animalukr.ru

Кавказька білка - звір в пухнастою шубці

Кавказька або перська білка була вперше описана природознавець Гюльденштедта в 1772 році. Виявлена їм вона була в Грузії, в ущелині річки Сулорі, в передгір`ях північного схилу Месхетського хребта.

Цей нечисленний вид є ендеміком Близького Сходу і Кавказу. В останні десятиліття він скоротився на двадцять відсотків ще й через поширення білки звичайної. Крім того, велику роль зіграли масові вирубки лісу. Чисельність кавказької білки невідома і законом вид не охороняється. У 1964 році вид був вселив в розташований недалеко від Стамбула «Белградський ліс».

Через масове знищення лісів і потепління клімату ареал фрагментований, що ускладнює обмін особинами і позначається на генетичному тлі виду. Популяції Закавказзя, Ірану, Туреччини та Леванте ніяк один з одним не пов`язані.

Кавказька білка (Sciurus anomalus).
Кавказька білка (Sciurus anomalus).

від звичайної білки кавказька зовні відрізняється меншими розмірами і більш короткою шерстю.

На задніх лапах має п`ять мозолів і іноді слабо виражену шосту. Звичайна білка має чотири мозолі. Крім того, у перської білки десять сосків на відміну від восьми, якими володіє звичайна. Також у перської білки немає малого предкоренного зуба, через що в переводі з латинського її назва звучить як «ненормальна білка».

Кавказька білочка - звір невеликих розмірів.
Кавказька білочка - звір невеликих розмірів.



Забарвлення тулуба кавказької білки варіюється від буро-сірувато-палевого до сріблясто-сірого ряби. Хвіст пухнастий, від каштаново-рожевого до оранжево-коричневого кольорів. Особи з Абхазії пофарбовані яскравіше, ніж в інших районах. Черевце забарвлене в рудий колір, а не білий, як у звичайної білки. Довжина тіла досягає півметра разом з хвостом.

Перська білка володіє прекрасним нюхом, що дозволяє їй знаходити їжу під землею або снігом. Крім того, вони мітять свою територію потовими залозами, розташованими на передніх лапах між пальцями і подушечками.

У перської білки відмінний нюх.
У перської білки відмінний нюх.

Селиться кавказька білка в дубово-букових лісах і горіхово-фруктових гаях. Лісів з високим трав`яним покровом і високостовбурних лісів уникає. В змішані ліси йде тільки в періоди без харчів. Через низьку якість хутра і нечисленності об`єктом полювання не є.




Популяція кавказької білки обмежена, особливо в змішаних лісах, конкуренцією зі звичайною. Тому її чисельність схильна до значних коливань і взагалі традиційно невисока. Однак в перестійних лісах і горіхових гаях її завжди багато, адже звичайна білка все-таки віддає перевагу хвойні ліси.

Білочка живе в хвойних лісах.
Білочка живе в хвойних лісах.

Основну небезпеку, крім людини і його господарської діяльності, для кавказької білки представляють ласка, лісова і кам`яна куниці. Вони також масово знищують новонароджених дитинчат.

Восени перська білка харчується в основному насінням дерев, горіхами, жолудями, фруктами, ягодами, грибами. Навесні і влітку вона переходить на продукти рослинного походження. На зиму робить запаси з каштанів, жолудів і грибів, складаючи їх в порожнечі дерев.

Гнізда кавказька білка влаштовує в основному в дуплах. Іноді робить гніздо (Гайне) з гілочок і листя. У житла білки зазвичай буває кілька входів і виходів. Вистилання робить з трьох слів - потерті, листя і моху.

Кавказькі білки живуть в дуплах.
Кавказькі білки живуть в дуплах.

Кавказькі білки живуть як парами, так і поодинці. Це денні тварини, пік активності припадає на ранній ранок і передвечірні години. Часто спускаються на землю і охоче по ній бігають. Міграцій цього виду білок помічено не було.

Період розмноження настає тричі на рік - в січні, квітні та липні. Вагітність триває тридцять днів. Але, судячи з усього, самки народжують все ж двічі на рік. Репродуктивні особливості кавказьких білок вивчені недостатньо. Зазвичай народжується не більше чотирьох голих і сліпих дитинчат.

Приручити кавказьку білку складно, вона дуже полохлива і погано переносить неволю. Як домашній вихованець не рекомендується.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Кавказька білка - звір в пухнастою шубці