animalukr.ru

Білка летяга

Зміст статті

Цей досить моторний і спритний звірок в стрибку може подолати відстань до 60 м. Свій хвіст білка-летяга використовує для балансування та напрямки свого стрибка. Невеликий представник болючих гризунів, а які неймовірні здібності!

Неймовірної краси тварина мешкає в хвойних і змішаних лісах по всій Євразії, починаючи Росією і закінчуючи Південною Кореєю. Маленьке тіло і розчулює погляд білки-летяги прославили її навіть не дивлячись на низьку цінність її шкури.

Зовнішній вигляд білки летяги

Цей гризун за зовнішнім виглядом дуже нагадує білку, завдяки чому і є представником цього сімейства.

Між передніми і задніми лапами у звірка є широка шкірна складка, яка служить парашутом під час стрибків. Це і відрізняє звичайну білку від летяги. Тож не дивно, що білка-летяга має не менше пишний хвіст.

Білка-летяга (лат. Pteromys volans)
Білка-летяга (лат. Pteromys volans)



Розміри цього звірка досить скромні: при довжині тіла 12-23 см довжина хвоста становить 11-13 см. Важить гризун до 170 м Голова має округлу форму, очі великі і чорні. Летяга має маленькі пальці з короткими, але гострими кігтями на кінцях. У звірка є округлі вуха, які не мають пензлика на кінцях. Задні лапи тварини довші за передні.

Збоку білки-летяги добре видно складену складку, виконує роль крила.
Збоку білки-летяги добре видно складену складку, виконує роль крила.

Хутро дуже красивий і ніжний, більш гладкий і м`який на дотик, ніж хутро білки. Верхня частина тулуба забарвлена в сріблястий колір з бурим або рудуватим відтінком, а низ - білого кольору. Зимове хутро більш пухнастий і теплий, має різні відтінки сірого.

Чим Летяго люблять пообідати?

Улюбленими ласощами білки-летяги є нирки різних листяних порід, хвоя і насіння хвойних дерев. Влітку тварина любить харчуватися грибами і ягодами. Але основою раціону є вільхові та березові сережки. Багато вчених сходяться на думці, що білки-летяги здатні поїдати пташині яйця і навіть пташенят, але це не встановлено достовірно.

Основою раціону білки-летяги є рослинна їжа.
Основою раціону білки-летяги є рослинна їжа.



Все залежить від того, де мешкає білка. Наприклад, в північно-східних краях їм доводиться харчуватися нирками модрини. Ці тваринки з юного віку привчені запасати їжу на зиму.

Спосіб життя повітряного «планувальника»

Місцем проживання цих милих гризунів є змішані і листяні ліси. Тварина активно весь рік. Удень їх зустріти практично нереально, так як білки-летяги - нічні та сутінкові тварини. Але годують самки і молодняк іноді виходять і в денний час доби. Летяги - дуже працьовиті і запасливі тварини, тому дуже багато часу присвячують пошукам їжі і підготовки до зими.

Сімейство білок-летять відпочиває в затишному місці.
Сімейство білок-летять відпочиває в затишному місці.

Гнізда вважають за краще влаштовувати в дуплах дерев на висоті 3-12 м. Іноді їх можна виявити в ущелинах скель. Облаштовують гнізда ретельно, матеріалом найчастіше служать мох, м`які лишайники і трава.
Це дуже миролюбні і добрі тварини. Агресивнішими є самки під час захисту своїх дитинчат. Завдяки тому, що летяга дуже швидко стрибає з гілки на гілку, більшу частину життя вона вважає за краще проводити на деревах, а на землю спускається вкрай рідко і неохоче.

При приземленні білки-летяги добре видно роль хвоста і складки-крила.
При приземленні білки-летяги добре видно роль хвоста і складки-крила.

Зустріти білку-летягу дуже важко. Вони дуже швидкі і спритні. Про наявність цих гризунів можна сказати тільки по характерному посліду. Також видає летягу її голос, схожий на низьке стрекотіння, яке можна почути ввечері.
Взимку білки-летяги менш активні. В сплячку не впадають, але проводять основну частину часу в гніздах, використовуючи свої харчові запаси.

розмноження

У самки на рік народжується від двох до чотирьох дитинчат. Вагітність триває не менше чотирьох тижнів. Молодняк сліпий і голий, починає бачити тільки на 15-ий день. Вже на 40-му день малюки можуть залишати своє гніздо, а на 43-й - здійснювати свої перші вдалі стрибки. До 50-ому дню тварини стають самостійними настільки, що самі шукають собі їжу.

Пара білок-летять в своїх оселях - дуплі.
Пара білок-летять в своїх оселях - дуплі.

У летяг дуже багато ворогів, тому в природному середовищі вони живуть не довго - до п`яти років. Але зафіксована також тривалість життя і до 13 років. Головним ворогом вважаються куниці, ласки, рисі і соколи. Загалом, ті хижаки, що з легкістю можуть дістатися до дупла білки-летяги.

Людина і білка-летяга

Досконально вивчити біологію цих дивовижних звірів поки не вдалося. Відомо дуже мало про їх способі життя і розмноження. Ці тварини зникають з величезною швидкістю, тому полювати на них заборонено. Хутро білки-летяги досить дешевий, тому полювання на них розглядається тільки з боку азарту. Приручення піддається насилу, адже їй потрібно великий простір для улюбленого заняття - стрибків.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білка летяга