animalukr.ru

Білки (sciurus)

Відео: Дикі тварини стали такими безстрашними. Білка в Трускавці. Squirrel 1

У добре відомої всім господарської та моторної білки, одягненої влітку в руду шубку, а взимку - в сріблясто-сіру, дуже багато зовсім не схожих на неї родичів. А членами однієї сім`ї вони стали завдяки єдності походження і анатомічного подібності. Ссавці гризуни із сімейства болючих (Sciuridae), що включає 47 пологів, налічують понад 230 видів звірів. Білки і Летяго ведуть деревний спосіб життя, спускаючись вниз вкрай рідко, а бабаки, ховрахи і бурундуки - наземні мешканці, хоча останні в хвилини небезпеки можуть вправно піднятися по стовбуру до верхівки дерева і зачаїтися там серед гілок і листя.



Лисяча білка (Sciurus niger)


Лисяча білка (Sciurus niger)


Лисяча білка (Sciurus niger)

Лисяча білка (Sciurus niger)
Типовий житель лісів і міських парків США. Довжина тулуба разом з хвостом становить 63-70 см. У кожної білки всупереч усталеній думці не один, а кілька будинків, де вона може ненадовго перевести дух, втомившись від денної суєти, перечекати негоду або сховатися від переслідувача. Але крім цих запасних &ldquo-квартир&rdquo- білки дуже грунтовно облаштовують зимовий будинок у вигляді гнізда, покритого сухими листям і мохом, що дозволяє навіть в сильні морози підтримувати там комфортну плюсову температуру. Два рази на рік у лисячій білки з`являються дитинчата, які народжуються сліпими і голими і тому протягом наступних 6 тижнів невідлучно перебувають в гнізді. Коли бельчіха ненадовго відлучається, то дбайливо вкриває своїх малюків мохом, щоб ті не замерзли.



Лугова собачка (Citellus fulvus)

Ці гризуни, зовні дуже схожі з жовтим сусликом, видають своєрідні гавкаючі звуки, що і стало причиною їх назви. Собачки досить великі - довжина їхнього тіла досягає 40 см, хвоста - 7 см. Населяють вони степові і пустельні-степові ландшафти рівнин і гір Центральних і Південних районів Північної Америки. Селяться великими колоніями, розташовуючи нори близько один від одного. Нора складається з двох відрізків: похилого та вертикального, загальна довжина яких може досягати 100 метрів. Перед зимівлею собачки линяють і одягаються густим пухнастим хутром.







Відео: Sciurus. Білка ховаючись вкусняшку

Північноамериканська білка (Sciurus aberti)
Цих білок звуть також Вухань через наявність на кінчиках вушок своєрідних пензликів. Ці клопотун від світанку до заходу сонця зайняті роботою, огибаючи в пошуках їжі безліч дерев і легко долаючи по повітрю 2,5 метра. Довжина тіла цього різновиду білок досягає 58 см, а ось хвіст у них відносно невеликий - всього 20-25 см. Білки два рази в рік линяють, хвіст же при цьому - тільки один раз. Потомство з 3-4 бельчат з`являється в квітні-травні. Вони народжуються крихітними, всього 12 г, але вже через 7 тижнів від народження починають виходити з гнізда і вчитися лазити по деревах.







Звичайна білка (Sciurus vulgaris)
Поширена в лісах Європи, Азії та Америки. Найбільш численна - в темнохвойной і листяної тайзі. У Росії її часто називають старовинним словом векша. Харчується вона насінням хвойних порід, жолудями, горіхами, але при нагоді не проти поласувати комахами або яйцями птахів. Це дуже домовитий звірок, цілий день зайнятий збиранням припасів на зиму, адже цей вид білок не впадає в сплячку, як багато інших гризуни, і тому харчування їм потрібно цілий рік.









Білка-летяга (Glaucomys volans)
Типове місце проживання летяг, які налічують 36 видів, - хвойні і змішані ліси. Вони поширені в лісах помірного клімату Північної півкулі і в тропіках Азії. Найбільший вид, що живе в гірських лісах Індії, Бірми і Цейлону, - Тагуан досягає довжини 120 см разом з хвостом і важить до 1,5 кг. Все Летяго відрізняються від білок звичайних наявністю шкірястою перетинки, покритої шерстю, між передніми і задніми кінцівками, яка служить для планування в повітрі під час польоту. Хвіст ж виконує роль гальмуючого органу при &ldquo-посадці&rdquo- на дерево. Максимальна дальність польоту у різних летяг може досягати від 30 до 60 м. Очі у летяг набагато більше, ніж у інших видів білок, і пов`язано це з сутінковим і нічним способом життя.





Арктичний або беренгійскій ховрах (Spermophilus parryi)
Ці земляні білки, що мешкають в Північній Канаді і на Алясці, проводять в сплячці 9 місяців в році. Середній розмір ховрахів 22-25 см, а довжина хвоста - в 2 рази менше. Живуть вони колоніальними поселеннями, в межах яких розташовуються виводкові, захисні нори і зимові комори. Як притулки використовують кам`янисті розсипи, серед яких стають практично невидимими, але, незважаючи на крайню обережність, вони часто все-таки стають здобиччю різних хижаків.









Індійська пальмова білка (Funambulus palmarum)
Пальмові білки - невеликі за розмірами, довжина їх тулуба становить не більше 20 см. Вони населяють майже весь півострів Індостан, мешкаючи як у густих вологих тропічних лісах, так і у відкритих пальмових гаях, в безпосередній близькості від людей, а тому часто заходять в будинку і безстрашно розгулюють по вулицях селищ або міст. У ряді районів відзначений чималу шкоду, що наноситься плантаціях кави цими білками - великими мисливицями до бруньок та бутонів кавових дерев.





Африканські суслікобелкі (Xerus Inauris)
Живуть ці звірята в Південній Африці, на південь до річки Помаранчевої, і в кам`янистих місцях пустелі Карру. Довжина їх тіла, як і хвоста, - 20-22 см. Зовні вони нагадують звичайних білок, але живуть вони в земляних, правда, дуже неглибоких (до 1-2 м) норах, що мають кілька виходів і переходів до сусідів. Суслікобелкі дуже цікаві за своєю природою. Побачивши людину, вони обов`язково перейдуть йому дорогу, і саме з цього на багатьох африканських мовах назва земляних білок перекладається на як &ldquo-перебігає шлях&rdquo-.





Круглохвостие ксерус (Spermophilus tereticaudus)
Ці витончені дрібні ховрахи, довжина тіла яких разом з хвостом досягає 20-25 см, місцем свого проживання вибрали пустельні райони південного заходу США - від Колорадо, через штати Юта, Аризона, Невада, південь Каліфорнії до заходу Техасу і північних районів Мексики. Вони активні цілий рік. В сплячку не впадають, але при змінах погоди можуть по кілька днів не висовувати і носа з нори, благо там завжди є добрий запас їжі. Насторожений або чимось зацікавлений ховрах стає &ldquo-стовпчиком&rdquo-, а при найменшій небезпеці видає різкий свист, сповіщаючи таким чином своїх родичів, а потім стрімголов, граціозно перестрибуючи через перешкоди, мчить в укриття.




Олійна білка (Protoxerus strangeri)
Таку назву ця білка отримала через те, що її головним гастрономічним пристрастю є плоди олійної пальми. Ареал цієї білки поширюється в Африці, від Гани до Кенії, на південь - до Анголи і острова Фернандо-По. Олійна білка мешкає на верхніх ярусах лісу, але в пошуках їжі спускається на землю. Часто черевце цього звірка буває забарвлене помаранчевим соком плодів пальми.







Американська сіра білка (Sciurus carolinensis)

Американська сіра білка (Sciurus carolinensis)
Раніше ці білки мешкали виключно в східній частині Північної Америки, але останнім часом стали активно заселяти Англію, Шотландію та Ірландію, витісняючи з лісового &ldquo-господарства&rdquo- звичайних білок. Демографічний вибух білячого населення або ж неврожайний рік змушує їх, збиваються у величезні зграї, долати немислимі відстані, і навіть водні перешкоди - ніщо не може зупинити їх в прагненні перебратися на нові території. Піднявши хвости, щоб вони не намокли і не стали важким тягарем, який тягне на дно, ці білки в стані перепливати навіть досить широкі річки.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білки (sciurus)