animalukr.ru

Білки

Білки - це велика група гризунів, яка дала назву цілому сімейству. З одного боку найближчими родичами білок є ховрахи і бурундуки, які також відносяться до сімейства болючих, з іншого боку білків споріднені Летяго - спеціалізована група гризунів.

Звичайна білка (Sciurus vulgaris).

Розміри різних видів білок варіюють дуже широко. Наприклад, кістеухая білка досягає в довжину 50 см і важить 1-2 кг, а мініатюрна білка-мошка має довжину всього 10 см і важить кілька грамів. У всіх білок витягнуте гнучке тіло, короткі лапи з чіпкими кігтиками і довгий опушений хвіст. Мордочка білок дуже схожа на морду ховрахів, але у білок вуха великі і стоять сторчма на маківці. У багатьох видів на кінцях вух є пензлика довгого волосся. Забарвлення цих тварин різноманітна. У північних видів вона частіше одноколірна (сіра, руда), їм властива сезонна зміна забарвлення. У південних видів часто присутні поздовжні смуги, іноді їх хутро контрастно пофарбований у білий, червоний і чорний кольори.

Прекрасні білки (Callosciurus finlaysoni) можуть мати як білу, так і чорну забарвлення.

Хутро білок короткий, шовковистий, на хвості волосся подовжені, сидячи, білки часто закидають хвіст на спину.




Взимку звичайна білка змінює руде хутро на сірий.

Відео: Забавні білки. Дуже смішні тварини. Приколи

Ареал поширення білок великий і охоплює майже всі континенти крім Антарктиди та Австралії. Всі види білок - лісові мешканці, провідні деревний спосіб життя. Виняток становлять африканські земляні білки: вони не тільки краще пересуватися по землі, а й живуть на відкритих просторах. Білки зустрічаються в хвойних, листяних і вологих тропічних лісах, на рівнинах і в горах. Живуть ці звірята поодинці і осіло. Кожна тварина має постійну ділянку, який охороняє від вторгнення сусідів. Тільки звичайна білка, як найпівнічніший вид, може здійснювати кочівлі на відстань 100-200 км. Спонукати звірків до такої подорожі може тільки сильний неврожай шишок, якими вони харчуються.

Білка на квітучій гілці сосни.

Відео: Squirrel meal. Funny squirrel eating




Тропічні види білок активніші в сутінках, види помірного пояса - днем. Сонячні білки отримали свою назву за звичку грітися на сонці, розтягнувшись на гілках дерев. Білки селяться в дуплах або роблять закриті кулясті гнізда з дрібних гілочок, земляні білки живуть в норах. У лісі вони пересуваються перебігаючи з одного дерева на інше по гілках, вони також вправно видираються по стовбурах вгору і вниз, причому на землю білки спускаються вниз головою. Якщо відстань між деревами велике, білки роблять гігантські стрибки до 5-7 м завдовжки, а з висоти на землю білка може стрибнути і з 10 м! Допомагають їм у цьому пухнастий хвіст, який збільшує площу тіла і пружинисті подушечки лап. За землі білки пересуватися не люблять і долають відкриті простори в лісі швидкими перебіжками. Білки дуже обережні тварини. У них чудово розвинений слух і зір, вони постійно перебувають напоготові, уважно оглядаючи з крони дерева землю і небо. При появі підозрілих тварин білка ховається за стовбуром дерева, крадькома визираючи з-за нього, якщо вона переконана, що це хижак, то видає гучні цокотіли звуки. Втім, білки швидко звикають до постійних відвідувачів лісу, можуть проявляти цікавість і спускатися з гілок, щоб отримати корм.

Білка зацікавлене визирає з-за дерева.

Харчуються білки всілякими насінням і плодами. Наприклад, звичайні білки їдять насіння сосни, ялини (в тому числі і кедрові горіхи), жолуді, гриби, лишайники, нирки дерев, ягоди, а в раціон тропічних видів входять фрукти, плоди пальм і зерна кави. Крім того всі види білок включають в свій раціон комах, яйця і навіть пташенят дрібних птахів. Білки, що мешкають в помірному поясі, роблять запаси корму на зиму: жолуді, горіхи і насіння вони ховають у лісову підстилку, причому білки безпомилково пам`ятають місця, де вони зробили запаси.

Відео: Білки в продуктах

Білка їсть арахіс.

Розмножуються білки 1-3 рази на рік. Як і у всіх гризунів у білок немає особливих шлюбних ритуалів. Вагітність триває 1-1,5 місяці. Самка народжує 3-5 дитинчат. Білченята з`являються на світ голими і сліпими, мати годує їх молоком до 1,5 місяців. Повністю дорослими білочки у різних видів стають до 6-12 місяців.

Бельчонок на гілці дерева.

На білок полює безліч хижаків: на землі їх підстерігають лисиці, шакали, койоти, на деревах переслідують куниці, соболі, чимала небезпека загрожує їм з неба у вигляді яструбів, орлів, канюков. Люди також полюють на білок: північні види (звичайну, сіру білку) промишляють заради цінного хутра, а ось африканські та південноазіатські види добувають заради смачного м`яса. Білки добре приручаються і уживаються в неволі.

Білки на імпровізованому банкетному столі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білки