Заєць-русак (Lepus europaeus).
Заєць-русак (Lepus europaeus).

Зайці-русаки живуть по всій Європі, за винятком Скандинавії та Іспанії. Крім того вони живуть в Малій Азії, Степовому Алтаї, Казахстані і північно-західній частині Монголії. Ці тварини були завезені в Австралію, Південну Америку, Великобританію і Нову Зеландію. Також зайці-русаки живуть в Північній Америці, а саме в канадській провінції Онтаріо, штаті Нью-Йорк і в Новій Англії

Зовнішній вигляд русака

Довжина тіла становить 55-70 сантиметрів. Важать представники виду в межах 4-7 кілограм. Хвіст великий, клиноподібної форми, його довжина становить 7-13 сантиметрів.

Русаки дуже швидко бігають.
Русаки дуже швидко бігають.



Найбільші зайці-русаки живуть в північно-східних і північних частинах ареалу. Статевих відмінностей між особинами немає. Вуха довгі, їх розмір становить 9-14 сантиметрів. Колір у вух сіро-білий з чорними кінчиками. Задні лапи сильні і довгі. Кінцівки у русаків вузькі, тому вони не пристосовані до бігу по пухкому глибокому снігу.

Забарвлення хутра варіюється від сіро-коричневого до жовто-коричневого. На нижній частині тулуба окрас сіро-білий. Морда коричнева, є навколо очей світлі кола. Літнє хутро темніше зимового, але повністю білим він не стає як у інших видів. Хвіст знизу білий, а зверху темно-коричневий. Кінчики вух завжди залишаються чорними. Линяють зайці-русаки навесні і восени, цей процес займає 70-80 днів.

Поведінка і харчування русака

Ці тварини ведуть сутінковий і нічний спосіб життя. Поза сезоном розмноження русаки віддають перевагу одиночний спосіб життя. Зайці-русаки - відмінні бігуни, вони можуть розганятися до 55 кілометрів на годину. Рятуючись від хижака, заєць робить різкі скачки в сторони.

Зайці-русаки - одинаки за способом життя.
Зайці-русаки - одинаки за способом життя.



Вони зовсім не бояться води і можуть купатися. Місце проживання змінюють тільки в крайніх випадках. Відпочивають тварини в невеликих ямках під поваленими деревами і кущами. Для відпочинку можуть використовувати нори інших тварин. У зимовий час в снігу риють довгі ходи. Поводяться дуже тихо, під час загрози бурчать. Коли русака ловить хижак, то він пронизливо кричить.

Раціон харчування складається з рослинної їжі. У літню пору ці тварини їдять польові культури і траву. У зимовий час їдять нирки, гілки, кору дерев і чагарників. Лапами розгрібають сніг, добуваючи торішню рослинність. Щоб відновити запаси вітамінів і білка, їдять свій кал. Заєць-русак - велика тварина. За добу 2-3 особини споживають таку ж кількість рослинної їжі, як одна вівця.

Русаки дуже багато їдять.
Русаки дуже багато їдять.

Розмноження і тривалість життя

Зайці-русаки - надзвичайно плідні звірі. Розмножуються вони з січня по серпень місяць. Самка за сезон робить не менше 4-х виводків, а якщо рік теплий, то їх може бути і 5. Самий пік шлюбного періоду припадає на травень-липень.

Самка народжує виводок в невеликому поглибленні, зробленому в землі, нори ці тварини риють і чужі теж не використовують. У зв`язку з цим малюки народжуються вже покриті хутром, при цьому вони швидко дорослішають.

Поки самка не готова до спаровування, вона уникає самців, а особливо наполегливих може покусати. Досить часто самець і самка піднімаються на задніх лапах і б`ються один з одним - «заячий бокс». Тобто не самці б`ються між собою за самок, а саме дама ставить на місце самця. Слабкі самці відстають, а найстійкіші домагаються розташування партнерки.

Термін вагітності складає 1,5 місяці. Кількість зайчат в виводку буває різним, воно залежить від пори року. Навесні самки приносять 1-3 малюка, влітку їх кількість може доходити до 9. Важить кожен малюк 100-150 грам, але вони швидко ростуть. На 2-му місяці життя зайчата стають повністю самостійними. Статева зрілість у них наступає на 10-му місяці життя. У дикій природі тривалість життя становить 4-5 років, при сприятливих умовах представники виду доживають до 6-7 років, а часом до 10. Максимально зайці-русаки живуть 15 років.

Русаки живуть по 10 років.
Русаки живуть по 10 років.

Взаємовідносини з людиною

У певних місцях проживання цих тварин вважають шкідниками, оскільки вони завдають шкоди садам, особливо яблуневим. За одну ніч заєць-русак обгризає кілька дерев, що, звичайно, не подобається людям.

Ці тваринки мають хороший хутро і смачне м`ясо, тому на цей вид люди полюють. Чисельність популяції залежить від кількості їжі, сільськогосподарської діяльності і епідемій серед цих тварин. Популяція то різко скорочується, то, навпаки, стрімко збільшується. Такі перепади відбуваються 1 раз в 8-10 років.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі