animalukr.ru

Вовки

Вовки - одні з найбільш відомих і типових хижаків. Разом з кількома спорідненими видами - шакалами, койотами, дикими собаками - вони входять в сімейство вовчих. У світі налічується лише 2 види справжніх вовків - сірий і рудий. До них також можна зарахувати і койота, який по суті мало чим відрізняється від типових вовків. Вигляд цих тварин не потребує детальному описі. Їм властиві всі ознаки справжніх хижаків: щільне, але струнке тулуб, відносно довгі ноги, витягнута морда, озброєна набором гострих і великих зубів.

Сірий вовк (Canis lupus).

Кігті вовків сточуються від зіткнення із землею, тому вони відносно тупі. Ці ознаки вказують на рухливий спосіб життя і яскраво виражену плотолюбність цих звірів. Забарвлення і розмір вовків сильно варіюють в залежності від місцевості, де вони живуть. Так, північні популяції мають великі розміри і світлу, майже біле забарвлення шерсті- вовки помірних широт зазвичай сірі, іноді серед них трапляються зовсім чорні особі- вовки з південних регіонів дрібні, з рудою або бурою шерстю.

Аляскинські вовки білого забарвлення.

Ареал вовків охоплює обширні простори Північної півкулі, але в деяких частинах ареалу (Західній Європі, Британських о-вах) вони повністю винищені. Живуть ці тварини в різних ландшафтах - в тундрі, лісах, горах і степах. Вовки ведуть осілий спосіб життя, але в пошуках корму можуть кочувати на великі відстані. В цілому цим тваринам властива велика рухливість: в пошуках корму вовки можуть йти мало не цілу добу без відпочинку, долаючи за раз до 50-60 км. Особливо варто відзначити надзвичайну витривалість і живучість вовків: голодний вовк без їжі здатний зберігати повну активність до 10 днів, поранений він йде на кілька кілометрів від мисливців, оточений собаками люто захищається до останньої краплі крові, а спійманий в капкан - відгризає собі лапу, щоб піти від переслідувачів. Відомі випадки, коли вовк, отримавши під час полювання перелом лапи, залишився лежати на землі, він перебував в нерухомості 17 днів, після чого як ні в чому не бувало продовжив пошук видобутку. Така воля до життя вражає уяву! Але є у вовків і таємні слабкості: як не дивно, але ці відважні хижаки пасують перед видом розвівається ганчірки. Ця особливість лягла в основу знаменитої полювання на вовків з прапорцями. В цьому випадку мисливці, виявивши зграю вовків, оточують ( «обкладають») її по периметру натягнутою мотузкою з клаптями тканини. Вовки, бачачи майорить матерію, не наважуються стрибнути за прапорці і мисливці розстрілюють тварин в упор.

Вовки - стайня звірі. Кожна зграя складається з декількох вовчих сімей - батьківської пари і підріс молодняка, - і нараховує від 7 до 30 особин.

Вовки в зграї знаходяться в родинних стосунках один до одного.

Життя зграї дуже складна і полагоджено внутрішнім «вовчим» законам. Вираз «вовчий закон» стало прозивним для позначення несправедливості і безпринципності. Але так чи живуть вовки насправді? Спостереження показують, що в дійсності ситуація прямо протилежна. Вся поведінка зграї підпорядковане жорсткій дисципліні і чіткої ієрархії. У зграї існує домінуюча пара вовків (так звані альфа-самець і альфа-самка), їх поведінку регулює режим життя інших тварин. Ватажок веде зграю на полювання і бере в ній найактивнішу участь, він же перший приступає до поділу видобутку.

Вовк ощирився, захищаючи тушу лося.



У великих зграях лідируюча пара також обмежує розмноження інших пар, не допускаючи спарювання інших тварин. Решта членів зграї діляться на ранги від сильних до найслабших. Кожен звір підпорядковується вищестоящому по рангу і «пригнічує» нижчестоящих. Але це тиск не супроводжується насильством! У вовків дуже розвинений мову міміки і звуків: за допомогою різних гримас, оскал, гарчання, скиглення і виття вони сигналізують один одному про свій стан. Так, якщо вожак «незадоволений» поведінкою підлеглого, йому досить оскалом або заричати і його посил негайно буде зрозумілий.

Самець домінантною пари оскалом заявляє своє право першим поїдати здобич. Самець другого рангу демонструє покірну позу і відведений погляд, тим самим визнаючи право сильного і випрошуючи свою частку.

Слабкі члени зграї також сигналізують про свої потреби ватажкові: скулячи, вони випрошують свою частину добичі- перевертаються на спину, демонструючи більш сильному незахищений живіт. Цей жест означає «я тобі підкоряюся» і ніколи не буває знехтуваний. Сутички між тваринами бувають рідко і майже завжди з ініціативи нижчих членів зграї! Якщо вовк, який перебуває на других і третіх ролях, вважає, що настав його час бути лідером він перестає приймати вказуючі сигнали ватажка і вступає з ним у бійку. Взагалі ступінь домінування тваринного легко визначити по характерній ознаці - положенню хвоста. У ватажка він завжди переможно піднято, у тварин другого рангу стелиться горизонтально, у наступних за ними опущений, у найслабшого підібганий. Здавалося б така ієрархія виглядає жорстоко, але насправді вона захищає членів зграї від непотрібного суперництва. Кожен вовк «знає» своє місце в зграї і в разі підпорядкування законам повністю захищений від агресії інших тварин. До того ж стайня спосіб життя дає переваги на полюванні, дозволяючи вбивати видобуток великого розміру. Іноді окремі особини можуть залишати зграю. Вовки-одинаки, як правило, програють тваринам в групах. Буває, що сильний вовк-одинак зустрічається з самотньою самкою, тим самим даючи початок власної зграї.

Вовки облаштовують свої лігва в норах, частіше виритих самімі- рідше - займають нори інших звірів. У норі вовки проводять більшу частину дня, залишаючи її лише з настанням сутінків. Полюють вони в основному вночі. В кожній норі живе тільки одна пара вовків, а збираються в зграю вони, використовуючи неперевершене засіб комунікації - виття. Вовче виття це не просто голос, це в прямому сенсі слова послання, в якому зашифровані певні сигнали. Вой може бути тягне в шлюбний період-він може бути кличуть, коли ватажок збирає зграю на охоту- може бути відповідним, коли на заклик відгукуються члени стаі- виття може бути передсмертним у агонізуючі тварин і, нарешті, виття може бути просто розвагою. Так, вовки часто виють без видимої причини, просто так, для душі.

Закличний вої вовка.




У кожного звіра свій унікальний тембр голосу, за яким вовки визначають розташування і стан членів зграї. Вовки із задоволенням прислухаються до звуків, схожим на виття, і цю особливість знову використав людина. Для полювання на вовків часто використовують манок - спеціальний ріжок, що нагадує вовчий голос. На звук манка вовки відгукуються і видають своє місцезнаходження в лісі. Одного разу вовча зграя відгукнулася навіть на звук ... паровоза!

Основу харчування вовків складають копитні середнього розміру - козулі, олені, лані, гірські козли і барани, кабани. У зимовий період, несприятливий для копитних, вовки можуть здолати і більших тварин - лося, бізона, зубра, вівцебика. І навпаки, при нестатку кормів вовки ловлять дрібніших тварин - зайців, ховрахів, бабаків, лемінгів, полівок. Іноді вовки підбирають снулую рибу, молюсків, їдять траву і ягоди. У полюванні вовку допомагають гострий нюх, хороший слух, швидкі ноги і підтримка побратимів. Свою здобич вовки беруть змором, вимотуючи жертву тривалим переслідуванням. У бігу вовк може розвивати швидкість до 60 км / год, лапи у вовків ширше, ніж у домашніх собак, що дозволяє їм швидко пересуватися по глибокому снігу.

Відео: Фільм на реальних подіях "ВОВКИ" Російські фільми кіно детектив кримінал бойовик

По глибокому снігу вовки часто пересуваються слід у слід.

Під час полювання члени зграї поділяють обов`язки, частина вовків заганяє видобуток, інші ріжуть її, якщо жертва пішла в отстой (зайняла кругову оборону) вовки оточують її щільним кільцем і намагаються вимотати поперемінно атакуючи з різних сторін. Укус вовка дуже глибокий, тваринам невеликого розміру (вівцям, наприклад) вовк перекушує горло з одного разу. Вовк також може нести тушу НЕ великої тварини, але зазвичай жертву з`їдають відразу. Так як відсоток успішних полювань невеликий, вовки намагаються наїсться про запас. За один раз вовк може поглинути до 10 кг м`яса, що залишилися шматки туші ховаються в затишні місця.

Відео: Документальний фільм про вовків / Documentary about wolves

Вовк несе видобуток, щоб заховати в затишному місці.

Вовк пам`ятає їх розташування і через деякий час навідується за добавкою. В особливо сприятливих випадках, коли видобутку багато і вона безпорадна (домашні тварини в загоні) вовки можуть вбити мало не всіх тварин. За це вони здобули ненависть фермерів. Хоч вовк і вважає за краще харчуватися свіжим м`ясом, але в голодні часи охоче підбирає і падаль.

Розмножуються вовки раз на рік, шлюбні ігри починаються взимку. На відміну від собак, вовки утворюють постійні пари на все життя, зміна партнера може статися тільки в разі загибелі попереднього.

Закохана пара грає в догонялки.

Самка приносить потомство навесні, в виводку буває 3-5 вовченят. Народжуються вовченята сліпими і перші тижні життя проводять в норі, з місячного віку вони починають виповзати з нори, а з 1,5 місяців починають їсти напівпереварене м`ясо, яке відригає самець. Підросли вовченята все далі відходять від нір, а згодом починають полювати на дрібних тварин і підранків, яких приносять батьки.

Вовченята роблять перші кроки у великий світ.

Повністю дорослими самки стають до двох років, а самці до трьох. Тривалість життя у вовків 14- 18 років. Природних ворогів у вовків мало. Вони можуть вступати в сутички через видобуток з ведмедями, рисями. Іноді вовки гинуть під час полювання від травм, завданих лосями, кіньми, бізонами. Головним же ворогом вовків є голод: від харчів гинуть як дорослі звірі, так і молодняк.

Але найбільшу кількість вовків було винищено людиною. З одного боку люди боялися вовків тому, що були беззахисні перед колективної атакою хижаків. У примітивних народів досі збереглося шанобливе повагу до вовка (наприклад, вовк є тотемним тваринам у індіанців Північної Америки). З іншого боку розвиток цивілізації поставило вовків поза законом. Практично у всіх країнах Азії і Європи вовки мають негативний імідж. Вони виступають негативними героями казок, легенд і міфів (вовки-людожери, вовки-перевертні, символи підступності). Насправді спосіб життя вовків не має нічого спільного з цими вигадками, їх єдина провина в тому, що вони є харчовими конкурентами людини і іноді зазіхають на домашніх тварин (випадки нападу вовків на людину рідкісні). Цей привід люди використовували для тотального винищення вовків, причому способи полювання на вовка вражають як різноманітністю, так і антигуманністю. На них полюють з собаками (гончими, лайками, хортами), ловчими птахами (беркутами), використовують капкани лов, тропление (вистежування слідами), ловлю з прапорцями і на манок, просто полювання з під рушниці. Ті, кому не вистачає таланту користуватися цими методами, відстрілюють вовків з машин і вертольотів, використовують їх для притравки бійцівських собак. В результаті у багатьох місцях ареалу вовки стали рідкістю. Насправді їх винищення виправдано в рідкісних випадках, коли вовки є переносниками сказу (такі тварини представляють реальну загрозу для людей і худоби) або зазіхають на худобу в районах табунного тваринництва. В інших місцях вовки виконують незамінну функцію санітарів лісу, знищуючи слабких, старих і хворих тварин. Помічено, що в заповідниках, де живуть вовки, популяції копитних здоровіше і стабільніше, а в тих місцях, де їх немає, олені і лосі страждають або від хвороб, або від голоду, викликаного перенаселеністю. Іншу загрозу представляє генетичне схрещування з дикими собаками і койотами. З цієї причини майже на межі вимирання знаходиться рудий вовк, що мешкає на півдні США. Вовки добре приручаються, але в неволі зберігають гідність дикого звіра, не опускаючись до підлесливості собаки.

прослухати виття сірого вовка.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі