animalukr.ru

Земляна білка - гризун, що не робить запасів

Зміст статті

При слові «білка» виникає асоціація з пухнастим звіром, що живуть в лісі, на деревах. Але існують і інші білки, які ховаються в норах, немов ховрахи.

Ці білки так і називаються «земляними білками». Відносяться земляні білки до роду африканських суслікобелок.

Опис земляний білки

Тіло земляний білки суцільно покрито жорсткою негустий шерстю, підшерстя у неї немає. Взимку шерсть стає довшим, ніж влітку. Забарвлення спини нагадує тон кориці, при цьому забарвлення у різних особин може бути світліше або темніше. Шкіра чорного кольору. Підчерев`я, мордочка, боки шиї і лапи білі. З боків тіла проходять білі смуги, що тягнуться від плечей по всьому тілу до стегон. Білі смужки обрамляють очі.

Вуха у земляних білок маленькі. Хвіст пухнастий, але не круглий, в спинної частини - сплощений. Остов волосся на хвості чорний, а кінчики - білі. На хвості є 2 смуги чорного кольору.

Капська земляна білка (Xerus inauris).
Капська земляна білка (Xerus inauris).

Статевий диморфізм властивий земляним білків, але він виражений неяскраво. Самки важать близько 400-600 грам, а самці трохи більше 422-649 грам. Довжина тіла самців становить максимально 476 міліметрів, а у самок вона не перевищує 446 міліметрів.

Ареал і місця проживання земляних білок

Живуть ксерус на півдні Африки: Ботсвані, ПАР, Намібії. Також вони зустрічаються на південному заході і в центральній частині пустелі Калахарі.

Вони віддають перевагу напівпосушливими і посушливим районам. Їх улюбленими місцями проживання є посушливі плато Південної Африки, звані піщаними Велді. Крім того, вони поширені на луках з твердим ґрунтом, на полях і в заплавах річок.

У земляних білок рідкісний і жорсткий хутро, підшерсток відсутній.
У земляних білок рідкісний і жорсткий хутро, підшерсток відсутній.

Спосіб життя земляних білок




Ці гризуни самостійно викопують неглибокі нори, сполучені між собою. Система нір і тунелів може займати до 700 квадратних метрів. Ці притулку дуже надійні. Кількість входів в нори може обчислюватися від двох до сотні штук. У підземних норах білки захищаються не тільки від хижаків, а й від високих температур.

Але більшу частину дня ксерус проводять на поверхні, де шукають їжу. Щоб захиститися від палючих променів сонця, гризуни піднімають пухнасті хвости, щоб від них падала тінь на тіло.

Земляні білки люблять купатися в пилу, щоб почистити шубку і позбутися від паразитів.

Раціон земляних білок складається з рослинної їжі: цибулин, коренів, фруктів, злаків тощо. Але також ці гризуни можуть підкріпитися термітами. Білки беруть із землі коріння за допомогою своїх гострих зубів і пазурів.

Тверду їжу ксерус розгризають гострими різцями.
Тверду їжу ксерус розгризають гострими різцями.



П`ють ксерус рідко, так як їм вистачає отриманої вологи з рослин. Ці білки не роблять запасів, тому їм доводиться відшукувати їжу більшу частину дня.

У норах земляних білок часто ховаються сурикати і мангусти, з якими ці гризуни мирно уживаються і навіть попереджають один одного про небезпеку. Основними природними ворогами земляних білок є змії, шакали і варани. Білки можуть моментально відчути по запаху, що наближається хижака. Якщо навіть поруч з норою просто знаходяться екскременти хижака, то білка буде проявляти обережність і вибиратися з укриття дуже повільно.

Якщо на білок нападає хижак, то вона демонструє оборонну поведінку: особини збираються в натовп і роблять в сторону ворога випади, наставляючи на нього хвости. Якщо хижак відступає, білки теж тікають, але в деяких випадках ці відважні гризуни повністю проганяють ворога.

Земляні білочки мають співмешканку сурікатом.
Земляні білочки мають співмешканку сурікатом.

Сімейне життя земляних білок

Хоча, у самок статева зрілість настає в 6 місяців, перші малюки у них з`являються не раніше року. Самка народжує від 2 до 6 голих бельчат, які важать всього 20 грам і потребують материнської турботи, оскільки повністю безпорадні.

Про молодняку піклуються всі самки колонії, а самці до цього відповідального заняття не допускаються.

Групи складаються з 2-3 дорослих самок і їх малюків віком молодше 2-х років. Коли молоді особини стають старше 2-х років, їх виганяють з колонії, щоб вони створювали нові сім`ї. Це сприяє поліпшенню генетичного обміну.

Самці живуть в окремих колоніях, чисельністю до 19 особин. У групах самців сильно розвинені ієрархічні відносини, на відміну від самок, у яких панує рівність. Соціальне становище визначається віком і перемогами в сутичках.

Бої у самців земляних білок безкровні, вони влаштовують стрибкові змагання і так визначають найсильніших. До парування допускається найдосвідченіший дорослий самець. Спільноти самців мігрують на досить великі відстані в пошуках самок. Шлюбний період у них відбувається цілий рік, але пік припадає на зимові сухі місяці.

Під час нападу хижака білка займає оборонну позицію.
Під час нападу хижака білка займає оборонну позицію.

Для спілкування між собою земляні білки використовують звуки. Коли вони помічають небезпеку, то свистять, попереджаючи всіх членів групи. Свист буває двох видів: середньої висоти, який попереджає про загрозу і пронизливий, що повідомляє про серйозну небезпеку. На пронизливий звук все особини реагують моментально, а звук середньої висоти не вимагає такої екстреної реакції.

Коли влаштовують поєдинки між собою, вони видають войовничі гарчали звуки, а молодняк щебече, запрошуючи пограти.

Якщо білкам щось не подобається, і вони протестують, то вони пищать.

Значення земляних білок

Ці гризуни можуть завдавати шкоди посівам, але, незважаючи на це, вони корисні тварини, так як є важливою складовою екосистеми планети. Популяції земляних білок на сьогоднішній день нічого не загрожує.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Земляна білка - гризун, що не робить запасів