animalukr.ru

Лев

Лев одностайно визнається царем звірів. Настільки високе звання він отримав за значний зовнішній вигляд, благородний характер і страх, який він споконвіку вселяв людям. Ця тварина є улюбленим об`єктом геральдики, його зображення можна побачити на гербах більшості над царями династій, в тому числі і тих, які в силу географічних причин ніколи не стикалися з цією твариною.

Лев (Panthera leo).

Леви - єдині хижаки з настільки яскраво вираженим статевим диморфізму. Якщо самки виглядають типовими великими кішками, то самці мають густу гриву, яка виділяє їх серед всіх інших тварин.

Лев і левиця під час шлюбної гри.

Грива є аж ніяк не символічним, а цілком реальним ознакою «мужності» лева. Її зростання безпосередньо залежить від кількості статевого гормону тестостерону - чим вище рівень гормону, тим пишніше грива.

Лев з темною гривою.

Відео: ЛЕВ ПРОТИ - МАСОВЕ побоїще 30 ХУЛІГАНІВ НА 7 АКТИВІСТІВ у ТЦ "Європейський"

Втім, у різних підвидів левів розмір і забарвлення гриви може сильно варіювати від світлої до майже чорної, від невеликої гриви на шиї і до густої, захоплюючої груди, лапи і низ живота.

А цей лев світлого, палевого окрасу.

Серед левів трапляються екземпляри з дуже низьким рівнем пігменту в шерсті - білі леви (не плутати з альбіноса, які позбавлені пігментації повністю).

Білий Лев.

Леви належать до сімейства котячих, де по праву займають почесне ... друге місце за величиною. Друге, тому що перше місце належить тигру, великі екземпляри якого можуть досягати 3м в довжину і ваги 270кг. Леви досягають в довжину 2м, а важать до 220кг. При спільному утриманні в зоопарках леви майже завжди поступаються в бійках тиграм.

Леви на водопої.




У саванах леви також поступаються місцем на водопої слонам, носорогів, бегемотів, крокодилів. Вони уникають нападати на дорослих буйволів, жирафів і навіть бородавочников (африканський вид свиней), тому що ці тварини можуть дати серйозну відсіч і навіть вбити нападників.

Ця левиця напала на буйвола, але жертва вчинила опір і ось уже нападаючої стороні доводиться ретируватися. Швидше за все левиця покинула прайд через якийсь внутрішньої боротьби. Вимушена полювати поодинці вона безнадійно програє конкуренцію. Тільки крайній голод міг змусити її на таку ризиковану авантюру. Зазвичай леви уникають нападати на буйволів, віддаючи перевагу над ними більш легку здобич.

Але справедливості заради варто відзначити, що леви можуть і напасти на всі перераховані вище види тварин, якщо дуже голодні, нападають великою групою або їх жертва занадто слабка (через вік або хвороб).

Групі левів вдалося вбити слоненяти. У молодому віці слони беззахисні перед такою груповою атакою, але подорослішавши, вони відповідають левам неприкритою ворожістю.

У свою чергу леви не забудуть знищити конкурента в особі якогось більш дрібного хижака: нападають на молодняк гепардів, леопардів, гієн або ж просто забирають здобуту ними їжу. Це геть розвіює міф про благородного мисливця і грозі всіх звірів.

Сімейна організація левів теж вельми своєрідна. Леви - єдині представники котячих, що живуть групами.




Сім`я левів називається прайдом і складається з одного (зрідка двох) самців і 5-15 самок.

Життя прайду дуже сильно нагадує гарем, де самець в основному захищає територію від конкуруючих прайдов, інших самців і гієн, нападників на молодняк. Самки ж займаються видобутком їжі.

Леви дуже рідко беруть участь в полюванні, вважаючи за краще відбирати здобуте у самок.

Між самками в прайді панують дружні стосунки, вони нерідко приходять на виручку один одному в небезпечних ситуаціях, відомі навіть випадки годування чужих левенят.

Дружні стосунки скріплюються особливою мовою жестів, коли леви труться одна об одну щоками і вилизують побратимів.

До свого потомства леви терпимі і навіть дозволяють левенят грати з собою. Але, як тільки левенята чоловічої статі підростуть, вони змушені покинути прайд, не витримуючи конкуренції з лідером.

Поки левеня маленький батько йому багато дозволяє.

Молоді леви поневіряються в поодинці до тих пір, поки не зміцніють і зможуть вступити в боротьбу за чужий прайд. Новий глава прайду знищує все потомство попереднього лідера, стимулюючи тим самим початок нового статевого циклу у самок.

В цілому життя прайду протікає в ледачому відпочинку, якому леви можуть віддаватися до 20 годин на добу.

Молодий лев після рясної трапези заснув прямо на «обідньому столі».

Під час відпочинку леви можуть забиратися на дерева, щоб відпочити в тіні, але вони не можуть затягувати на дерева видобуток, на відміну, скажімо, від леопарда.

Відео: Лев Проти - ганьба честь Кавказу

Левиці на дереві.

Полюють леви переважно вночі. У цьому процесі спостерігається чіткий поділ обов`язків: частина левиць нападає на стадо в відкриту, викликаючи паніку серед потенційних жертв, інша частина в цей час сидить в засідці. Левиці виділяють в стаді слабка тварина і женуть його у напрямку до сховався спільникам, потім жертву оточують і спільними зусиллями душать. Найчастіше голодний прайд починає трапезу ще до того, як жертва сконає, буквально живцем поїдаючи її. Основними об`єктами полювання лева є великі копитні - зебри, антилопи гну, буйволи.

Відео: Лев Проти - Духовний розвиток

Леви під час нічного полювання на буйвола.

Природних ворогів у левів мало, але це не означає, що їх немає зовсім. В першу чергу, потрібно сказати про особливі взаємини левів і гієн. Ці відносини на всій території, де перетинаються ареали цих двох видів, можна назвати «кровної війною». Леви і гієни ненавидять один одного, і ця ненависть виходить за рамки звичайної харчової конкуренції. Леви при першій-ліпшій можливості намагаються вбивати гієн, але це вдається не завжди. Тому що гієни теж стайня тварини і при нагоді не проти оточити самотнього лева і в цьому випадку перемога буде вже за ними.

Левицю оточила зграя гієн. Результат цього протистояння багато в чому залежить від співвідношення сил: при чисельній перевазі леви небезпечні для гієн, в іншому ж випадку левицю може спіткати сумна доля.

На левів з давніх часів полював і людина. У всіх народів - від місцевих африканських племен до королівських прізвищ - добути на полюванні лева вважалося вищою мисливської доблестю. Якщо з традиціями місцевих племен можна погодитися, так як африканці полювали на левів практично голими руками, то назвати «доблестю» сучасне сафарі, де тварин вбивають навіть не з землі, а з вертольота, якось язик не повертається. В даний час ареал поширення левів сильно скоротився: повністю зникла з лиця землі популяція берберійська лева, що мешкав в Північній Африці, на межі зникнення азіатський лев. Колись азіатські леви мешкали по всьому півострову Індостан і Близькому Сходу, зараз же залишилося всього близько 300 особин в індійському заповіднику «Гірський ліс».


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі